Home > Nieuw bespeelbaar kunstwerk Y-line ingehuldigd in Westkaaipark van Ieper

Nieuw bespeelbaar kunstwerk Y-line ingehuldigd in Westkaaipark van Ieper

Geschreven op 9 juli 2023 om 10:45 door Mario De Wilde

In het gloednieuwe Westkaaipark van Ieper werd zopas samen met de buurt het kunstwerk Y-line ingehuldigd. Het is een ontwerp van de kunstenaars An Gillis en Nancy Schrijvers. Het kunstwerk is niet alleen mooi om zien. Kinderen kunnen erop spelen en klauteren. Tegelijk doet het kunstwerk stilstaan bij het oorlogsverleden van Ieper en refereert het naar de huidige geopolitieke situatie. Valentijn Despeghel, schepen van Cultuur: “De open oproep was een groot succes, meer dan 20 kandidaten schreven zich in om deel te nemen aan de wedstrijd. Daaruit werd uiteindelijk Y-line als winnaar uitgekozen. Hun project vormt de kers op de taart van het pas aangelegde Westkaaipark.”

Y -line is een lange kronkelende mosterdgoude buis die de glooiing van het pad en het terrein volgt, maar deze ook doorbreekt door haar materialisatie, kleur en hoogteverschillen. Iedereen kan er zijn eigen invulling aan geven. Tijdens het onderzoek ontdekten de ontwerpers een gekend schilderij van John Singer Sargent (Gassed, 1919) dat het verhaal vertelt van de soldaten die blind werden door de gifgasaanvallen (Ypergas). Het schilderij toont het beeld van soldaten die nadat ze (tijdelijk) blind werden als gevolg van gifgasaanvallen achter elkaar in één kronkelende LINE liepen, hand op schouder van de voorgaande om zo samen hun weg te zoeken op het slagveld. Een pakkend beeld in een pijnlijk hedendaagse context.
Bespeelbaar kunstwerk
Het kunstwerk is bespeelbaar, kinderen kunnen naar hartenlust erover en eronder klauwteren. Een extra speelelement is de holle structuur van het kunstwerk, waardoor dit als luidspreker gebruikt kan worden.
Door de fijnheid van het materiaal, het kleurgebruik en de openheid van de constructie blijft het landschapsbeeld van het park, zicht op het kanaal en natuurlijke groenbeleving maximaal bewaard.

“Met Studio NAAN focussen we op installaties voor het openbaar domein. We laten ons steeds inspireren door de lokale geschiedenis van een specifieke plek. Gezien de ligging aan het kanaal, een belangrijk gegeven tijdens de oorlog, heeft Studio NAAN ervoor geko­zen om rond het oorlogsverleden van Ieper te werken. Y-line is dan ook een kunstinstallatie geworden die doet stilstaan bij de gevolgen van het oorlogsverleden van Ieper, maar ook een referentie maakt naar de huidige geopolitieke situatie”, aldus An Gillis en Nancy Schrijvers van Studio NAAN.
Commissie Kunst in Openbare Ruimte
De commissie Kunst in Openbare Ruimte van de stad Ieper probeert jaarlijks één of meerdere kunstwerken in de publieke ruimte ter realiseren. Eerst kiezen ze een locatie en vervolgens gaan ze op zoek naar een kunstenaar. Vorig jaar viel het oog van de commissie op het Westkaaipark, op de hoek van de Molenweg en het Westkaaipad, dat toen nog in volle aanleg was. Het park ligt vlakbij een fietsknooppunt waarlangs jaarlijks heel wat fietsers Ieper binnen en buiten rijden. Het moest een groen rustpunt worden. Een recreatieve zone waar jong en oud kan ontspannen en tot rust komen. Het park werd dit voorjaar pas ingehuldigd.

De commissie besloot om opnieuw een open oproep te lanceren om kunstenaars te vinden. De opdracht luidde: maak een duurzame en bespeelbare kunstinstallatie voor het Westkaaipark. Het budget was 10.000 euro. De oproep werd eind 2022 verspreid via kunsten.be, en werd gretig opgepikt. Maar liefst 21 kunstenaars bezorgden een ontwerp. De commissie Kunst in Openbare Ruimte maakte een preselectie van 2 kandidaten. Vervolgens mocht de buurt stemmen. De buurtbewoners kozen ‘Y-line’ van Studio Naan als favoriet. De volledige buurt was uitgenodigd om het kunstwerk in te huldigen. Foto: stad Ieper

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.