Home > Needcompany strijkt met ‘Billy’s Violence’ twee dagen neer in Brugge

Needcompany strijkt met ‘Billy’s Violence’ twee dagen neer in Brugge

Geschreven op 1 februari 2022 om 14:29 door Mario De Wilde

Op donderdag 10 en vrijdag 11 februari 2022 strijkt het Brusselse podiumkunstencollectief Needcompany neer in Brugge. In de Koninklijke Stadsschouwburg brengt Needcompany het veelgeprezen theaterstuk Billy’s Violence. Voor Billy’s Violence onderzocht Victor Lauwers tien tragedies van Shakespeare. Hij herschreef ze tot gewelddadig liefdevolle, intieme dialogen waarin de vrouw centraal staat, ontdaan van elke historische referentie of anekdotiek. Ook in eerdere Shakespeare-bewerkingen van Julius Caesar (1990), Macbeth (1996) of King Lear (2000) gaf Needcompany de vrouwen een prominente rol.

Naast krachtige vrouwenrollen vormt vooral geweld een basismotief in Shakespeares tragedies. Als we kunnen doordringen tot de wortels van dit geweld, ligt daar misschien wel de sleutel naar de kennis van de fundamenteel vreedzame natuur van de meerderheid van het menselijk ras? “Shakespeare is de meest gelezen en gespeelde auteur uit de westerse literatuurgeschiedenis. Toch zijn veel teksten van hem haast onspeelbaar door het geweld, de gruwel, het racisme en de vrouwenhaat. Wat betekent geweld in kunst vandaag? Waarom kijken we er zo graag naar? Needcompany brengt opnieuw een zeer intrigerend theaterstuk naar Brugge”, zegt schepen van Cultuur Nico Blontrock.

Dat het geweld zo centraal staat in de meeste stukken van Shakespeare, heeft zo zijn reden volgens Jan Lauwers. “Shakespeare wilde publiek in zijn theater maar op straat in Londen waren er hondengevechten en martelingen. Vrouwen werden verbrand op de pleinen, openbare executies vonden plaats. Dit waren grootse feesten die veel mensen op straat bijeen brachten en Shakespeare moest onder meer seks en geweld gebruiken om het publiek naar zijn theater te lokken. Dat is heel interessant.

Het is een beetje zoals Quentin Tarantino. Is het gratuit, vermakelijk, of is het noodzakelijk of onmogelijk? Quentin Tarantino is een koorknaap in vergelijking met wat Shakespeare aan brutaliteiten bijeen heeft geschreven. Ik ben er steeds meer van overtuigd dat we een andere manier van denken moeten vinden die laat zien dat alle mensen tegen geweld zijn. We denken dat iedereen slecht is, maar dat is niet waar. De meerderheid is niet gewelddadig, er heerst grote solidariteit. Als we teruggaan in de geschiedenis – en daarbij kom ik steeds Shakespeare en zijn tragedies tegen – dan is er misschien iets te vinden.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.