Home > Nathan Theys van Bistro Mariette is de beste Hopscheutenkok van België

Nathan Theys van Bistro Mariette is de beste Hopscheutenkok van België

Geschreven op 28 maart 2023 om 07:01 door Mario De Wilde

Horeca Regio Poperinge organiseerde gisteren in samenwerking met de vzw Keurbroederschap De Witte Ranke de eerste editie van de culinaire wedstrijd Beste Hopscheutenkok. Vijf finalisten streden in het jeugdcentrum van Poperinge om de hoogste eer. Nathan Theys, sous-chef in Bistro Mariette uit Wilsele haalde het voor Arno Depoorter en Gianni Weiss. Gastronomisch Vlaanderen zond vandaag opnieuw zijn zonen en dochter uit, en wel richting Poperinge. Voor deze eerste editie van de wedstrijd die op zoek gaat naar de Beste Hopscheutenkok kruisten vijf juniorkoks (met ev. hulp van een commis) de pollepels in jeugdcentrum De Kouter, stuk voor stuk beroepskoks die werken in een restaurant of traiteurzaak of nog studeren aan het zesde of zevende jaar in een hotelschool en nog geen 26 jaar zijn.

Decennia lang organiseerde de vzw Keurbroederschap De Witte Ranke een tweejaarlijkse culinaire wedstrijd voor juniorkoks en ook enkele edities van de wedstrijd Beste Professionele Bierschenker van België. Na een sabbatperiode neemt Horeca Poperinge-Heuvelland de fakkel over, geruggensteund door De Witte Ranke.
Wedstrijddirecteur was Dirk Battheu (’t Blauwershuys Poperinge). De voorzitter van de keukenjury was Franky Vanderhaeghe (Hostellerie Saint-Nicolas Elverdinge), bijgestaan door Joris Mylle (’t Molenhof Westouter) en Frans Saint-Germain (Salons Saint-Germain Diksmuide). Zij focusten op netheid, stiptheid, technieken, creativiteit/originaliteit, smaak/kruiding, de moeilijkheidsgraad en de schikking van het gerecht.
De 10-koppige proefjury quoteerde op basis van volgende criteria: gaarheid en binding van de saus, foodpairing, creativiteit en originaliteit, smaak/kruiding, de hopscheuten en de schikking/presentatie/temperatuur van het gerecht.

Elke finalist maakte 2 gerechten: een gerecht met hopscheuten, grietbot en een streekbier uit een straal van 20 km. rond Poperinge en een tweede gerecht met hopscheuten en garnituur naar keuze.

-De vijfde prijs, uitgereikt door Fiers, groothandel voor vlees en gevogelte, ging met 1.690 punten op 2.400 naar Jana Vanheule, afkomstig uit Krombeke. Ter info: alle finalisten met uitzondering van de laureaat, kregen een cheque van 100 euro, te spenderen bij leden van Horeca Poperinge-Heuvelland.
-De vierde prijs, uitgereikt door visgroothandel Daniels Azuur, ging met 1.722 punten naar Kenji Verbrugge uit Gullegem.
-De derde prijs, uitgereikt door de stad Poperinge via burgemeester Christof Dejaegher, ging met 1.792 punten naar Gianni Weiss, die werkt in De Mangerie Brugge.
-Zilver of de tweede prijs, geschonken door griffier Bertrand Pouseele van De Witte Ranke, ging met 1.833,5 punten naar Arno Depoorter van restaurant Passage uit Poperinge.
-De winnaar van de wedstrijd werd Nathan Theys met 1.848 punten.
De eerste prijs, een cheque van 750 euro en eeuwige roem, werd geschonken door de voorzitter van Horeca Poperinge-Heuvelland Bert Recour (restaurant Pegasus/hotel Recour Poperinge).

De laureaat serveerde de jury’s volgende gerechten:
– Gebakken grietbot, gerookte paling, puree en crème van waterkers, eitje, hopscheuten en tempura van hopscheuten met hollandaise van Poperings Hommelbier
– Lamsfilet, hopscheuten, tuinbonen, bloemkool, pommes dauphines en wortelgembercrème met jus van lam

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.