Home > N35 (Veurne, Koksijde en De Panne) gisteren na bijna drie jaar opnieuw geopend

N35 (Veurne, Koksijde en De Panne) gisteren na bijna drie jaar opnieuw geopend

Geschreven op 6 juli 2024 om 06:48 door Mario De Wilde

Gisteren werd de vernieuwde N35 feestelijk geopend. Na een uitdagend proces, dat zes maanden langer duurde dan gepland, is het project eindelijk afgerond. De N35, een belangrijke verkeersader, loopt door de gemeenten Veurne, Koksijde en De Panne en is nu klaar voor gebruik. De renovatiewerkzaamheden aan de N35 verliepen niet zonder uitdagingen. Het grootste knelpunt bevond zich op het grondgebied van Veurne. Tijdens de aanleg van de riolering bleek de ondergrond in slechte staat te verkeren, wat leidde tot een noodzakelijke aanpassing van het oorspronkelijke concept. Hierdoor liep het project aanzienlijke vertraging op. Gelukkig konden de problemen uiteindelijk worden opgelost, en werden de werkzaamheden hervat.

Wim Janssens, schepen van Openbaar Domein voegt daar aan toe: “Na 1000 dagen werken, na 1000 dagen geduld, mogen we met veel trots de nieuwe N35 De Panne-Veurne met vrijliggende fietspaden openen. Heel veel mensen werkten in de voorbije 21 jaar mee aan dit project, van minister tot wegenarbeider. Bewoners en lokale ondernemers toonden begrip en medewerking tijdens de ingrijpende werken. Iedereen droeg op zijn of haar manier een steentje bij aan het slagen van dit project. Waarvoor dank!”

Werken in De Panne

In De Panne verliepen de werkzaamheden voorspoedig. Het project omvatte de volledige vernieuwing van de weg ter hoogte van de Koksijdeweg tot aan de Sportlaan en de vernieuwing van de toplaag op specifieke stukken. Hoewel aanvankelijk alleen de toplaag van de rijweg en fietspaden van de Sportlaan tot de Noordhoekstraat zou worden aangepakt, werd tijdens de uitvoering besloten om de volledige rijweg, inclusief riolering, te vernieuwen vanwege de slechte staat.

Fietsers voorop

De vernieuwde N35 brengt tal van verbeteringen met zich mee. Zo is de riolering vernieuwd voor een betere waterafvoer in de Veurnestraat en de Sportlaan. Daarnaast stond veiligheid hoog in het vaandel, met aparte fietsstroken waar mogelijk en veilige fietsoversteken. Ook de verlichting langs de weg is vernieuwd en uitgebreid, met energiezuinige ledverlichting tot aan de Sfinxstraat komende van De Panne en verlichte kruispunten.

Burgemeester van De Panne, Bram Degrieck voegt toe: “Het grote project is eindelijk afgewerkt en terug helemaal opengesteld voor het verkeer. Gedurende vele maanden werd alle verkeer omgeleid via Koksijde, wat vooral voor fietsers een lange omweg betekende. We zijn blij dat onze kinderen nu via een veilig fietspad naar school kunnen en dat de omwonenden van die ambetante, maar noodzakelijke, grote werken zijn verlost. In een volgende fase zal ook het kruispunt Veurnestraat / Koksijdeweg moeten worden heringericht, maar dat zal niet voor de eerste jaren zijn, want dergelijke projecten op Gewestwegen duren lang en vergen veel voorbereiding.”

Toekomstige plannen

Hoewel de weg nu geopend is, wordt de oplevering later verwacht. De tijdelijke rotonde in Koksijde blijft behouden tot na de zomer, waarna het lokaal bestuur Koksijde en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) een definitieve beslissing zullen nemen. De omleidingsborden worden weggehaald, waardoor er weer vrije toegang is tot de weg. De groenaanleg in De Panne zal plaatsvinden in het plantseizoen van november-december 2024.

Partners

Tot slot een bedankt aan alle hardwerkende teamleden die dit project mogelijk hebben gemaakt, evenals de geduldige inwoners die tijdens de bouwperiode hebben doorgezet. Daarnaast ook een dank je wel aan alle partners: Aquaduin, de lokale besturen van De Panne, Koksijde en Veurne, het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), studiebureau Plantec en de uitvoerder Norré-Behaegel. Jullie gezamenlijke inzet heeft bijgedragen aan het succes van dit project.

3 reacties

Vynck Willy
Geschreven op 2024-07-07 14:20:35
Het nieuw projekt is supper. Het heefd inderdaad lang geduurd maar het is heel prachtig en veilig voor de fietsers. Bij deze wil ik gans het voledige taem danken voor deze nieuwe proiekt. Ook aan de buurdbewonets voor hun geduld. Dikke dank voor het veilig verkeer. Mvg, Vynck Willy
Coopman ronny
Geschreven op 2024-07-06 10:20:33
Zeer goed gedaan en zeer veilig voor de fietsers super
Coopman ronny
Geschreven op 2024-07-06 09:42:59
Zeer goed gedaan en zeer veilig voor de fietsers supe

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.