Nieuw en uitgebreid activiteitenaanbod tijdens opvang op school in Oostende
Kinderen in Oostende krijgen meer mogelijkheden om buiten de schooltijd te spelen en zich te ontwikkelen, met activiteiten die inspelen op hun interesses en talenten. Dit kadert binnen het proefproject BOA waarbij Stad Oostende inzet op een kwaliteitsvolle invulling van de tijd in de kinderopvang.
In september 2024 startte het proefproject ‘Kwaliteitsvolle opvang en activiteiten voor schoolgaande kinderen in het centrum van Oostende’ in vijf basisscholen in het centrum van de stad. De scholen worden ondersteund in de organisatie van hun opvang voor en na school. De deelnemende scholen zijn Klein College (Bewonderwijs), OLVO Kaaistraat (Bewonderwijs), GO! De Groeiboom (SGR Stroom), GO! Leefschool De Vlieger (SGR Stroom), GO! Freinetschool De Zonnebloem (SGR Stroom). Een coördinator, aangesteld door Stad Oostende, ondersteunt de scholen en faciliteert de samenwerking tussen de scholen, de Buitenschoolse Kinderopvang (BKO) en de lokale vrijetijdsaanbieders.
Activiteiten buiten de schooluren, binnen de schoolmuren
Musiceren, dansen of circusles? Vanaf nu kan het gewoon op school! In samenwerking met vrijetijdsorganisaties wordt een kwaliteitsvol aanbod met workshops zoals kinderyoga, dansen of circus voorzien. De vijf deelnemende scholen en de Buitenschoolse Kinderopvang De Deugniet starten in april met de verschillende proefsessies. Kinderen blijven zo in hun vertrouwde omgeving en proeven gratis op een laagdrempelige manier van het bestaande vrijetijdsaanbod. Zo ontdekken ze wat ze leuk vinden en waar hun talenten liggen.
Activiteitenboxen voor extra speelplezier
Naast het georganiseerde aanbod, is er ook extra (spel)materiaal. Vanaf midden maart kan elke deelnemende opvanglocatie een beroep doen op activiteitenboxen met sport- en spelmateriaal of boekenpakketten. Zo krijgen alle kinderen maximale keuzemogelijkheden en speelkansen tijdens de opvang.
Samenwerking en netwerk
Het activiteitenaanbod is tot stand gekomen door een nauwe samenwerking tussen verschillende Stadsdiensten, zoals de Buitenschoolse Kinderopvang (BKO), de Bibliotheek, dienst Jeugd en dienst Sport. Daarnaast dragen lokale organisaties die vrijetijdsactiviteiten aanbieden hun steentje bij. De secundaire scholen die de opleiding ‘Opvoeding en Begeleiding en Kinderzorg’ inrichten -SJO Petrus en Paulus (SGR Ichtus) en Vesaliusinstituut (SGR Stroom)- zijn ook betrokken, waarbij hun leerlingen activiteiten ontwikkelen die in de opvang gebruikt kunnen worden.