Monaco, Banjul, Ostende: Oostendse plaatst richtingaanwijzers om stedenbanden te verduidelijken
Om de Oostendenaars beter bekend te maken met de stedenbanden, plaatst het stadsbestuur opvallende richtingaanwijzers op een viertal plaatsen in Oostende. De signalisatie verwijst naar de kuststeden Monaco, Banjul en Ostende. Sinds deze week duiken er in het Oostendse straatbeeld richtingaanwijzers op die verwijzen naar de drie stedenbanden van de Stad. Deze unieke signalisatie vind je op het Monacoplein, op de Oosteroever niet ver van de aanlegplaats van de veerboot, tegenover het station en op het Jan Piersplein vlakbij de pirogue, de Gambiaanse vissersboot.
Stad Oostende is dé stad aan zee met internationale uitstraling. Denk bijvoorbeeld maar aan het Filmfestival Oostende of de luchthaven. Daarom zet de Stad met het aanbrengen van opvallende wegwijzers de stedenbanden graag in de kijker.
Eerste stedenband met Monaco
De oudste stedelijke samenwerking is met Monaco. Tijdens een bezoek van prins Rainier en prinses Grace van Monaco in 1958 huldigde het prinsenpaar het Monacoplein en het Feestpaleis in. De feestelijke doortocht betekende meteen de start van een langdurige samenwerking tussen beide kuststeden.
Net als Oostende is Monaco een gekende toeristische badstad. Daarnaast bezetten Duitse troepen beide steden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bovendien installeerde de bezetter in beide plaatsen kustbatterijen en verdedigingswerken. In de naoorlogse jaren groeiden beide steden naar elkaar in hun streven naar vrede in de wereld. De kern van de stedelijke verbroedering lag in economie, cultuur, toerisme, sociaal beleid en sport. Tot slot was er een uitwisseling tussen weeskinderen. Op 18 juni 2008 bracht prins Albert II van Monaco, vergezeld van de toenmalige prins Filip, een bezoek aan Oostende om de vijftigste verjaardag van de stedenband te vieren.
De Gambiaanse hoofdstad Banjul
In december 2003 ondertekende Stad Oostende na een lang proces een overeenkomst met Banjul, de hoofdstad van Gambia. Banjul ligt in het westen van Gambia, vlak bij de Atlantische Oceaan. Het bevindt zich aan de zuidkant van de monding van de Gambiarivier.
In het kader van het EU-project City Link Ostend Banjul – Partnership for Sustainable City Development werken beide steden samen op vlak van het versterken van de capaciteit van de lokale overheid, het verhogen van de weerbaarheid, het stimuleren van innovatie en het verhogen van de welvaart.
Verder ondersteunt de stedenband de vergroening van Banjul, duurzaam afvalbeheer, het versterken van de lokale gezondheidszorg, stagemogelijkheden voor studenten uit Oostende en Banjul en culturele uitwisseling.
Argentijnse naamgenoot
Tot slot verzegelde Stad Oostende in 2021 een formele samenwerking met haar Argentijnse zusterstad Ostende. Op die manier willen beide naamgenoten niet alleen hun historische banden aanhalen, maar ook hun internationale uitstraling versterken, kennis uitwisselen en samenwerkingen opzetten.
Ostende ontstond in 1908 en moest Belgische families overtuigen om naar Argentinië te emigreren. Sinds 1978 maakt Ostende deel uit van de fusiegemeente Pinamar. De belangrijkste gebouwen die nog dateren uit de beginperiode van Ostende zijn het Viejo hotel, het voormalige woonhuis van Fernando Robette en Villa Soldaini. Ook talrijke straatnamen verwijzen nog naar België.
Om beide ‘Ostendes’ dichter bij elkaar te brengen, ondersteunt Stad Oostende het jaarlijkse muziekfestival Jazz en la Playa. Omgekeerd bracht het Argentijnse jazzensemble Tango Jazz Quartet al enkele bezoeken aan Oostende met passages in De Grote Post en enkele workshops in het Conservatorium aan Zee. Deze zomer kan je TJQ aan het werk zien op 4 augustus 2023 tijdens Theater Aan Zee.
Meer weten over de stedenbanden? Je vindt alle info op www.oostende.be/internationaal.