Home > Na stille week: ‘Twee Meisjes’ en ‘Somewhere over the rainbow’ nieuwe melodieën op Brugse beiaard

Na stille week: ‘Twee Meisjes’ en ‘Somewhere over the rainbow’ nieuwe melodieën op Brugse beiaard

Geschreven op 20 februari 2024 om 07:03 door Mario De Wilde

Wie vanaf Pasen 2024 door de Brugse binnenstad wandelt, zal merken dat de beiaard om het kwartier nieuwe melodietjes laat horen. Sinds het begin van de 19e eeuw worden elke twee jaar de melodieën van de automatische wekkering van de Brugse beiaard gewijzigd. Dat gebeurt via een omslachtig procedé dat 3 weken in beslag neemt, waarbij honderden pinnen in de beiaardtrommel verstoken moeten worden: een intensief werkje, waarvoor stadsbeiaardier Wim Berteloot assistentie krijgt van enkele torenwachters. De bezoekersruimtes van het Belfort blijven tijdens deze werken toegankelijk voor het publiek.

‘De stille week’ van de beiaard zal overigens worden ingevoerd vanaf zondag 24 maart 2024, na het beiaardconcert, van 11 tot 12 uur, tot en met zondag 31 maart 2024, na het luiden van de Zegeklok om 11 uur.

Schepen van Cultuur Nico Blontrock: ‘De komende twee jaar horen we op het uur de bekende ballade “Over the rainbow” uit de film “The Wizard of Oz” uit 1939, een muziekstuk dat tot het wereldwijde collectief geheugen behoort, en dat de hoop uitdrukt op een wereld waarin alle problemen verdwijnen… De Brugse link is er op het half uur met de klassieker “Twee meisjes op het strand” van Bekende Bruggeling Raymond. Naast de tijdsaanduiding krijgen zowel de Bruggelingen als de toerist dus binnenkort weer mooie melodietjes in hun oren!’

Extra info over de melodieën:

-Op het uur: Somewhere over the rainbow, Harold Arlen (1905-1986)
-Kwartier na het uur: L’homme armé (basismelodie voor miscomposities, zoals bvg Missa L’homme armé, in 2020 topstuk in het Concertgebouw, gecomponeerd door Guillaume Dufay voor de Sint-Donaaskerk)
-Op het half uur: Twee Meisjes, Raymond Van Het Groenewoud (°1950)
-Kwartier voor het uur: Frank en Wimmie, Karel Distelmans (1892-1979)

Op de foto schepen van Cultuur Nico Blontrock, samen met Benny Scott (die twee jaar geleden een liedje kreeg) en stadsbeiaardier Wim Berteloot

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.