Home > Nederlander Doede Okkema wint Grote Prijs Knokke-Heist Gouden Hoed 2020

Nederlander Doede Okkema wint Grote Prijs Knokke-Heist Gouden Hoed 2020

Geschreven op 2 juli 2020 om 13:19 door Mario De Wilde

Een dolgelukkige Doede Okkema mocht op dinsdag 30 juni 2020 de Grote Prijs Knokke-Heist Gouden Hoed in ontvangst nemen en de bijhorende geldprijs van 5000 euro. Een zeskoppige vakjury, onder leiding van Chris Dusauchoit, koos uit ruim 3800 cartoons zijn spotprent als allerbeste. “De cartoon van Okkema van een gladiator die als nooduitgang een arena met leeuw moet kiezen, is een cartoon pur sang, je kijkt er nog geen halve seconde naar en de glimlach staat al op je gezicht. Tijdloos ook en daarenboven ook nog eens uitstekend getekend. Een terechte winnaar!” aldus de juryvoorzitter. Chris Dusauchoit kreeg professionele ondersteuning van cartoonisten Steven Degryse (Lectrr) en Floor Denil. Daarnaast mochten zanger Tom Helsen, sopraan Astrid Stockman en Toon Horsten (Standaard uitgeverij) oordelen over de cartoons. De 100 beste inzendingen kun je ontdekken tijdens de openluchttentoonstelling van het Cartoonfestival Knokke-Heist.

De Zilveren Hoed Knokke-Heist gaat dit jaar naar Hamid Ghalijari uit Iran. Zijn cartoon levert hem 2000 euro prijzengeld op. De zilveren hoed is ook een goeie mop! En ook nog eens kundig uitgewerkt. Daarenboven heeft de cartoonist met de bolletjes bovenaan ook voor die mensen die doorgaans van rechts naar links kijken duidelijk gemaakt hoe je de cartoon moet ‘lezen’. Klasse.

De Bronzen Hoed gaat dit jaar naar Costa Rica. Grapjes met de pizzakoerier zijn zo oud als de straat maar deze is origineel en bovendien ook nog eens fris en kleurrijk uitgevoerd. Deze cartoonist schuwt het geëngageerde werk niet, maar met deze tekening toont hij aan dat hij ook buiten die context met succes op de lachspieren kan werken.

De prijs van het Davidsfonds gaat altijd naar een Belgisch cartoonist. Dit jaar is de eer weggelegd voor Luc Vernimmen. Vernimmen weet een klassiek thema (de achtergelaten hond) nieuw leven in te blazen met een omaatje dat helaas nog niet weet hoe laat het is! Leuk gevonden!

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.