Home > Nel Top, kandidate van Lions Club Oostende BO4, wint de Lions Young Ambassador Award

Nel Top, kandidate van Lions Club Oostende BO4, wint de Lions Young Ambassador Award

Geschreven op 8 mei 2020 om 15:21 door Mario De Wilde

Nel Top, kandidate van Lions Club Oostende BO4, heeft zopas de Lions Young Ambassador Award op districts- en nationaal niveau gewonnen. De Lions Young Ambassadors Award staat voor het aanmoedigen en belonen van jongeren die zich inzetten voor de maatschappij.

Wie is Nel Top?

Nel is een zeer gedreven 17-jarige die zich heel graag inzet voor vrijwilligerswerk :

Op school

Al 3 jaar maakt ze deel uit van de vrijwilligersgroep ‘de Zolder’ waarin een tiental leerlingen een toneel opvoeren. Nel zorgt er mee voor de techniek en de bar nadien. Sinds het 3de middelbaar is ze geëngageerd in de leerlingenwerkgroep Oinc waar ze leerde filmpjes maken en monteren rond alles wat ‘leeft op school’. In het 4de middelbaar engageert ze zich als studiebuddy om elke woensdagmiddag een jongere leerling te begeleiden. Ze neemt op eigen initiatief deel aan de klimaatbetogingen. Dit tegen de regels van de school in en geeft de directeur tips mee om de school milieuvriendelijker te maken.

Jeugdbewegingen

Nel begeleidt kinderen bij het jeugdatelier Oranje. Ze is van haar zesde levensjaar lid bij JNM in Brugge  (jeugdbond voor natuur en milieu) en BSCJ (Brugse socio culturele jongeren). Deze organisaties hebben haar mee gevormd tot wie ze vandaag is, wat ze kan en doet en waar ze voor staat. Sinds haar 16 jaar  is Nel voorzitter van JNM Brugge.

Nel, wat is jouw missie ?

Nel : “Centraal bij mij staan eerlijkheid, (be)rust(ing) en daarnaast mijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden. Binnen dat ecologische vind ik het belangrijk te blijven bijleren en die kennis ook door te geven (aan kinderen en jongeren). Ik eet vegetarisch, koop 2de handskledij, sensibiliseer om minder water te verbruiken, rij overal naartoe met de fiets, zet verwarming en lichten uit, laat niets in het stopcontact zitten want vele kleintjes maken samen een groot verschil. Rond alles zit ook plastiek en dit koop ik niet maar herbruik  liever iemand anders materiaal of boeken.”

Wat wint Nel als laureate?

Als laureate op districtsniveau krijgt Nel naast een certificaat een cheque van 600 Euro van Lions district 112A . Lions Club Oostende BO4 verdubbelt dit bedrag. Dus 1200 Euro die ze kan besteden aan projecten waar ze zich voor inzet. Als nationaal laureate krijgt ze haar vlucht en hotel voor 2 personen naar het Europaforum in Thessaloniki. Daar dingt ze mee voor de Europese LYAA.

Wat ga je doen met je prijs?

Nel : “Samen met het bestuur van JNM Brugge wil ik er goed over nadenken hoe we het bedrag op een duurzame manier kunnen besteden. Zo denk ik bv. aan aankoop van een nieuwe tent, moersleutel, tekentang, determinatietabellen, vlindernetjes, cameraval om dieren te spotten zonder je er zelf bij bent.”

Voor Lions Club Oostende BO4 is het jullie 7de keer dat jullie meedoen aan de LYAA?

Lion Sofie : “de Lions Young Ambassadors Award vinden we een prachtig initiatief en zoeken jaar in jaar uit naar de witte raaf. We zijn dan ook ontzettend blij en fier dat Nel deze award won.  Ze is een in-mooie persoon die voor velen bewondering opwekt. We willen haar ontzettend graag met deze prijs aanmoedigen om verder belangeloos, een sociale verantwoordelijkheid op te nemen in de maatschappij en zo een inspiratie te zijn voor de Lions en voor de jeugd.”

1 reactie

Gerda Seurynck
Geschreven op 2020-05-09 10:58:56
Inderdaad een witte raaf voor BO4 een zeer mooie aanwinst

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.