Home > Mooi op tijd: ‘Zakboek voor de hapklare moestuin’ van Beernemnaar Marc Verachtert

Mooi op tijd: ‘Zakboek voor de hapklare moestuin’ van Beernemnaar Marc Verachtert

Geschreven op 28 februari 2021 om 12:33 door Mario De Wilde

Thuistuinieren boomt. Zelfs mensen die zich vroeger nooit aan het kweken van zelfs maar één blaadje sla waagden, kweken nu groenten en kruiden in potten, bakken, tussen bloeiende planten en natuurlijk ook op rijtjes in een moestuin, klein of groot. Het is hun nieuwe vrijetijdsbesteding, een bezig zijn waar iedereen van het gezin zijn steentje aan bijdraagt en er bovendien voor zorgt dat er –al dan niet voor eigen bubbel – lekkers op tafel komt. Niemand die dat vorig jaar kon voorzien. De corona-lockdown en het terugplooien naar eigen bubbel zette velen op het groene en gezonde spoor. Tuincentra werden leeggekocht, de vraag naar zaden en plantgoed overtrof het aanbod en potgrond kon niet zo snel worden aangevoerd.

Toch is dat niet de reden waarom Marc Verachtert en Bart Verelst net nu met een Zakboek voor de hapklare moestuin op de proppen komen. Beide heren zijn de evolutie steeds een stapje voor. Vorig voorjaar publiceerden ze het Zakboek voor de Klimaattuin; een tuin die zelfs tijdens extreem hete en droge zomers toch een groene oase blijft. Ze inspireerden daarmee tot het planten van schaduwbomen en het installeren van groene gevels en plantenluifels, zodat de tuin werkt als een airco en het er nooit te warm wordt om in te zitten en te genieten. Deze tuinexperten weten wat leeft bij de mensen en gidsen ze verder op het groene pad richting succes.

De absolute tuinraad die ze meegeven in hun nieuwste publicatie is: kweek hapklaar! Ga voor plukvers op maat van je gezin of het etentje dat je in gedachten hebt. Zaai, plant en groei bovendien met oog op de agenda. Wat wil je op tafel zetten tijdens bijvoorbeeld dat lentefeestje of die barbecue met familie of vrienden?  Het blijkt niet eens zo moeilijk te zijn. Voor elk van de groenten en de kruiden die de revue passeren, geven ze zaai-, plant- en oogsttijdstippen mee, vergelijken ze of het wel nuttig is om te zaaien of adviseren ze te beginnen met voorgekweekte plantjes. Ze geven tips om het via verzorging en plantverwennerij nog net wat beter te doen en te komen tot het beste resultaat en fijne smaak. En omdat een verhaaltje bij het eten belangrijk is, volgt steeds een weetje dat verwondert en je zelf kunt verder vertellen bij het serveren – of heet het dan degusteren – van wat zelfgekweekt is.

Niets is onmogelijk, zo leert het boek. Het adviseert dan ook los te komen van vaste regeltjes als het op rijtjes en op afstand zaaien en planten. In een pot of bak mag het allemaal heel wat dichter bij elkaar dan in volle grond en natuurlijk mag al dat lekkers ook tussen eenjarigen en vaste planten in bakken of borders. Groenten en kruiden mogen wat hen betreft werkelijk overal!

Alles werd door Marc en Bart vooraf uitgetest. Ze putten rijkelijk uit eigen ervaring, maar tuinieren elk op hun eigen favoriete wijze. Bart in functie van zijn jonge gezin, met een voorkeur voor alles wat in de smaak valt van kleine kinderen, maar ook met veel aandacht voor eetbare bloemen. Hij verwerkt ze zelfs in botanical gins. Marc gaat voor de potager-gedachte waarbij groenten gecombineerd worden met snijbloemen. Hij zaait en plant meer dan te oogsten en laat de groenten verder doorgroeien, zodat ze in bloei komen te staan. Het levert verrassende resultaten en mooie snijbloemen op en trekt extra bijen en andere bestuivers aan.

Over Marc en Bart
Beide auteurs zijn geen onbekenden onder tuinliefhebbers. Marc Verachtert uit Beernem is tuinjournalist met een achtergrond als tuinarchitect. Tuinieren is zijn hobby en passie, net als het ontdekken van mooie en/of bijzondere tuinen en groenprojecten in binnen- en buitenland. Hij publiceert in o.a. Het Nieuwsblad en magazines als Chic Gardens, Fence en Jardins&Loisirs, en werkte voor en achter de camera mee aan tuinenprogramma’s op VRT, Vijf en Vitaya. Bart Verelst genoot TV-bekendheid als deelnemer aan Het Goede Leven. Hij studeerde af als historicus gespecialiseerd in landbouwgeschiedenis. Hij schrijft voor diverse tuintijdschriften, verdedigt de belangen van de Vlaamse Tuinaannemers én zet producten van eigen bodem in de markt: gedistilleerde dranken op basis van fruit en eetbare bloemen.
De auteurs zijn beschikbaar voor interviews, ook in hun eigen tuin.

Informatie:
Zakboek voor de Hapklare moestuin
Aantal pagina’s: 176
Prijs: 19,99 €
ISBN 978 94 014 7430 6
Verschijnt bij Uitgeverij Lannoo

2 reacties

Jean-Pierre Quartier
Geschreven op 2021-03-02 11:53:26
Optimisme, ishet vertrouwen dat tot prestaties leidt, zonder hoop en zelfvertrouwen kan niets tot stand komen...succes JP.
Johan de vuyssere
Geschreven op 2021-02-28 20:35:45
Mooi werk dat je hier naar voor brengt Marc, trouwens al de artikels die je neerpent.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.