Home > Natuurcentrum Beisbroek en stad Brugge willen historische fruitrassen beschermen

Natuurcentrum Beisbroek en stad Brugge willen historische fruitrassen beschermen

Geschreven op 17 maart 2025 om 10:53 door Mario De Wilde

De boomgaard van Natuurcentrum Beisbroek zet in op het behoud van traditionele fruitrassen. Stad Brugge werkt samen met Velt Fruitwerkgroep Beernem en het Pomologisch Kollektief vzw (Pomko), die toestemming kregen om enthout te verzamelen van de oude fruitbomen. Dit initiatief draagt bij aan het behoud van waardevolle fruitsoorten.

Door enthout van historische bomen te verzamelen en te verspreiden, blijven traditionele fruitrassen behouden. Enten, een eeuwenoude techniek waarbij een deel van een plant op een onderstam wordt bevestigd, zorgt ervoor dat deze unieke variëteiten blijven voortbestaan. Paul Verschelde, coördinator van Fruitwerkgroep Velt Beernem: “We willen zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor fruit en fruitteelt. Dankzij samenwerkingen met overheden en verenigingen kunnen we onze expertise blijven uitbreiden en delen.” Het verzamelen van enthout gebeurt altijd onder begeleiding of na afspraak met een stadsmedewerker, zodat de bomen optimaal beschermd blijven tegen schade. De verschillende vzw’s mogen slechts tien stuks per boom oogsten. Een stuk enthout groeit doorgaans uit tot een volwaardige fruitboom.

Boomgaarden als levende erfgoedlocaties
Schepen van openbaar domein Franky Demon: “Onze publieke boomgaarden zijn veel meer dan gewoon groene ruimtes; de boomgaarden zijn een stukje levend erfgoed. Door samen te werken met experts versterken we biodiversiteit en verhogen we ook de educatieve waarde van Natuurcentrum Beisbroek als kenniscentrum voor natuur en milieu.”

Ook op de Kinderboerderij kunnen kinderen spelenderwijs kennismaken met de boomgaard en leren ze hoe fruit groeit. Tijdens workshops maken ze hun eigen gummibeertjes van verse appels en leren ze alles over de herkomst van hun voedsel. Deze samenwerking is een teken van het versterken van de lokale fruitteeltgemeenschap en draagt bij aan een duurzame en biodiverse toekomst.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.