Home > Na de gevel wordt nu ook het interieur van Provinciaal Hof (Brugge) aangepakt en dat mag wat kosten: € 5 miljoen

Na de gevel wordt nu ook het interieur van Provinciaal Hof (Brugge) aangepakt en dat mag wat kosten: € 5 miljoen

Geschreven op 23 mei 2022 om 14:45 door Mario De Wilde

De Provincie West-Vlaanderen gaat van start met de interieurrestauratie van het Provinciaal Hof in Brugge. Het gaat om renovatiewerken die noodzakelijk zijn voor de herinrichting van het gebouw. De werken luiden meteen de laatste fase in van de restauratie van het Provinciaal Hof, dat in 2024 de deuren opent als open huis voor de West-Vlaming.

Restauratiewerken
De Provincie heeft de plannen uitgetekend om het gebouw zowel naar functionaliteit als naar bouwkundige toestand klaar te stomen voor de nieuwe bestemming. Een belangrijk aspect is het verbeteren van de toegankelijkheid van het gebouw voor zowel bezoekers, personeel als toeleveranciers. Drie nieuwe volwaardige liften zullen de toegang en de doorstroming in het gebouw optimaliseren. De liften worden met respect voor het authentiek interieur ontworpen.

In afwachting van het warmtenet dat Stad Brugge momenteel in onderzoek heeft, neemt de Provincie ook een aantal energiebesparende en duurzame maatregelen, zoals het voorzien van energiezuinige verlichting voor de kroonluchters en wandarmaturen. Daarnaast worden er schilderwerken uitgevoerd en wordt het meubilair gerestaureerd. Er komen er ook twee nieuwe sanitaire blokken en de realisatie van een meubeldepot op de zolder. De brandveiligheid wordt grondig aangepakt. Het gebouw wordt gecompartimenteerd en de evacuatiewegen worden geoptimaliseerd.

Werfzone
Er wordt een werfzone voorzien aan de voorkant van het Provinciaal Hof. Over een totale lengte van 52 meter zal er aan de hand van borden duiding gegeven worden over de werken, de historiek en de toekomst van het gebouw. Een aantal delen worden doorheen de hele periode geactualiseerd met nieuwe informatie over de lopende fase of activiteiten.

Kostprijs & termijn
De kostprijs voor de restauratie van het interieur bedraagt 4.982.646,35 euro, exclusief btw. De werken zullen tot in 2024 duren. De plannen zijn in overleg met de verschillende adviesinstanties en partners tot stand gekomen, zoals Onroerend Erfgoed Vlaanderen/Brugge, de brandweer, Inter, Stad Brugge, Westtoer en Toerisme Vlaanderen. Architectenbureau Van Severen neemt de restauratiewerken van het interieur op zich, bureau FELT architecture & design staat in voor de herinrichting. De aannemer is Monument-Vandekerckhove.

Restauratie Provinciaal Hof

De Provincie West-Vlaanderen, eigenaar sinds 2018, wil van het historische gebouw op de Markt van Brugge een open huis maken voor alle West-Vlamingen en bezoekers van buiten de Provincie. Sinds oktober 2020 ondergaat het neogotische Provinciaal Hof, dat 125 jaar oud is, een grondige restauratie, renovatie en herinrichting. Begin dit jaar zijn de werken aan de buitenschil van het gebouw afgerond. Sindsdien schittert de gevel opnieuw in al haar glorie. De werken kunnen gevolgd worden via de social mediakanalen van het Provinciaal Hof of via www.provinciaalhof.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.