Home > Kijk. Na Kortrijk, Leuven, Brugge en De Panne wordt Wevelgem vijfde Troosthoofdstad

Kijk. Na Kortrijk, Leuven, Brugge en De Panne wordt Wevelgem vijfde Troosthoofdstad

Geschreven op 29 juni 2024 om 07:09 door Mario De Wilde

In meer dan de helft van de Vlaamse gemeenten klinken er komende 1 november rond zonsondergang muziek en verhalen op de begraafplaats. De organisatie gebeurt door de vzw Reveil, die haar tiende verjaardag viert en lijkt stilaan ook de grens over te steken: in de VS en Europa worden momenteel de kiemen gelegd voor buitenlandse edities van het Vlaamse pioniersproject. Jaarlijks is er telkens één zogenoemde Troosthoofdstad, waarin een intensief traject leidt tot tientallen lokale troostacties voor en door inwoners. Het hele traject mondt uit in het jaarlijkse Reveil Slotmoment, dat live wordt uitgezonden op VRT MAX. Na Kortrijk, Leuven, Brugge en De Panne neemt de kleinere maar des te warmere gemeente Wevelgem de rol van Troosthoofdstad op zich.

De keuze voor Wevelgem was misschien verrassend, maar ook voor de hand liggend. Kevin Defieuw, schepen van Burgerlijke Stand, verduidelijkt: “Al enkele jaren werkt Wevelgem aan een doordacht en waardevol troostbeleid voor haar inwoners, waarbij rouw en afscheid bespreekbaar gemaakt worden. De vlindertuin voor stilgeboren kindjes, de mogelijkheid van natuurbegraven, het traject troostgemeente en de oprichting van een troostwerkgroep zijn enkele van die waardevolle initiatieven. Wevelgem was ook een van de eerste gemeenten die op 1 november een troostconcert organiseerde op een gemeentelijke begraafplaats. We voelden dus al een tijdje een fijne klik met de missie van Reveil en het aanbod om troosthoofdstad te worden is een mooie kans.”

Pioniersproject met een missie
Pieter Deknudt, oprichter van vzw Reveil: “Het is zeker niet de bedoeling om verdriet en mistroostigheid te zaaien in Wevelgem. Het wordt een positief verhaal van mooie herinneringen en samenkomen. We trekken een warm deken over de gemeente. Maar de voorwaarde is wel dat iedereen er mag zijn, ook als je het wat moeilijker hebt. Want hoe snel lopen we niet weg als iemand niet antwoordt ‘goed-en-met-u?’ op de vraag ‘Oeis’t?’.

De missie is om in Wevelgem een veerkrachtige community te bouwen waar het oké is om soms eens niet oké te zijn. Het zijn de meest buigzame bomen die het beste tegen de wind bestand zijn.”

Lokale troostacties vanaf oktober
Net als bij het traject troostgemeente krijgen inwoners en verenigingen in oktober de kans om lokale troostacties te organiseren. Zo kon je vorig jaar bij lokale handelaars de ‘Ik Luister’-pin krijgen, troostyoga volgen en werden de scholen betrokken bij het thema afscheid. Het volledige programma krijgt nog volop vorm, en kan je later bekijken op www.wevelgem.be/reveil.

Troostproducties
In de 2de helft van oktober organiseert de gemeente, samen met Reveil, enkele opmerkelijke troostproducties. Dit zijn artistieke en participatieve acties en installaties waarin kwetsbaarheid centraal staat.

Zo is er op 6 oktober het Soul Repair Café, een activiteit waarbij zogenoemde Soul Repair artiesten onder een bakje troost herinneringen van inwoners aan hun dierbaren na een één-op-één gesprek van een half uurtje omzetten in een tekening, gedicht, lied… De inwoners krijgen het resultaat kosteloos mee.

Daarnaast loopt de troostproductie Boodschap aan de Overkant, waarbij de inwoners worden gevraagd wat ze zouden schrijven als ze nog één laatste s-mis-je konden sturen naar een overleden geliefde. De berichtjes worden geprojecteerd in het Wevelgemse straatbeeld.

Wevelgem verlicht
Op vrijdag 11 oktober verlichten we een Wevelgemse hotspot met meer dan 10 000 kaarsjes, samen met meer dan 100 vrijwilligers. Je kan met een kaarsenpakket de initialen van een overleden dierbare op de grond uitbeelden. Het wordt een prachtig, verbindend evenement dat uniek is in z’n soort.

Slotmoment
Als orgelpunt is er het Slotmoment van Reveil Vlaanderen. Dit bijzondere festival van troost en hoop brengt mensen op 1 november samen rond rouw en verlies en biedt warme troost aan wie het nodig heeft. Het wordt een live tv-uitzending in samenwerking met VRT en Radio 2, gepresenteerd door Lieve Blancquaert, met getuigenissen, poëzie en Vlaanderens mooiste artiesten. Zo speelden vorige jaren onder andere Selah Sue, Axelle Red, Bart Peeters, Tourist LeMC, Raymond van het Groenewoud en Marble Sounds een eerbetoon aan de overledenen. De line-up voor dit jaar kom je dit najaar te weten.

Meer weten? www.wevelgem.be/reveil

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.