Home > Netties en TV

Netties en TV


“Netties, een nieuwsbrief voor en door modale internauten. Wens je nog meer, ga dan naar www.netties.be. Daar vind je 20 jaar internetnieuws. Nostalgie troef!”


FOUTE SOFTWARE KOSTTE POSTMEESTERS HUN BAAN
Een opvallend verhaal over “de computer kan het niet fout hebben”

Bij de BBC lees je een toch wel onthutsend verhaal. In 1999 heeft daar het postsysteem van het VK software van Fujitsu geïnstalleerd, Horizon, om te gebruiken voor boekhouding en voorraadbeheer. Al heel snel hadden de onderpostmeesters klachten: het systeem zou fouten bevatten, omdat er tekorten gemeld werden die niet bestonden. Sommige mensen stopten dan maar geld uit eigen zak in de kassa, om het tekort goed te maken. Andere mensen konden dat niet, en in vele gevallen werden die dan van diefstal beschuldigd.

Zo heeft de postdienst in het VK tussen 2000 en 2014 maar liefst 736 mensen vervolgd voor diefstal, fraude, valsheid in boekhouding, op basis van bewijzen van het Horizon systeem.  In 2009 werd er een eerste rapport gepubliceerd over deze bug. Er kwam een tweede rapport, maar alles werd toegedekt, tot in september 2014 een vertrouwelijk rapport gelekt werd naar de BBC.  Al die tijd bleef Fujitsu volhouden dat er geen probleem was met de software, maar in 2019 kwam de Postdienst tot een vergelijk met 555 mensen die een klacht ingediend hadden, na het lekken van het rapport. En nu pas wordt  het Horizon systeem vervangen door een nieuw systeem.

Een opmerkelijk geval van “computer says no”, en een groter vertrouwen in de onfeilbaarheid van computers dan in de eerlijkheid van de mens.

https://www.bbc.com/news/business-56718036
https://www.bbc.com/news/business-56859357


ZOOM SLEUTELT NOG WAT VERDER AAN ZIJN VIDEOCONFERENTIES

Ook nu steeds meer mensen gevaccineerd worden, en het gevaar op besmetting door het covid-virus stilaan begint te minderen, blijven veel bedrijven kiezen voor telewerken – of toch minstens voor een hybride strategie, waarbij de werknemer regelmatig terug naar kantoor gaat, maar toch hoofdzakelijk van thuis uit werkt. Dat laatste kan ook een leuke plek in een warm land zijn, zodat je na een dagje werken meteen in een zwembad kan duiken!

Het is echter van belang dat de tools om vanop afstand te werken, zo goed mogelijk zijn. Vooral voor de teleconferenties, want “Zoom fatigue” begint zich steeds meer te laten voelen.

Zoom probeert dat op te lossen met de nieuwe Immerse View. Hierbij kan je een groep deelnemers als het ware samen in één virtuele omgeving plaatsen, alsof die personen samen zitten in een kamer, in plaats van elke persoon in een vakje in een rooster, elk met zijn eigen achtergrond.

Hierbij kan je kiezen uit verschillende achtergronden: een vergaderzaal, een auditorium of klaslokaal. Je kan zelf de mensen schikken in die ruimte, of dit laten doen door Zoom.

Een leuke nieuwigheid, die voor zowel de gratis als betalende versie van Zoom beschikbaar is, maar dan wel voor de desktopversie voor Windows en macOS
https://venturebeat.com/2021/04/26/zoom-launches-immersive-view-to-unify-participants-in-the-same-virtual-room/

©Netties.be


Niet te missen: TV en streaming

Them


Serie op Amazon Prime Video Vanaf 9 april
Drama-Thriller-Horror
IMDB rating: 7,2

Een zwarte familie verhuist naar een wijk in Los Angeles waar de bevolking uitsluitend bestaat uit de blanke medemens. Ze worden niet onmiddellijk vriendelijk onthaald en er huizen vreemde krachten tussen de huizen en mooi afgelijnde grasperkjes die erop uit zijn om deze familie te vernietigen.

Snabba Cash


Serie op Netflix vanaf 7 april
Actie-Misdaad-Drama
IMDB rating 7,6

“Snabba Cash” is een Zweedse uitdrukking en betekent letterlijk “Snel geld”. Een tiental jaar geleden werd het boek reeds verfilmd en niet zonder succes. Na twee spin-offs komt Netflix nu met een nieuw verhaal. Een jonge gescheiden vrouw heeft een bedrijfje maar een tekort aan cash-flow. Ze gaat op zoek naar een investeerder en belandt bij een neef die er onfrisse praktijken op nahoudt en zich in de drugswereld bevindt.

 

Why did you kill me


Documentaire op Netflix vanaf 14 april
Misdaad
IMDB rating 5,7

In februari 2006 wordt ene zekere Crystal Theobald beschoten in haar auto door een bende die uit is op wraak omdat ze zelf zopas beschoten werden. In de wagen achter het slachtoffer zit de moeder van Crystal die alles heeft gezien. De politie krijgt de zaak niet rond en blijft in het duister tasten. De moeder gaat dan maar zelf op zoek en aan de hand van nepprofielen op sociale media probeert ze in contact te komen met de daders.

Mare of Easttown


Serie op Streamz van HBO vanaf 20 april
Misdaad-Drama
IMDB rating 8,1

Dit is een politiethriller en een ontroerend drama van de bovenste plank. Een schitterende Kate Winslet zet er een politieinspecteur neer die in een kleine stad in Pennsylvania een moordonderzoek leidt. De reeks zit vol van goede vondsten en praktisch alle rollen van enige betekenis zijn weggelegd voor vrouwen. De mannen vullen de hoop of verzieken de boel.


The One is de nieuwe Netflix-serie waar iedereen het over heeft. De Britse serie, die gebaseerd is op de roman « The One » van John Marrs, is een sciencefiction thriller over een datingbureau dat beweert in staat te zijn ieders ware liefde te vinden door het lezen van onze genetische code. Dankzij het gebruik van geavanceerde genetica koppelt The One mensen die een staal van hun DNA hebben afgestaan en die op basis daarvan voor elkaar gemaakt zouden zijn. 

 

Wat als de wetenschap ons in staat zou stellen om in de nabije toekomst met 100% zekerheid onze ware liefde te vinden ? In verschillende landen over de hele wereld zijn momenteel studies en onderzoeken over dit onderwerp aan de gang. Sommige dating-apps beweren zelfs dat ze reeds genetica gebruiken om de perfecte partner te vinden voor de gebruikers. Het vinden van de ware liefde door genetica lijkt in de serie grenzeloos, maar hoe zit dat in het echte leven ? Is dit wel realistisch ?

Volgens drie Belgische deskundigen is The One gebaseerd op een zeer geloofwaardige wetenschappelijke ontwikkeling die zich in de komende jaren zou kunnen voordoen, en wordt er onderzocht wat de gevolgen kunnen zijn voor onze samenleving.

  • Karine Van Doninck, Doktor in de Biologische Wetenschappen en professor aan de Universiteit van Namen en de Vrije Universiteit van Brussel en expert in de populatiegenetica en de evolutie van voortplantingswijzen geeft meer uitleg vanuit een wetenschappelijk perspectief :

“De bekendste genen die een rol spelen in je liefdesleven zijn de zogenaamde MHC-genen. MHC-eiwitten zijn waarschijnlijk verantwoordelijk voor de beruchte feromonen die zorgen voor de aantrekkelijkheid van een mogelijke partner. Hierbij geldt dat je je het meest aangetrokken voelt tot partners die het meest van jouw MHC-profiel verschillen.

 En hoe spot je dan iemand met een compatibel MHC-profiel?

Die helpt je met het vermijden van partners met dezelfde genetische mutaties. Hierdoor verlaag je de kans dat je erfelijke ziektes overdraagt op de volgende generatie maar dat is maar een klein aspect van aantrekking.

DNA bepaalt uiterlijke kenmerken zoals oogkleur, immuniteitsziekten, aandoeningen.” 

  • Jean-Philippe M.L. Schepens is econoom, statisticus, ornitholoog, expert in kunstmatige intelligentie en is één van de medeoprichters van de eerste Belgische internetbedrijven, Belgium online. Jean-Philippe Schepens geeft meer uitleg vanuit een technisch perspectief :

“Tegenwoordig genereren mensen en machines veel meer data dan vroeger, en is het voor de mens onmogelijk om al deze informatie te verwerken en te interpreteren, om zo complexe beslissingen te nemen. In de nabije toekomst zullen Smart Platforms, gebaseerd op AI en wetenshap, die beslissingen voor ons nemen. Kijk naar de Aarde, het is een algoritme dat al 4 billioen jaar draait….”

  • Annemieke Dubois, matchmaker en oprichter van Jade & Jules legt uit vanuit een sociaal/menselijk oogpunt :

 “Naast ons DNA beïnvloedt ook de omgeving, opvoeding, vorige ervaringen, hechtingsstijlen onze persoonlijkheid en voorkeur in keuze van partner. Een perfecte match vinden alleen op basis van een simpele DNA test lijkt dus onwaarschijnlijk. Je kan je ook een heleboel ethische en maatschappelijke vragen stellen bij dergelijke matching. Een interessant debat welke implicaties dit zou hebben op de samenleving.”

Wie droomt er tenslotte niet van om de man of vrouw van zijn dromen te ontmoeten?


Google geeft historisch overzicht van 37 jaar

Er worden al heel lang satellietbeelden gemaakt – al langer dan Google bestond. Maar Google heeft nu die oudere beelden gecombineerd met de nieuwste satellietbeelden om een overzicht te bieden van de evolutie die de aarde onderging van 1984 tot verleden jaar. En het geeft een blik op wat de klimaatverandering – maar vooral de mens aangericht op al die jaren.

Vanaf dinsdag zullen de beelden beschikbaar zijn. Hiervoor moet je op Google Earth lanceren, en dan op het tabblad Voyager klikken, dat eruitziet als het roer van een schip. Daar kan je zoeken naar een bepaalde plek die je kent, en daarvan de evolutie bekijken. Of je kan een van de vijf geleide tours bekijken, die je vertellen hoe het woud veranderd is, hoe steden groeiden, hoe de temperatuur steeg, de evolutie van mijnbouw en hernieuwbare energiebronnen.

Meer bij The Verge. Volgende week zeker bezoeken!

https://www.theverge.com/2021/4/15/22383964/google-earth-3d- …

©Netties.be


TikTok is King en Facebook wordt iets voor  oudjes

 

Volgens een pitch die een marketingbureau gegeven heeft aan adverteerders, zou TikTok meer dan 100 miljoen maandelijks actieve gebruikers in de VS hebben, en 732 miljoen wereldwijd. Daarvan is 59% onder de 24, en 17% tussen de 13 en 17.

Mooie cijfers , maar brengt dat ook geld in het laatje? Wel ja. Volgens TikTok heeft 47% van de gebruikers items gekocht die zij zagen op TikTok, en is de adverteerbusiness in de VS in het voorbije jaar met maar liefst 500% gestegen!

Heeft Snapchat dan afgedaan? Het verliest in elk geval wat van zijn pluimen. In het 4e kwartaal 2020 had het 46 miljoen actieve gebruikers. Dat is minder dan de helft van de TikTok gebruikers.

Het lijkt erop dat Facebook een plek geworden is voor de “oudjes”. Waar tieners gaan chatten met hun pa en ma, en met de grootouders. Maar willen ze echt plezier maken met jongeren van hun leeftijd, dan is het TikTok waar je ze kan vinden.

En het lijkt er ook op dat TikTok het juiste algoritme gevonden heeft om de juiste korte filmpjes te tonen. Van katten tot dansjes. Onze bedenking daarbij is wel dat TikTok enkel om filmpjes gaat, en commentaren op die filmpjes. Een sociaal netwerk zoals Twitter heeft berichten, nieuws. Facebook is voor velen een communicatievenster met de buitenwereld, of een ontmoetingsplek met de familie. En een tweede bemerking: hypes komen en gaan, en verleden jaar stond Snapchat nog bovenaan het lijstje bij de tieners in de VS.

Cijfers bij Socialmediatoday en Statista.
https://www.socialmediatoday.com/news/tiktok-previews-coming …
https://www.statista.com/statistics/250172/social-network-us …

©Netties.be


FOTODIENSTEN DIE AUTOMATISCH HERINNERINGEN BOVEN HALEN KUNNEN SOMS PIJN DOEN

Tegenwoordig bevat wel elke fotodienst en ook sommige sociale netwerken een tool die je automatisch een herinnering toont aan een dag uit je verleden. Een foto die je x jaar geleden nam van je mama, je hond, van je vriendje toen. Facebook doet het sinds met ‘On this Day’. Apple brengt herinneringen in zijn Photos app sinds 2016. Google, Snapchat en Instagram hebben ook zo’n ‘memory’ tool.

Op zich is er niets mis mee. Maar soms krijg je foto’s te zien die je even doen slikken. Foto’s die je koestert, en die je niet wil wegdoen omdat zij een stuk van je verleden zijn. Maar die je onaangenaam verrassen wanneer je ze plots automatisch te zien krijgt. Een liefdesaffaire die verkeerd afliep, iemand die overleden is, een huisdier wiens dood je erg getroffen heeft… Een pijnlijke confrontatie die mooi verwoord wordt in een artikel op Wired.

Het probleem is een beetje dat je de ‘memory’ tool niet kan afzetten, en dat je evenmin kan aanduiden dat je sommige foto’s niet in die terugblik wil zien. Wie gaat er trouwens zijn hele collectie foto’s doorploeteren om, als die instelling er al zou zijn, al die foto’s van deze tag te voorzien?

Een artikel om bij na te denken.
https://www.wired.com/story/weddings-social-media-apps-photos-memories-miscarriage-problem/
©Netties.be


FACEBOOK LEK: LEIDT HET TOT GDPR BOETE?

Facebook heeft de afgelopen dagen moeten toegeven dat er gegevens van haar gebruikers online verspreid werden. Over een eerste lek kon je al eerder deze week lezen, maar er zou ook nog een tweede lek geweest zijn. De informatie van die lekken was eerder al te koop aangeboden op het internet, maar werd de laatste dagen volkomen gratis op het net gezwierd – iedereen kan die inkijken en misbruiken. Er wordt dan ook gewaarschuwd voor meer phishing aanvallen op basis van die informatie.

Nu is het zo dat het gaat om twee aparte datalekken bij Facebook, en sinds de privacy-wetgeving van GDPR in voege trad in mei 2018 moet elk bedrijf, dat een datalek vaststelt, dit binnen een bepaalde termijn bekendmaken, zoniet riskeert het een boete. Volgens sommige bronnen zou dat wel eens geval kunnen zijn bij Facebook, omdat die datalekken zich feitelijk afgespeeld zouden hebben nadat de wet in voege trad. En Facebook had dus het lek moeten melden – wat niet gebeurd is. Meer nog: Facebook is niet van plan om de 533 miljoen accounts die door het lek uit 2019 getroffen zijn, te verwittigen dat hun data mogelijk gecompromitteerd is. Wat een duidelijke overtreding is van de GDPR-wetgeving hierover, en Facebook een fikse boete kan opleveren.

Maar het grote slachtoffer ben jij wel, de Facebook-gebruiker. Want jij blijft in het ongewisse of je data gelekt zijn of niet…
https://www.reuters.com/article/us-facebook-data-leak-idUSKBN2BU2ZY

https://www.vice.com/en/article/88awzp/facebook-says-its-your-fault-that-hackers-got-half-a-billion-user-phone-numbers

https://about.fb.com/news/2021/04/facts-on-news-reports-about-facebook-data/?mc_cid=fdd0d26e4d&mc_eid=UNIQID

©Netties.be


Virtueel op bezoek in het Louvre

Het befaamde Louvre-museum in Parijs heeft een nieuwe database van haar collecties voorgesteld, met daarin bijna een half miljoen items. En het mooie  daarvan is: die afbeeldingen kan je downloaden, om bijvoorbeeld als achtergrond voor je computer te zetten.
De hele collectie is doorzoekbaar, en je maakt echt kennis met de werken, in hoge resolutie, zonder het museum te bezoeken. Een lust voor het oog! Enkel jammer dat het Nederlands over het hoofd werd gezien. De site is enkel in het Frans en Engels.

https://collections.louvre.fr/en/

©Netties.be

HET DIGITALE VACCINATIEPASPOORT KOMT ERAAN
…maar zal het effectiever zijn dan de corona-app?

De ganse wereld stelde, toen de coronacrisis uitbrak, zijn hoop op track & tracing apps. Die zouden ervoor moeten zorgen dat de bron van een besmetting snel opgespoord kon worden, zodat de verspreiding van het virus tegengegaan kon worden.

Na veel gesukkel kwam ook België met zijn eigen contact tracing app, de Coronalert. We installeerden die massaal, maar of de app ook echt geholpen heeft is nog de vraag. Het enige waarin de app goed is om een code te genereren wanneer je  een test ondergaat, en je snel verwittigen van je testresultaat.

Nu we in een volgende fase zitten van de bestrijding van het virus, namelijk de vaccinatie, wordt er weer gekeken naar een app die de maatschappij veilig moet maken: een digitaal vaccin paspoort. Europa, China en nu ook Japan hebben aangekondigd dat aan een dergelijk paspoort gewerkt wordt.

Daarbij is het wel belangrijk op te merken dat getracht wordt om rekening te houden met mensen die, om redenen die hen alleen bekend zijn, weigeren zich te laten vaccineren. Want het paspoort zou niet alleen vermelden of je gevaccineerd bent of niet, het geeft degene die (nog) geen vaccinatie heeft gekregen, ook de mogelijkheid om aan te tonen dat hij/zij recent  een negatieve test afgelegd heeft. Zodat die persoon alsnog aan allerlei activiteiten kan deelnemen, zoals een vlucht met het vliegtuig nemen, een evenement bijwonen, enz.

Hoe Japan en de andere landen deze vaccinatie-paspoorten concreet gaan invullen lees je bij Nikkei en USA Today.
https://asia.nikkei.com/Spotlight/Coronavirus/COVID-vaccines/Japan-to-join-EU-and-China-in-issuing-digital-vaccine-passport
https://www.usatoday.com/story/news/health/2021/03/26/covid-vaccine-passports-new-york-first-vaccination-proof-system/6976009002/?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4

©Netties.be


Nieuw glasvezelnetwerk in Vlaanderen

Momenteel ligt er al heel wat glasvezel onder de grond. Maar die is in handen van bepaalde bedrijven, die hun investering niet graag openzetten voor concurrenten. Daar zou nu verandering in moeten komen met het nieuwe Vlaamse bedrijf Fiberklaar. Dat wil een nieuw glasvezelnetwerk uitrollen in Vlaanderen, dat tegen 20218 de glasvezeltechnologie moet brengen tot in 1,4 miljoen Vlaamse huizen.

Met die uitrol is een mooie som gemoeid: maar liefst 2,5 miljard euro.  Een bedrag dat opgehoest zal worden door Proximus in samenwerking met EQT Infrastructure, specialist in de uitrol van fibernetwerken in verschillende Europese landen.

Het mooie hiervan is dat het netwerk voor elke provider open zal staan. Wat de  concurrentiestrijd tussen de verschillende aanbieders zal aanwakkeren. En daar kan de consument alleen maar bij winnen: meer concurrentie = dalende prijzen, beter aanbod!

https://fiberklaar.be/over-de-komst-van-fiberklaar/

©Netties.be


NIET TE MISSEN – TV en Streaming

This is a robbery
True Crime docu vanaf 7 april op Netflix
Op 18 maart 1990 vind in Boston de grootste kunstroof van die tijd plaats. Twee politieagenten kloppen in alle vroegte aan bij het Isabella Stewart Gardner-museum met de melding dat er een noodoproep is binnengekomen. Eenmaal binnen trekken de nep-agenten hun pistool en roepen: “This is a robbery” en beginnen de kunstwerken van de muren te halen. Uiteindelijk gristten ze 13 waardevolle werken mee, onder andere een Johannes Vermeer en een Rembrandt. De geschatte buit bedroeg 500 miljoen dollar. Tot op heden is er geen spoor meer te bekennen van deze werken en de daders zijn ook nooit opgepakt.

Pride and Prejudice
Film vanaf 1 april op Netflix
IMDB Rating : 7,8
Met Keira Knightley, Matthew Macfadyen, Brenda Blethyn

Deze film reeds uit 2005 komt nu in de bibliotheek van Netflix en is zeker eens het bekijken waard. Het is de verfilming van een werk van Jane Austen. Mr Darcy (Mattew Macfadyen) ontmoet de rijke Elizabeth Bennet (Keira Knightley) maar wordt verliefd op een meisje uit een veel lagere klasse. De vraag is nu: “kan de trotse Mr Darcy zijn trots en vooroordelen opzij zetten?”

Cinderella Man
Film vanaf 1 april op Disney+
IMDB Rating 8,0
Met: Russell Crowe, Renée Zellweger, Craig Bierko

Nog eens een onvervalste boksfilm op dit kanaal. Deze film vertelt het verhaal van James J. Braddock, een bokser in de herfst van zijn carrière die een comeback wilt maken en gaat voor een titelgevecht bij de zwaargewichten. In 2006 kreeg deze film drie oscar-nominaties. Deze voor beste acteur in bijrol, beste film editing en beste makeup.

McDonald & Dodds
Serie op Een vanaf 2 april
Met Tala Gouveia (DCI McDonald) en Jason Watkins (DS Dodds)

Een nieuw seizoen van deze reeks biedt zich aan. Twee Britse speurders vormen tegen wil en dank een team in de Britse stad Bath.
https://www.youtube.com/watch?v=ibm8PdyqNes

 

Mare of Easttown
Serie op HBO vanaf 18 april
Met Sosie Bacon, David Denman, Neal Huff

HBO staat voor kwaliteit maar is jammerlijk genoeg nog niet te ontvangen hier in België. Maar je mag er donder op zeggen dat binnenkort Streamz deze splinternieuwe misdaadreeks voor zijn rekening zal nemen. Een detective uit een klein plaatsje in Pennsylvania onderzoekt een moord terwijl ze zelf haar leven terug op de rails probeert te brengen.


VRT lanceert WatchApp, een origineel format met enorme potentie

De coronacrisis en de bijhorende lockdown heeft creatieve mensen een duwtje in de rug gegeven om hun creativiteit op een andere manier te ontplooien. En uiteraard een manier waarbij het internet een grote rol speelt. Denk aan de concerten die via het web live bijgewoond konden worden, allerlei andere voorstellingen die zonder live publiek in het theater, maar wel met een live publiek via het internet.

Sommige mensen bedachten zelfs een compleet nieuw format, zoals het theatercollectief SKaGeN, dat aan de basis ligt van de WatchApp – een theatervoorstelling die je live kan volgen via WhatsApp.

Een eerste project was Emmi & Leo, dat je 3 weken lang kon volgen via je martphone, als je een ticket kocht aan de prijs van €12,50. Dat bleek een succes, en er werde maar liefst 10.000 tickets verkocht. Wat smaakt naar meer: er kwam een sequel met Emmi & Leo LIVE – daarin kon je naast de What sapp berichten ook nog gefilmde ontmoetingen tussen de hoofdrolspelers bekjken.

Vanaf woensdag 30 maart is er een derde ‘voorstelling’: IMKE. Dat is een thriller over de familie Vercauteren, die zelf probeert een verdwenen familielid terug te vinden. Laat je trouwens niet afschrikken door het feit dat alles “live” is, en je vreest dat je niet altijd alles kan volgen. Na het aankopen van het ticket krijg je de speciale app van het theatergezelschap toegestuurd, en kan je op je eigen tempo gedurende 2,5 weken meekijken naar alles wat zich afspeelt in het familie-chatgroepje.

Een knap concept – de moeite waard om eens uit te proberen. Ken jij nog dergelijke nieuwe formats, laat het ons zeker weten!

https://radio2.be/spits/theatercollectief-skagen-presenteert-de-spannende-familiethriller-imke#houvol#houvol#houvol

©Netties.be