Home > Natuur langs de Ieperse Hommelhofstraat krijgt kunstwerk

Natuur langs de Ieperse Hommelhofstraat krijgt kunstwerk

Geschreven op 2 juni 2021 om 10:22 door Mario De Wilde

De stad Ieper schreef in januari een wedstrijd uit voor de creatie van een kunstwerk in het kleine, maar fijne natuurgebied tussen de vaart Ieper-Komen en de Hommelhofstraat. In het kader van een reeks natuurinrichtingswerken in de Hommelhofstraat heeft de stad in het verleden daar een boomgaard aangeplant, die aansluit bij de vaart en het Bijlanderpad aan de overzijde.

Het stadsbestuur en de Commissie Kunst in de Openbare Ruimte gingen op zoek naar een kunstwerk dat een permanente plek zal krijgen in dit stukje natuur en de beleving van de site versterkt.  Kunstenaars geboren of woonachtig te Ieper, of leerlingen/leerkrachten van Dé Academie Ieper konden tot en met 31 maart hun voorstel indienen. Uiteindelijk werden er zeven ontwerpen van evenveel kunstenaars weerhouden. Een onafhankelijke jury maakte een preselectie met de drie beste voorstellen.

Buurt kiest

Het eindoordeel lag echter bij de bewoners van de Hommelhofstraat. In de 44 bussen van de straat werd een flyer gedropt. Maar liefst 19 bewoners brachten hun stem uit op een van de drie voorstellen. De overgrote meerderheid koos voor het ontwerp KOM van Nele Santy en Justine Morlion. Ook het project van Palieter Hillewaere kende heel wat bijval.

Nele Santy en Justine Morlion leerden elkaar kennen op het college in Ieper. De vriendinnen volgden les aan de Ieperse Academie en studeerden beiden architectuur aan Sint-Lucas in Gent. Nele werkt nu voor een architectenbureau in Roeselare, Justine koos voor het onderwijs en geeft les aan de Academie voor beeldende kunst in Kortrijk.

Samen ontwierpen ze KOM. 

“Met de stad Ieper willen we meer kunst, sfeer en beleving in onze stad. Dit moet onze stad nog aantrekkelijker maken. Naast het project in de Hommelhofstraat staan er nog verschillende kunstprojecten op de planning dit jaar. Telkens proberen we jong Iepers talent kansen te geven”, aldus Valentijn Despeghel, schepen van Cultuur

Het kunstwerk KOM is een cirkelvormige constructie met een diameter van 7 meter. De hoogte varieert van 50 tot 100 cm. Door die variatie kan je erop zitten, klimmen en klauteren. Het is een veelzijdige plek die kan dienen als rustplek en speelplek, maar evenzeer als fruitplukplatform omdat het geplaatst wordt rond een fruitboom. Het maakt de connectie met de natuur, maar verstoort het niet. Op een speelse manier verwijst KOM naar kompas, tope ‘kom, welkom, in de kom, kom ‘ter bie, kom eki were, kom je of …

“Ons ontwerp bestaat uit een aaneenschakeling van eenzelfde segment, zo vormt het als het ware een geweven constructie. Dit laat toe om enthousiaste bewoners en sympathisanten warm te maken om dit samen met ons te bouwen in de ‘werkweek'”, voegen Nele Santy en Justine Morlion er aan toe.

De winnaars ontvangen 7.500 euro om het project te realiseren. Ze zijn van plan om de buurt te betrekken bij de uitvoering en willen daarom in de zomerperiode een werkweek organiseren.

Op de foto: Nele Santy,  Justine Morlion, Jan Yperman (lid van de Commissie Kunst in de Openbare Ruimte) en Valentijn Despeghel (schepen)

Nele Santy en Justine Morlion ontwerpen samen KOM, het kunstwerk dat binnenkort een plaats krijgt in het natuurgebied tussen de vaart Ieper-Komen en de Hommelhofstraat.

 

Het werk KOM is een cirkelvormige constructie met een diameter van 7 meter. De hoogte varieert van 50 tot 100 cm. Door die variatie kan je erop zitten, klimmen en klauteren. Het werk zou klaar zijn tegen november 2021.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.