Home > Natuurherstel in Damme zorgt voor een riant bijenbuffet

Natuurherstel in Damme zorgt voor een riant bijenbuffet

Geschreven op 17 oktober 2021 om 10:45 door Mario De Wilde

Gisteren opende Natuurpunt, samen met partners Mondelēz International en Delhaize, een reuzen-insectenhotel in Damme. Hiermee willen ze de bijenpopulatie die de laatste jaren erg onder druk staat, een duwtje in de rug geven. Het gezelschap bracht ook een bezoek aan een van de vernattingsprojecten in de regio dat uitgevoerd kon worden dankzij de financiële steun van de partners. Het afgelopen jaar investeerde Natuurpunt in Escanaffles, Kalken en Damme, met de steun van Mondelēz International en Delhaize, in het herstel van de waterhuishouding in hun natuurgebieden. “Het herstellen van natte natuur is van groot belang voor de biodiversiteit. De klimaatopwarming en de toegenomen druk op onze watervoorraad zorgen ervoor dat veel van onze natte natuurgebieden in het voorjaar al droogvallen. Daardoor bloeien er minder bloemen en krijgen bestuivers zoals wilde bijen en hommels het moeilijk. Herstel van bloemrijke, natte natuurgebieden is daarom absoluut noodzakelijk”, zegt Patrick Meire, voorzitter Natuurpunt Damme.

Voor de realisatie van dit project kreeg Natuurpunt de steun van Mondelēz International en Delhaize. Zij organiseerden samen een commerciële actie om consumenten bewust te maken van het belang van biodiversiteit. Deze actie bracht de nodige middelen bijeen om een duurzaamheidsproject van Natuurpunt te financieren. Hiermee werden in de verschillende natuurgebieden beheerwerken uitgevoerd, waterpompen op zonne-energie geplaatst en insectenhotels gefinancierd. Dankzij deze investeringen kan Natuurpunt zorgen voor de ideale, natte omstandigheden waar heel wat organismen van houden.

Samenwerking

“Harmony is meer dan een reeks overeengekomen duurzame praktijken voor de tarweteelt”, zegt Hafed Khadari, Sales Director Mondelez Belgium. “Het is een initiatief dat alle betrokkenen in onze toeleveringsketen met elkaar in contact brengt om een grotere positieve impact te hebben op het milieu en de biodiversiteit. Zo is Natuurpunt reeds meerdere jaren een partner van ons bedrijf bij de uitbouw van het Harmony duurzaamheidsprogramma in België. Door deze samenwerking met Natuurpunt en Delhaize, kunnen we onze inspanningen verhogen en effectief impact creëren om de biodiversiteit in België te bevorderen.”

Mondelēz International is zich ten volle bewust van haar maatschappelijke en ecologische verantwoordelijkheid en heeft daarom verscheidene duurzaamheidsprogramma’s opgesteld voor haar belangrijkste grondstoffen waaronder cacao en tarwe. Voor de LU koekjes startte het bedrijf met het Harmony duurzaamheidsprogramma, met als één van de doelen de lokale biodiversiteit te stimuleren. Samenwerken met landbouwers, molenaars, wetenschappers en NGO’s staat hierbij centraal.

Foto Opening bijenhotel (c) Filip Hebbrecht

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.