Home > Nederlandse rapper die over phishing zingt en andere kompanen opgepakt voor o.a. ITSME-oplichting in Veurne

Nederlandse rapper die over phishing zingt en andere kompanen opgepakt voor o.a. ITSME-oplichting in Veurne

Geschreven op 30 juni 2022 om 16:00 door Mario De Wilde

Een sterk staaltje politieonderzoek heeft geleid naar een aantal jongeren die aan phishing deden. In het najaar van 2021 diende een slachtoffer klacht in bij de PZ Polder nadat ze was ingegaan op een vals sms-bericht dat melding maakte van veiligheidsproblemen met haar ITSME-account. Ze verloor daarbij ruim 2300 euro. Uit onderzoek van de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van West-Vlaanderen bleek het te gaan om één van een hele reeks slachtoffers.
Rechercheurs van de FGP konden achterhalen dat de berichtjes niet door een groepje computernerds verstuurd werden. Het gaat om een criminele bende die beroep doet op jongeren die blijkbaar met de criminele winsten grote sier maken in het uitgaansmilieu, pronken met dure huurauto’s & merkkledij en logeren in dure hotels waar ze van tijd tot tijd ook escortedames uitnodigen.

Via telefonieonderzoek, financiële analyse, URL-vergelijking en andere onderzoeksmethodes werden leden van de dadergroep in kaart gebracht en gelokaliseerd. De bendeleden werkten zowel via sms-berichten als via WhatsApp. De groep rekruteerde moneymules die hun rekeningnummer uitlenen naast personen die instonden voor de aankoop van sim-kaarten en personen die rondrijden met voertuigen waarin mobiele telefoons aanwezig zijn die de frauduleuze sms-berichten verstuurden.

Afgelopen maand liet de onderzoeksrechter van Veurne de gekende bendeleden oppakken. Op 14 juni werd een eerste verdachte gearresteerd bij de aankoop van een dure zonnebril in Leuven. De Nederlandse man verbleef op dat ogenblik bij zijn moeder in Kessel-Lo. Op 15 juni plukte de politie een tweede verdachte van straat toen hij in Boom een bloemenzaak buiten stapte met een boeket van 100 rode rozen waarvoor hij net een paar honderd euro had betaald. Op 16 juni zijn nog twee verdachten aangetroffen bij huiszoekingen in het Antwerpse en in het Luikse. Vandaag (30 juni) voerde de politie nog drie huiszoekingen uit in de regio Antwerpen en Brussel. Er volgde nog een arrestatie. Een aantal andere verdachten blijven actief op te sporen.

Het gaat om twintigers en dertigers. Bij de huiszoekingen troffen de speurders zaken aan die in verband kunnen worden gebracht met de onderzochte criminele activiteiten, onder meer een groot aantal smartphones waarmee de phishingberichten- veelal in reeksen van enkele duizenden – werden verstuurd, bankkaarten en kaartlezers.
Eén van de verdachten is een Nederlandse rapper. Hij rapt onder andere over zijn liefde voor contant geld en hoe hij dat verkrijgt via criminele activiteiten.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.