Home > Nick Ervinck en Maarten Schaubroeck maken monumentale kunst voor toekomstig Roeselaarse stadhuis

Nick Ervinck en Maarten Schaubroeck maken monumentale kunst voor toekomstig Roeselaarse stadhuis

Geschreven op 16 mei 2023 om 07:36 door Mario De Wilde

Nick Ervinck en Maarten Schaubroeck maken monumentale kunst voor het toekomstige stadhuis
Wanneer het stadhuis van Roeselare in 2024 opent, zullen de bezoekers binnen én buiten het werk van twee culturele ambassadeurs zien. De beeldende kunstenaars Nick Ervinck en Maarten Schaubroeck, allebei met een nauwe band met de Rodenbachstad, maken momenteel kunstwerken in opdracht die het atrium en de binnentuin zullen sieren. Het toekomstige stadhuis van Roeselare wordt door de renovatie van het waardevolle onroerend erfgoed opnieuw een icoon in de stad. Ook binnen en rondom kiest Stad Roeselare ervoor om erfgoed en kunst te integreren. Van bij het begin van het stadhuisproject is budget vrijgehouden voor de kunstintegratie. Dat is geen verplichting voor een bouwproject van een lokale overheid.

“Een percentage van het bouwbudget gaat naar kwaliteitsvolle kunstprojecten”, duidt schepen van stadsontwikkeling Nathalie Muylle. “We engageerden culturele ambassadeurs van Roeselare om werken te maken voor het stadhuis. Op die manier zetten we gerenommeerde kunstenaars met een band met de stad in de kijker. Tegelijk zien wij deze werken als een investering in de gemeenschap en in de toekomst.”

Monumentale kunst in het atrium en de binnentuin
Dankzij het werk van de Roeselaarse culturele ambassadeurs krijgt het toekomstige huis van de Roeselarenaars een extra Roeselaarse laag. De beeldende kunstenaars Nick Ervinck en Maarten Schaubroeck hebben allebei veel ervaring met kunst in de openbare ruimte. Beide kunstenaars grijpen de opportuniteit van de Stad aan en werken momenteel aan ontwerpen voor hun kunstwerken. Hoe het werk er exact zal uitzien, is nog niet beslist. Al hebben de kunstenaars een goed zicht op wat het moet worden.

Voor Nick Ervinck, beeldend kunstenaar met internationale weerklank, is het cultureel ambassadeurschap een erkenning in eigen streek. “Ik vind het een eer om een werk te mogen creëren voor de stad waarin ik geboren ben en ik veel beleefde.” Bovendien is hij niet aan zijn proefstuk toe wat kunst in de openbare ruimte betreft. Bezoekers van het stadhuis zullen in 2024 vanaf de Grote Markt en in het atrium (de grote bezoekersruimte) een sculptuur van Ervincks hand zien. “Iedereen zou op een of andere manier geprikkeld moeten worden door cultuur. In het stadhuis zullen vele mensen in aanraking met kunst. De toeschouwer zal kunnen kijken naar de sculptuur, en zelf beslissen hoe dat werk binnenkomt. Het werk dat ik voor ogen heb, zal sowieso in het teken van ontmoeting staan. Het wordt een hedendaags stuk dat ook klaar is voor de toekomst.”

De binnentuin zal een werk in cortenstaal van Maarten Schaubroeck (kunstenaar-ontwerper) prijsgeven, dat bovendien het decor zal vormen voor de trouwceremonies in de binnentuin. “De zone waar het werk komt, moet ontmoeten, samenkomen en verbinden. Dat mag je letterlijk nemen, want er wordt getrouwd binnenkort. Tegelijk moet het stuk verschillende generaties aanspreken en een gevoel van geborgenheid teweegbrengen.”

Het nieuwe stadhuis als forum voor kunst en erfgoed
Niet enkel het werk van Ervinck en Schaubrouck sieren het toekomstige stadhuis. Ook in het historische stadhuis, in het belfort en in de nieuwe kantoren worden kunst en erfgoed geïntegreerd. Dat is belangrijk voor de Roeselarenaars, zo bleek ook uit de bevraging bij inwoners die de Stad voor de bouw van het stadhuis uitvoerde. Roeselarenaars willen graag dat het historisch stadhuis en belfort in ere hersteld worden en bovendien het verhaal van Roeselare in de kijker zet. Een werkgroep van Stad Roeselare bereidt dit momenteel voor

Over Nick Ervinck
Nick Ervinck (Roeselare °1981) woont en werkt in Lichtervelde. Als kind had hij een passie voor Lego® en creërde zijn eigen bouwsels vol verbeelding. Vanaf zijn vijftien jaar volgde hij een kunstopleiding en behaalde een master Mixed Media aan het KASK (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten) in Gent. Via het doorgedreven opzoeken van de mogelijkheden van de digitale media creëerde hij architecturale en sculpturale vormen die voorheen ondenkbaar en onhaalbaar waren. De ontwerpen worden met de computer uitgewerkt, maar meestal ambachtelijk en handmatig afgewerkt. Zijn veelzijdig oeuvre omvat monumentale installaties, handgemaakte en 3D-geprinte sculpturen, keramiek, prints, tekeningen, computergraphics en animatiefilms. De werken van Nick zijn wereldwijd verspreid via private en publieke kunstcollecties. Zijn werk was en is te zien in solo- en groepstentoonstellingen overal in Europa, in de USA en Azië. Zowel in binnen- als buitenland (St. Petersbrug, Florida, Shanghai…) kreeg Nick de opdracht om sculpturen te creëren voor de open ruimte

Over Maarten Schaubrouck
Maarten Schaubroeck komt uit een creatief Roeselaars nest. Na zijn opleiding architecturale vorming begint hij volop te experimenteren met metaal in een werkatelier, waar de vonk voor deze materie overslaat. Via sculpturen in metaal en cortenstaal komen zijn schetsen intussen al meer dan 15 jaar tot leven.

Naast kunstinstallaties ontwikkelt hij in zijn atelier ‘IZR’ in Houthulst creaties voor particulieren, bedrijven, publieke organisaties en lokale besturen. Zijn creatieve ideeën en vakmanschap worden hierbij sterk gewaardeerd. Zijn werken vallen dan ook geregeld in de prijzen op wedstrijden. Ook werd hij als kunstenaar meermaals geselecteerd bij opdrachten voor openbare besturen. Met zijn kunstcreaties neemt hij deel aan expo’s in binnen- en buitenland. Zijn herkenbare robuuste gorilla’s, die deel uitmaken van de expo Human Unfolds Nature in progress, duiken her en der op en maken ondertussen deel uit van het vast decor in het Rivierenhof in Antwerpen. Op de Wevelgemse begraafplaats ontwierp hij een Vlindersteen voor sterrenkindjes.

In Roeselare spot je ook een aantal werken van Maarten: het werk ‘Peer’ dat in het Noordhof staat en door de stad werd aangekocht als één van de laureaten van de wedstrijd ‘Kunst in de Stad’ 2020, of het werk ‘Observatiepost’ aan de kop van de vaart. Voor het kunstproject The Green Line (2016) kreeg hij de opdracht om 2 mobiele tuinkamers te realiseren. Deze staan nu aan de kerk in Rumbeke opgesteld.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.