Home > Niels Boutsen tourt met ’10 jaar Stoomboot’ en live plaat en legt op 29 oktober aan in Stasegem

Niels Boutsen tourt met ’10 jaar Stoomboot’ en live plaat en legt op 29 oktober aan in Stasegem

Geschreven op 19 oktober 2022 om 09:31 door Mario De Wilde

Niels ‘Stoomboot’ Boutsen is 30 geworden en inmiddels 10 jaar bezig. Dat mag gevierd worden met een theatertournee door Vlaanderen in najaar 2022 en voorjaar 2023. Op 29 oktober om 20u30 treedt hij solo op in De Trukendoos te Stasegem. Na vier platen, een MIA-nominatie, samenwerkingen met Kommil Foo en Raymond Van Het Groenewoud, uitstapjes naar de wondere wereld van de jazz, podcasts en het Franse chanson, keert Stoomboot terug naar de essentie: een stem, een gitaar, een hoop verhalen, én een live plaat onder de arm. Het publiek mag zich alvast verwachten aan een 15-tal nummers waarin Niels ‘Stoomboot’ Boutsen met narratieve bindteksten een chronologisch en autobiografisch verhaal opbouwt van zijn voorbije 10 jaar.

Autobiografische ronde

In een muzikale monoloog en als een kruising tussen Kuifje, de kleine prins en een doe-het-zelfzaak, neemt Stoomboot je dus mee door een autobiografische ronde van zijn bestaan. Van de ‘coming of age’, als introspectieve adolescent op zoek naar het onbereikbare lief met de onvermijdelijke weltschmerz, de kotjaren als student, tot het vinden van liefde en geluk bij de vrouw van zijn leven en het prille gezinsgeluk bij de geboorte van zijn zoon. Eens voorbij de existentiële crisis, kruipt hij in de rol van observator, met ruimte voor andere verhalen dan de zijne: van ’s geliefdes burn-out, generatieverschillen, uitstelgedrag, de breekbaarheid van het leven en de angst om te verliezen wat en wie je hebt. De korte video van de Toots Sessie uit eind 2021 is nog het best representatief voor wat het publiek mag verwachten op zijn tournee.

Kleinkunst 2.0

‘Het einde van de wereld’, ‘Als God bestaat’, ‘Werelden’, ‘Windstil’, ‘Broekzak’: het zijn allemaal nummers van Stoomboot die regelmatig op de radio te horen zijn. Stoomboot is van het beste dat het luisterlied te bieden heeft, ergens tussen een zachte Bram Vermeulen, een jonge Zjef Vanuytsel en een muzikale Martine Tanghe (wat wordt ze gemist!). Maar heeft ‘Kleinkunst’ nog toekomst? Als het van Stoomboot afhangt, zeker. De liefde voor het Franse chanson (Brassens, Brel, Bruni) kreeg hij via de platenkast van zijn Franstalige vader mee. Maar denken en schrijven, doet hij in het Nederlands want dat is zijn moeder(s)taal. “Zie me dus maar als de koppige trekker van een nieuwe generatie kleinkunstenaars, maar dan als een beeldend woordkunstenaar die als troubadour en/of als hofnar Vlaanderen rondtrekt om zijn verhalen te vertellen”. Raymond van het Groenewoud ziet in Stoomboot alvast een zielsverwant. “Omdat ik gecatalogeerd word onder de rare kwasten, heb ik zelf een boontje voor rare kwasten en dan denk ik aan Stoomboot”, aldus Raymond.

Verwacht u op de concertreeks ‘10 jaar Stoomboot’ aan een avondvullende 75 minuten, met ook enkele nieuwe nummers en enkele verrassende iconische covers van o.m. zijn culthelden Zjef Vanuytsel en Bram Vermeulen.

Vertelkunstenaar

Niet toevallig studeerde Niels Geschiedenis aan de KU Leuven. Omdat Niels graag verhalen leest en graag verhalen vertelt. Daarom gaf hij zelfs enkele jaren les maar beoefende ook de meest uiteenlopende jobs om uiteindelijk te beseffen dat hij toch het liefst muzikant is die graag met taal speelt.

In een wereld waar alles snel en liefst flitsend moet zijn, nodigt Niels ‘Stoomboot’ Boutsen zijn publiek uit om even achterover te leunen om te luisteren en stil te staan, zonder belerend vingertje of opdringerig gedoe. Daarom treedt Stoomboot graag op in clubs en culturele centra voor een luistergraag publiek. Maar net zo goed voelt hij zich thuis in de intimiteit van een huisconcert, of desgevraagd voor een luisterend oor in de gevangenis.

Live plaat & podcast

Stoomboot trekt dus op tournee, solo met zijn gitaar en voor een live publiek. Maar ook met een nieuwe vinylplaat onder de arm. Die werd al in december 2021 opgenomen in de AB in Brussel voor een live publiek. Een AB die symbolisch is voor Stoomboot. Hier was het dat hij de finale van de Nekkawedstrijd 2011 won, voor hem de start van een avontuur dat nu al 10 jaar duurt.

Op zijn vorige 4 platen omringde hij zich voor het eindresultaat steeds met andere muzikanten. Deze live plaat is een uitgeklede versie van zichzelf, de eerste waarop hij compleet solo te horen is, inclusief bindteksten. Ze is vrij exclusief: ze komt enkel uit op vinyl, in een beperkte oplage, enkel verkrijgbaar op de concerten en via de webshop van Stoomboot. En dus niet via de streamingplatformen.

In de aanloop van zijn tournee en sinds begin september laat Niels elke week een nieuwe podcast los op de wereld. Daarin vist hij (andere) verhalen, anekdotes en nummers op uit 10 jaar liedjesmakerij.

Info: Theatertour 2022-2023, https://www.stoomboot.be, https://linktr.ee/nielsstoombootboutsen (voor podcasts),

Theatertour 2022-2023

Leuven 24.09.22
Tongeren 01.10.22
Sint-Laureins 15.10.22
Stasegem 29.10.22
Gent 03.11.22
Merksem 16.11.22
Brugge 01.12.22
Sart Risbart 04.12.22
Geel 16.12.22
Heusden-Zolder 13.01.23
Rotselaar 08.02.23
Heist 11.02.23
Antwerpen 27.2.23

Discografie

Stoomboot (2014): cd + vinyl
Storm (2015): cd + vinyl
Zwarte Doos (2017): cd
Omdat we naar de Zee Stromen (2020): cd
10 jaar Stoomboot (2022): vinyl (beperkte oplage)

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.