Home > Na reeks zware kopstaart-ongevallen: vanaf morgen nieuwe verkeersmaatregelen op E40 in de Panne

Na reeks zware kopstaart-ongevallen: vanaf morgen nieuwe verkeersmaatregelen op E40 in de Panne

Geschreven op 16 juni 2022 om 19:01 door Mario De Wilde

De voorbije maanden gebeurden verschillende ongevallen op de E40 op grondgebied De Panne. De rechtstreekse oorzaak hiervoor zijn de grenscontroles die de Franse politie uitvoert net aan de grens waardoor er fileopbouw is op de E40 in ons land. Daarnaast zijn er de files ter hoogte van de afrit Adinkerke van het toeristische verkeer met bestemming Plopsaland. Het Agentschap Wegen en Verkeer was al volop bezig met na te gaan welke maatregelen konden genomen worden. Deze week werd er bovendien samengezeten met de burgemeester van De Panne. Er worden nu onmiddelijk maatregelen genomen om de veiligheid op de E40 te verhogen. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “De situatie op de E40 vraagt maatwerk en snel schakelen. Niet enkel hebben we gisteren al waarschuwingsborden geplaatst maar morgen worden ook twee tekstkarren geplaatst in het kader van de mobiele filestaartbeveiliging. Ik roep hierbij de weggebruikers zelf ook om zeker de nodige alertheid aan de dag te leggen en de rijstijl en rijsnelheid aan te passen aan de omstandigheden.”

Burgemeester Bram Degrieck: “De files die er op vandaag zijn, hebben een externe oorzaak en zijn niet op 1-2-3 op te lossen. De wegbeheerder heeft echter als taak de verkeersveiligheid te waarborgen, waarop ik de voorbije weken meermaals heb gewezen. Ik ben tevreden dat het AWV dit signaal heeft opgepikt en op korte termijn kan realiseren.”

Maatregelen voor meer veiligheid
Tijdens het overleg tussen AWV en de gemeente De Panne werd beslist om een aantal maatregelen meteen in te voeren. Doordat AWV al volop bezig was met de voorbereiding hiervan kan nu snel geschakeld worden: Het plaatsen van waarschuwingsborden die de weggebruikers erop attent moeten maken dat er mogelijkheid is tot file. Deze borden werden op woensdag 15 juni reeds gehangen op twee locaties: aan de brug t.h.v. het complex Adinkerke en aan de brug t.h.v. de Cappoenstraat.

Vanaf morgen vrijdag 17 juni worden er vooraankondigingsborden geplaatst tussen de Franse grens en de op- en afrit Adinkerke om weggebruikers te waarschuwen voor de grenscontroles. Dit zijn vooraankondigingsborden zoals we die bij wegenwerken op autosnelwegen plaatsen.
Vanaf morgen vrijdag 17 juni worden ook twee tekstkarren geplaatst in het kader van mobiele filestaartbeveiliging. Deze worden net na het op- en afrittencomplex Veurne en net na het op- en afrittencomplex Adinkerke geplaatst met het symbool van file als er verderop filevorming is.
In de loop van volgende week (de week van 20 juni) zal er nog een bijkomende mobiele galgpaal (portiek) bijkomen zodat de boodschap heel duidelijk zichtbaar is.
Voor het toeristische verkeer wordt de aangewezen rijroute naar Plopsaland via afrit Veurne nog eens extra benadrukt door bijkomende vaste signalisatieborden te plaatsen tussen Nieuwpoort en Veurne.

Met deze maatregelen willen AWV en de gemeente De Panne de weggebruikers attent maken op mogelijke files. AWV vraagt weggebruikers om ALTIJD alert te zijn in het verkeer en voldoende afstand te houden. Dat is en blijft de beste manier om ongevallen te vermijden. AWV volgt de situatie verder op, samen met de partners.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.