Home > Natuurgebied De Pilse in Zedelgem is nu officieel een recreatieve hotspot

Natuurgebied De Pilse in Zedelgem is nu officieel een recreatieve hotspot

Geschreven op 28 juni 2024 om 07:01 door Mario De Wilde

De Pilse is een natuurgebied in gemeente Zedelgem met een oppervlakte van 5 hectare en bevindt zich ten zuiden van de dorpskern, aan het einde van de Pilsestraat. Ongeveer 7.600 m² van die 5 hectare is eigendom van de gemeente, de rest is eigendom van Natuurpunt, vereniging die instaat voor het volledige onderhoud van dit natuurgebied. Zopas hebben gemeente Zedelgem en de provincie West-Vlaanderen deze mooie groene plek in de kijker gezet naar aanleiding van de inhuldiging van De Pilse als “recreatieve en toeristische hotspot”. Er is een nieuw wandel- en fietspad aangelegd, maar ook zitbanken en aanplant van groen en fruitbomen.

Recreatieve toeristische hotspot

Via het subsidiereglement ‘Beleef West-Vlaanderen’ biedt de provincie ondersteuning en geeft toeristische impulsen aan steden en gemeenten om op hun grondgebied “recreatieve hotspots” te realiseren. Zo kon gemeente Zedelgem voor de ontwikkeling van De Pilse tot “recreatieve hotspot”, een subsidie van 13.542,99 euro binnenrijven.

Gedeputeerde voor toerisme en recreatie Sabien Lahaye-Battheu: “Dit project is een realisatie binnen het provinciaal reglement ‘Beleef West-Vlaanderen’, de ontwikkeling van een hotspot voor fietsers en wandelaars. De Pilse is een verborgen pareltje in het Brugse Ommeland. De natuur in het Brugse Ommeland nodigt uit om ten volle te connecteren met de omgeving. Hier adem je vol en ruik je het groen. Momenteel is De Pilse nog niet ontsloten via het fietsnetwerk Brugse Ommeland of het wandelnetwerk Vloethemveld, maar daar maken we binnenkort werk van.”

Natuurdomein De Pilse toegankelijker dankzij nieuw wandel- en fietspad

Burgemeester Annick Vermeulen, schepen van milieu Stijn Timmerman en schepen van toerisme Ann Devriendt: “De initiële aanleg van een deel van De Pilse gebeurde door een samenwerking tussen onze gemeente en Natuurpunt Zedelgem. Zo werden met vrijwilligers van Natuurpunt verschillende houtkanten, bosjes en een 12-tal fruitbomen aangelegd en stond de gemeente in voor het plaatsen van zitbanken en het aanleggen van een wandel- en fietspad. Zo raken bezoekers nu tot in het hart van De Pilse wat voorheen veel moeilijker was. Meer beleven, meer genieten van dit natuurgebied dus.“

De totale kostprijs van alle materialen en het plantgoed voor deze realisatie bedraagt 27.085,98 euro. De helft werd betaald door gemeente Zedelgem, de andere helft kon dankzij het subsidiereglement toeristische impulsen van de provincie West-Vlaanderen gerecupereerd worden. Het plaatsen van zitmeubilair werd mogelijk gemaakt dankzij het Europees project ‘Zedelgem herademt!’ via het Herstelfonds, ondersteund door het provinciale Plattelandsloket en de Vlaamse Landmaatschappij.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.