Nieuw begeleidingscentrum in Assebroek voor jongeren ASS of gedrags & emotionele stoornissen
In januari 2025 start Begeleidingscentrum PIT officieel met zijn werking, als onderdeel van Scholengroep Impact. Het centrum biedt gerichte en flexibele ondersteuning aan jongeren van 6 tot 21 jaar met een autismespectrumstoornis (ASS) en/of gedrags- of emotionele stoornissen. !mpact biedt zo een antwoord op de grote ondersteuningsvraag voor deze doelgroep. Algemeen Directeur Pieter De Winne: ‘Door gericht en met expertise met de jongeren en hun context aan de slag te gaan, kan mogelijk een residentieel verblijf nog voorkomen worden’. Het aanbod omvat gesprekken, begeleidingstrajecten en dagbesteding. Samenwerking is een sleutelwoord: PIT werkt intensief samen met ouders, scholen, en andere professionals om een ondersteunend netwerk rond de jongere op te bouwen.
Rechtstreeks en niet-rechtstreeks toegankelijk
Het aanbod van PIT is gedeeltelijk rechtstreeks toegankelijk (RTH), wat betekent dat ouders of jongeren zonder doorverwijzing zelf contact kunnen opnemen met het centrum. Daarnaast biedt PIT ook niet-rechtstreeks toegankelijke hulp (NRTH), waarvoor een doorverwijzing vereist is, dit kan bijvoorbeeld door het CLB. Dit maakt het mogelijk om zowel laagdrempelige ondersteuning als meer gespecialiseerde trajecten aan te bieden.
Een nieuw maar ervaren team
PIT start met een volledig nieuw team, maar de medewerkers hebben jarenlange ervaring met jongeren met ASS en gedragsproblemen. Dit team werkt samen om gepersonaliseerde trajecten uit te stippelen die bijdragen aan de persoonlijke groei en kracht van de jongere.
PIT: ook voor leerkrachten
Het centrum is er voor zowel jongeren met ASS en/of gedragsproblemen als hun context, evenals voor leerkrachten en andere betrokkenen die ondersteuning zoeken in het omgaan met specifieke situaties. ‘PIT werd opgericht vanuit de groeiende nood aan gespecialiseerde, toegankelijke ondersteuning voor jongeren met ASS en gedrags- of emotionele stoornissen. De wachtlijsten voor deze ondersteuning zijn lang en daar willen wij nu een antwoord op bieden; laagdrempelige begeleiding die mogelijk een residentieel verblijf kan voorkomen. Het centrum speelt in op de ondersteuningsbehoefte met persoonlijke, krachtgerichte begeleiding in samenwerking met gezinnen, scholen en andere partners. We willen jongeren en hun omgeving helpen groeien en veerkrachtig maken, zodat zij sterker in hun toekomst staan’, aldus Pieter De Winne, algemeen directeur van !mpact.
Praktische informatie
Begeleidingscentrum PIT is gevestigd in Assebroek, vlakbij de Katelijnepoort. Ouders, scholen of professionals kunnen contact opnemen via info@bcpit.be.
Voorwaarden voor toegang verschillen per hulpvorm: er kan zelf contact opgenomen worden voor rechtstreeks toegankelijke hulp, terwijl een doorverwijzing nodig is voor meer intensieve ondersteuningstrajecten.