Home > Na grootscheepse controle in Brugge: helft van de fietsers niet in orde

Na grootscheepse controle in Brugge: helft van de fietsers niet in orde

Geschreven op 5 december 2022 om 12:25 door Mario De Wilde

Afgelopen vrijdag 2 december hield Politie Brugge een grootschalige actie gericht op tweewielers. Fietsers, bromfietsers en bestuurders van (e)steps werden gecontroleerd op verlichting, gsm-gebruik en rijgedrag. Iets meer dan de helft bleek niet in orde te zijn. De dag erna was er ook een gerichte controle van voertuigen in het kader van het ‘weekend zonder alcohol’. 6% van de gecontroleerde bestuurders had een glas te veel op.

De hele week al werden op de sociale media van de Brugse politie de verkeersregels voor fietsers herhaald. Bij wijze van preventie en als voorloper op een grootschalige actie die vrijdagmiddag plaatsvond op ’t Zand in Brugge. Niet alleen fietsers werden er tegengehouden maar ook bestuurders van (e)steps, bromfietsen en andere tweewielers werden gecontroleerd op fietsverlichting, gsm-gebruik en verkeersonveilig gedrag. Naast de controlepost op ’t Zand werden ook op andere plaatsen in het centrum fietsers of ‘steppers’ uit het verkeer geplukt.

En de resultaten zijn niet min. Van de 236 tweewielers bleken er 124 bestuurders niet in orde. Bij de fietsers ging het daarbij vooral om gebrekkige fietsverlichting (50), gsm-gebruik (20) en rijden zonder handen (18). Verder waren er ook fietsers die een verbodsbord negeerden of een passagier vervoerden op hun bagagerek. Bij de bromfietsers waren de overtredingen heel uiteenlopend met inbreuken op vlak van verzekeringen, opfokken van het voertuig, luide uitlaat enz. 7 bromfietsen werden meteen ingehouden. 124 bestuurders kregen wel 10 op 10 en werden beloond met een gadget. Het feit dat de helft van de tweewielers niet in orde bleek, toont aan dat preventie én repressie broodnodig blijven!

WEEKEND ZONDER ALCOHOL
Op zaterdagavond vond er ook een gerichte actie plaats in het kader van het weekend zonder alcohol. Samen met de collega’s van Politie Damme/Knokke-Heist werden autobestuurders gecontroleerd op rijden onder invloed van drugs en alcohol. In de Maalse Steenweg werden 178 voertuigen en langs de Damse Vaart-Zuid later op de avond nog eens 55 wagens tegengehouden. 6% of 14 chauffeurs liepen er tegen de lamp. 13 bestuurders hadden een glas te veel op, 1 chauffeur was onder invloed van drugs. Er waren ook enkele bestuurders die niet over de juiste boorddocumenten beschikten. De preventiedienst kon 205 bestuurders, die wel met alles in orde bleken, belonen met een #ZAD-pakketje. (#ZonderAlcoholenDrugs)

2 reacties

Tineke
Geschreven op 2022-12-07 17:25:59
In Antwerpen kunnen de fietsers er ook wat van: spookrijden, verkeersborden, lichten en voorrangsregels negeren, op het voetpad fietsen etc. En ze zijn vaak vrij agressief. Mijn fiets is mijn enige vervoersmiddel, en ik erger mij dood aan andere fietsers, vooral de ouders met jonge kinderen achterop die door een rood licht rijden!
Deetens Danny
Geschreven op 2022-12-06 16:15:53
Zo moet het. Sorry maar ben ook al mijn lesje geleerd. Dan bezef je wel wat het allemaal kost

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.