Home > Video. Niets belangrijker dan bewegen: Basisschool Paalbos uit Assebroek bewees het

Video. Niets belangrijker dan bewegen: Basisschool Paalbos uit Assebroek bewees het

Geschreven op 22 mei 2021 om 11:34 door Mario De Wilde

Wat is de beste manier om het einde van het Vital Schools-onderzoek rond de integratie van beweging in de klas te vieren? Een volledige week in het teken van beweging in een van de pilootscholen! Tot gisteren verhuisde elke klas van basisschool Paalbos in Assebroek daarom minstens één keer naar de buitenklas voor een actieve bewegingsles.

“Ons onderzoek rond Vital Schools is zo goed als afgerond, waardoor scholen nu over alle bagage kunnen beschikken om autonoom bewegen te stimuleren binnen de klascontext”, licht Gert Muylle, projectleider Vital Schools toe. “Momenteel loopt ons programma al in vier secundaire scholen en in zes lagere scholen. Een van die pilootscholen is basisschool Paalbos in Assebroek. Daar hebben we afgelopen week een grote tent opgezet die als basiskamp fungeerde voor tal van lesactiviteiten in het teken van beweging.”

Praktijkvoorbeelden voor elke klas

De tent werd afgelopen week een extra klas waarnaar elk leerjaar afwisselend verhuisde voor een les in het teken van het centrale Vital Schools-principe: minder zitten en meer bewegen. Gert Muylle: “Beweging in de lessen integreren kan perfect binnen, maar de ‘buitenklas’ maakt het deze week nog iets specialer. Paalbos zet namelijk al een hele tijd in op beweging, en af en toe verhuizen naar een andere locatie maakt bewegend leren nog iets aantrekkelijker en verhoogt de motivatie. Voor ons was de Vital Schools-week de perfecte gelegenheid om extra in te zetten op alle praktijkvoorbeelden van onze samenwerking.”

Gezonde mix  van zitten, staan en bewegen

Concreet leerden de leerlingen uit het 1e leerjaar tijdens de les ‘wiskunde in beweging’ bijvoorbeeld optellen met brug tot 20. Het tweede leerjaar paste de termen links, rechts, voor en achter toe tijdens een fietsles. En het zesde leerjaar ging bewegend leren in de VR Sportscube op de Brugse sportinnovatiecampus.

Nathalie David, directeur van BS Paalbos vertelt: ‘De samenwerking in het kader van het onderzoek was verrijkend. Hetzelfde hoorde ik van onze collega’s van BS De Springplank en BS De Glimlach van onze !mpact scholengroep.. Als schoolteam zijn wij ons altijd bewust geweest van de meerwaarde van een groene omgeving. We zetten dus met veel overtuiging in op outdoor teaching en waren dankbaar voor alle tips en suggesties om onze leerlingen nog vitaler en onze lessen nog beweeglijker te maken. De slotweek, waarin we gebruik gaan maken van een buitenklas in een stretchtent, voelt als de kers op de taart. Maar het mooiste is dat wij ons nu helemaal klaar voelen om – na de waardevolle input van Gert – autonoom onze good practices verder te zetten en te delen, binnen en buiten onze scholengroep.’

Over Vital Schools

Vital Schools is een onderzoeksproject dat door Gert Muylle en Dave Brunet van Howest werd opgezet rond de vraag hoe minder lang stilzitten en meer bewegen in de klascontext gestimuleerd kan worden. Het project werd in 2019 opgestart en loopt sinds 2020 in 9 pilootscholen: 6 basisscholen (Paalbos in Assebroek, De Glimlach in Zedelgem, De Springplank in Brugge, De Triangel in Sint-Andries, De Horizon in Koolskamp en De Berkjes in Brugge) en 4 secundaire scholen (Middenschool Bredene, Athena Oostende, H. Kindsheid Ardooie en Sint-Jozef in Oostende).

 

Meer info over Vital Schools via https://vitalschools.be/.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.