Home > Nieuw boek ‘Vloethemveld, verborgen parel’ toont de parels van dit uniek natuurgebied

Nieuw boek ‘Vloethemveld, verborgen parel’ toont de parels van dit uniek natuurgebied

Geschreven op 2 december 2022 om 14:46 door Mario De Wilde

De Vlaamse Landmaatschappij, het Agentschap voor Natuur en Bos, de gemeenten Zedelgem en Jabbeke en Stichting Kunstboek hebben gisteravond in het auditorium van de Vlaamse Landmaatschappij in Brugge samen het ​ boek ‘Vloethemveld, verborgen parel’ voorgesteld. Het is het eerste boek dat een gedetailleerd overzicht biedt van het natuurgebied in al zijn aspecten, met veel nooit eerder gepubliceerd archiefmateriaal en schitterende foto’s.

Veel belangstelling gisteravond voor deze boekvoorstelling en die interesse was meer dan terecht. Het Vloethemveld is immers een bos- en natuurgebied in Zedelgem en Jabbeke met een rijk cultuurhistorisch verleden. Talloze bezoekers uit de regio of ver daarbuiten beschouwen Vloethemveld als een verborgen parel, maar ook voor veel inwoners van Zedelgem en Jabbeke heeft dit landschap met bos, heide, graslanden en vennen nog lang niet al zijn geheimen prijsgegeven. Dit gevarieerde bos- en natuurgebied van meer dan 365 hectare heeft een verleden waarin onder meer de graaf van Vlaanderen, het Sint-Janshospitaal van Brugge, de schaapsboerderijen uit de omgeving en de beide wereldoorlogen een belangrijke rol spelen. Na de Eerste Wereldoorlog lag in Vloethemveld een belangrijk munitiedepot, en van 1944 tot 1946 was er een Brits krijgsgevangenenkamp. Die combinatie van Europese topnatuur, militair erfgoed en kunstwerken van krijgsgevangenen is uniek voor Vlaanderen, België en zelfs Europa. ​ Gedetailleerd kaartmateriaal, prachtige foto’s en interessante teksten over Vloethemveld komen voor het eerst samen in dit rijk geïllustreerde boek.

Een grote groep kenners en Vloethemveldfans uit verschillende vakgebieden werden bijeengebracht om te komen tot dit naslagwerk, waaraan twee jaar werd gewerkt. Anton Blokken, Guido Blokken, Géry E. Cappon, Luc De Cat, Liesbeth Gellinck, Jan Huyghe, Griet Lambrecht, Steve Margodt, Koen Maertens, Jari Mikkelsen, Ludo Meulebrouck, Frederik Roelens, Regine Vanallemeersch, Hannah Van Nieuwenhuyse, Dieter Verwerft, Arnout Zwaenepoel en Luc Zwartjes delen hun kennis over Vloethemveld, die jarenlang werd opgebouwd, met het publiek. De (natuur)fotografen Geert Anseeuw, Erwin Derous, Leen De Neve, Rony Jacobs, Henk Rogiers, Erwin Derous, Maarten Jacobs, Henk Rogiers, Wim Trio, Henk Wallays, Peter Watty en Arnout Zwaenepoe gingen op pad om dit boek te voorzien van schitterende foto’s. Aan het boek werkten ook leden van de stuurgroep Vloethemveld, het Historisch Wetenschappelijk Comité Vloethemveld, Vloethemveld vzw, Stichting Kunstboek en de medewerkers van de verschillende organisaties mee.

Op de foto (niet in volgorde): uitgever Karel Puype van Stichting Kunstboek, auteurs, Eva Vanhuyse (projectcoördinator Vloethemveld), burgemeester Frank Casteleyn van Jabbeke, schepen Claudia Coudeville van Jabbeke, schepen Arnold Naessens van Zedelgem, schepen Wim Vandenberghe van Zedelgem, burgemeester Annick Vermeulen van Zedelgem en schepen Ellen Goes van Zedelgem

2 reacties

Debusshere Jules
Geschreven op 2022-12-06 17:49:05
Uiterst benieuwd om dit boek in handen te krijgen.Gelieve de nodige inlichtingen te bezorgen met dank.
Eva Vanhuyse
Geschreven op 2022-12-02 20:17:54
De boeken zijn te koop aan 45 euro in de gemeentehuizen van Jabbeke en Zedelgem of kunnen besteld worden via info@vloethemveld.be.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.