Home > Niet Club of Cercle, de Brugse Voedselploeg blaast eerste verjaardagskaarsje uit

Niet Club of Cercle, de Brugse Voedselploeg blaast eerste verjaardagskaarsje uit

Geschreven op 19 oktober 2023 om 07:20 door Mario De Wilde

Sinds oktober 2022 slaan Brugge en negen omliggende gemeenten de handen in elkaar met ‘De Voedselploeg’, een distributieplatform dat voedseloverschotten inzamelt voor armoedeorganisaties en tewerkstelling creëert voor mensen die moeilijk toegang vinden tot de arbeidsmarkt. Het project blaast zijn eerste verjaardagkaars uit.

Minou Esquenet, schepen van energie en milieubeleid: “Duurzaamheid is van toenemend belang voor de samenleving; ook wat voedsel betreft. Europa kampt enerzijds met voedseloverschotten en voedselverspilling terwijl anderzijds het aantal mensen in voedselonzekerheid toeneemt.  Bovendien is voor veel van deze mensen de gewone arbeidsmarkt moeilijk toegankelijk. Vanuit deze drie aspecten is Stad Brugge zo’n 5 jaar geleden partner geworden in het Europese project FLAVOUR (Food Surplus and Labour, the Valorisation of Underused Resources).”

Sinds 1 oktober 2022 werd de werking van het sociaal voedseldistributieplatform aanzienlijk uitgebreid. Gemeenten Torhout, Jabbeke, Zedelgem, Oostkamp, Beernem, Damme, Zuienkerke, Blankenberge en Knokke-Heist zetten samen met Brugge de schouders onder ‘De Voedselploeg’.

Julie Vandewalle, coördinator ‘De Voedselploeg’: “Na afloop van een projectperiode werd ‘De Voedselploeg’ ingekanteld in Ruddersstove, de welzijnsvereniging van het OCMW die instaat voor de bereiding en bezorging van maaltijden. Het is Ruddersstove die de concrete werking en de coördinatie van het distributieplatform voor haar rekening neemt. Binnen de voedselploeg beschikken we over een klein, maar gemotiveerd team van medewerkers dat op het vlak van ervaring enorm is gegroeid. We zijn met andere woorden klaar voor de uitdagingen die de komende jaren onze richting uitkomen.”

Momenteel werken er 5 doelgroepmedewerkers bij ‘De Voedselploeg’, waarvan enkele van hen het voorbije jaar konden doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt. In 2023 werd voor 348 ton (bijna een ton per dag!) aan voedseloverschotten opgehaald en herverdeeld, wat neerkomt op een besparing van ongeveer 75 ton CO2 per maand.

Pablo Annys, schepen van sociale zaken en ondernemen: “Ik ben trots op dit initiatief en op het engagement van onze OCMW-vereniging Ruddersstove. Vanuit de OCMW-groep zullen we het project als vaste waarde verder uitbouwen. Zo hebben we reeds beslist om ‘De Voedselploeg’ een verbeterde huisvesting te bieden, dichter bij onze centrale keuken Ruddersstove. Op die manier kunnen we bijdragen tot een nog betere Brugse zorgregio.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.