Home > Na dertig jaar is er opnieuw een Hogere Zeevaartschool in Oostende

Na dertig jaar is er opnieuw een Hogere Zeevaartschool in Oostende

Geschreven op 13 mei 2023 om 16:00 door Mario De Wilde

In 1992 werd de Zeevaartschool van Oostende, gelegen in de Slijkensesteenweg, gesloten. Nu, ruim 30 jaar later zal de Antwerp Maritime Academy (Hogere Zeevaartschool) opnieuw thuiskomen in Haven Oostende. Antwerp Maritime Academy is een Vlaamse hogeschool van de Associatie van Universiteit & Hogescholen Antwerpen. Ze is al meer dan tweehonderd jaar dé Belgische referentie voor opleidingen richting de maritieme sector. De bachelor-, master- en postgraduaatsopleidingen aan Antwerp Maritime Academy bestaan uit een brede waaier aan vakken. In Oostende zal worden samengewerkt om de postgraduaatsopleiding hydrografie te realiseren. Een deel van deze opleiding zal vanaf volgend academiejaar worden gegeven in het Stapelhuis Entrepotgebouw. Haven Oostende bouwt aan de toekomst! Met deze slogan kondigde Haven Oostende de officiële start aan van de renovatie van
het Stapelhuis Entrepot. De opportuniteit van de opleiding hydrografie zal een nieuwe boost geven aan de opleidingen en de werkgelegenheid in de regio.

De samenwerking met diverse kennis- en onderwijsinstellingen past in de filosofie dat Haven Oostende actief deel moet uitmaken van de diverse geledingen in de maatschappij. Deze filosofie vertaalt zich in de quadruple helix benadering waarbij ondernemingen, overheden, burgers en kennis- & onderwijsinstellingen samen tot een beter resultaat komen dan bij afzonderlijke benaderingen het geval zou zijn.
Charlotte Verkeyn, Voorzitter Haven Oostende: “Sinds 2019 heeft het havenbestuur zich ingezet om te ijveren voor meer opleidingen in Oostende. Deze inspanningen worden beloond in de samenwerking met Antwerp Maritime Academy naar Haven Oostende. We zijn ervan overtuigd dat door een uitgebreid aanbod aan opleidingen de tewerkstelling in de regio ondersteund wordt.”

Dirk Declerck, CEO Haven Oostende: “Haven Oostende promoot actief het aanbod van opleidingen en kennisinstellingen in de Oostendse regio. Eerder verwelkomden we al het von Karman Instituut en organiseerden we seminaries in samenwerking met KU Leuven. Het feit dat Antwerp Maritime Academy en Haven Oostende opnieuw samenwerken, is historisch nieuws en zal ons helpen om de brain drain tegen te gaan en zo (jonge) talenten in eigen regio tewerk te stellen.”

Bart Tommelein, Burgemeester Stad Oostende: “30 jaar na de sluiting van de Zeevaartschool in Oostende, verwelkomen we opnieuw een Maritime Academy in onze stad-aan-zee. De start van de hydrografie-opleiding is een belangrijke mijlpaal voor zowel de maritieme sector als de werkgelegenheid in de regio. Haven Oostende blijft sterk inzetten op groei en ontwikkeling en met deze nieuwe samenwerking bouwen we verder aan een duurzame en sterke toekomst van onze havenstad.”

Kap. Axel Annaert, Coördinator opleiding hydrografie: “De postgraduaatsopleiding hydrografie verzorgd door AMA is een samenwerking met de vakgroep Geografie/Geomatica van UGent. Dankzij de steun van Haven Oostende hebben we een locatie voor praktijkmogelijkheden. Met deze samenwerking kunnen we dit deel van onze opleiding verankeren in een haven waar de meeste bedrijven die de opleiding ondersteunen een hub hebben. Nu kan er gekeken worden naar de mogelijkheden om ook een deel van de theorielessen in Oostende te organiseren.”

Foto 1 v.l.n.r.: Manager Technische Dienst Haven Oostende Johan Brissinck, Business Development Director Steve Declercq, Schepen van Onderwijs/Leren Natacha Waldmann, CEO Haven Oostende Dirk Declerck, Havenvoorzitter Charlotte Verkeyn, Algemeen Directeur Antwerp Maritime Academy Dr. Rowan Van Schaeren en Coördinator opleiding hydrografie Antwerp Maritime Academy Axel Annaert

Foto 2 v.l.n.r.: Algemeen Directeur Antwerp Maritime Academy Dr. Rowan Van Schaeren, CEO Haven Oostende Dirk Declerck en Havenvoorzitter Charlotte Verkeyn

Foto 3 v.l.n.r.: Schepen van Onderwijs/Leren Natacha Waldmann, CEO Haven Oostende Dirk Declerck, Havenvoorzitter Charlotte Verkeyn, Algemeen Directeur Antwerp Maritime Academy Dr. Rowan Van Schaeren en Coördinator opleiding hydrografie Antwerp Maritime Academy Kap. Axel Annaert

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.