Home > Myguelle Nevejan van Lyceum Ieper wint ‘Junior Journalisten’-wedstrijd van Davidsfonds

Myguelle Nevejan van Lyceum Ieper wint ‘Junior Journalisten’-wedstrijd van Davidsfonds

Geschreven op 26 april 2022 om 09:32 door Mario De Wilde

Afgelopen zondag reikte Davidsfonds de prijzen uit voor de nationale laureaten van Junior Journalist en Taaltrofee Nederlands. De uitreiking vond plaats in het Vlaams Parlement in Brussel. 15.000 leerlingen kropen in hun pen voor Junior Journalist, terwijl meer dan 10.000 leerlingen hun taalniveau testten met de Taaltrofee Nederlands. Junior Journalist is een creatieve schrijfwedstrijd voor kinderen en jongeren tussen 10 en 18 jaar. Zij mogen zich ieder jaar taalkundig uitleven omtrent een vooropgesteld thema. Het thema van dit jaar was De wereld na 2030. De jonge journalisten kunnen dit, naargelang van hun leeftijdscategorie, doen in de vorm van een verhaal, een interview of een opiniestuk.

In totaal namen 15.000 leerlingen deel, met dank aan 135 lokale Davidsfonds-afdelingen en vele honderden vrijwilligers en juryleden.
De nationale jury bestond uit journalisten, auteurs en mensen uit relevante vakgebieden. Zo mochten ze onder meer rekenen op Dirk Draulans, Saskia De Coster en Sofie Verbrugge. De winnaars kregen een mooi prijzenpakket met een totale waarde van meer dan 5.000 euro. Voor de winnaars in de oudere reeksen volgt er een Masterclass journalistiek van Stampmedia. Davidsfonds voorziet ook schoolbibbonnen voor de klassen van de absolute toppers. Ze kunnen hiermee boeken aankopen uit het volledige aanbod van Davidsfonds.

De winnende Junior Journalisten
Reeks 1 (derde graad lager onderwijs): Raven Cneut van VBS Sint-Joris in Alken (via Davidsfonds Moorslede)
Reeks 2 (eerste graad secundair onderwijs): Myguelle Nevejan van Don Bosco Kortrijk (via Davidsfonds Ieper)
Reeks 3 (tweede graad secundair onderwijs): Oskar De Meester van Sint-Paulusinstituut in Herzele (via Davidsfonds Aalst)
Reeks 4 (derde graad secundair onderwijs): Elise Renckens van WICO Lommel (via Davidsfonds Lommel)

Ook meer dan 10.000 deelnemers voor Taaltrofee Nederlands
Voor het eerste jaar organiseerde Davidsfonds de prijsuitreiking van Junior Journalist samen met die van de Taaltrofee Nederlands, een initiatief van Davidsfonds Ieper en de Stichting Aliverde.

Taaltrofee Nederlands is een to-taal-proef voor vierdejaars uit het algemeen secundair onderwijs. Meer dan 10.000 leerlingen uit 115 scholen namen in februari deel aan de eerste ronde van deze taalolympiade. De 50 sterkste kandidaten speelden op zondagmorgen in Hogeschool Odisee in Brussel de finaleronde.De finalisten verdeelden een prijzenpot van maar liefst 7.000 euro. In het prijzenpakket zaten niet alleen vakantiecheques maar ook e-readers, boekenbonnen, filmtickets en pretparktickets. Seppe Van Ammel van het Klein Seminarie in Roeselare was de laureaat van deze eerste Vlaanderen-brede editie. Hij haalde het nipt van Anna Mermuys van SASK in Brugge. Miel Vercaemst van het Sint-Jozefcollege uit Turnhout vervolledigde de top drie.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.