Nieuw boek ‘Monarchie’: voor wie Europese monarchie in het moderne tijdperk wil leren begrijpen
Nieuw boek ‘Monarchie’ is bestemd voor wie de Europese monarchie in het moderne tijdperk wil leren begrijpen, en dat zowel voor zowel republikeinen als monarchisten. De Nederlandse auteur Kemal Rijken beschrijft in Monarchie de belangrijkste vorstenhuizen in Europa vanaf een historisch kantelpunt: de Tweede Wereldoorlog. Rijken laat zien hoezeer het handelen van de Europese vorsten de loop van de gebeurtenissen in onder meer België, Nederland, Engeland, Spanje en Scandinavië heeft beïnvloed. De koninklijke families zijn vaak al decennia lang met elkaar verbonden door huwelijken en oorlogen, en hun geschiedenissen grijpen telkens in elkaar. Toch ziet ieder koningshuis zich voor andere opdrachten en dilemma’s gesteld. Bovendien moeten zij voortdurend nadenken over de media, de politiek en hun rol en invloed in een steeds veranderende samenleving.
Aan de hand van talloze pakkende anekdotes, verhalen en thema’s schetst Rijken een levendig beeld van de Europese monarchen en hun families. Ook maakt hij de balans op. Hebben we aan het eind van deze eeuw nog koningshuizen in Europa? Diverse vorstenhuizen, waaronder het Belgische, verleenden achter de schermen medewerking.
Een fascinerend en kleurrijk beeld van de koninklijke geschiedenis in Europa vanaf 1940, over coups, politieke beïnvloeding, dekolonisatie, prins-gemalen, mediabeleid, geldkwesties en de toekomst. Een leesfragment vind je alvast onder deze link.
Kemal Rijken (1980) is schrijver, politicoloog en historicus. Hij publiceert onder andere in De Groene Amsterdammer, Binnenlands Bestuur en NRC Handelsblad. Van zijn hand verschenen de boeken Roma, De Westermoskee, Van der Laan en Eigen Volk. Auteursfoto (c) Jelmer de Haas.
Uitgave van Ambo/Athos, 504 blz. Harde cover, € 34.99