Home > Moerkerkse Nina Everaert nieuwe stadsdichter van Damme en het is een rapper

Moerkerkse Nina Everaert nieuwe stadsdichter van Damme en het is een rapper

Geschreven op 27 januari 2022 om 09:05 door Mario De Wilde

Slamdichter Nina Everaert is de nieuwe stadsdichter van Damme. Dat maakt de stad naar aanleiding van Gedichtendag bekend. De Moerkerkse zal de titel twee jaar dragen. Everaert volgt stadsfilosoof Roel Jacobus op die de stad door de coronatijd loodste. “Nina is een jonge vrouw en een waar creatief profiel van eigen bodem”, weet burgemeester Joachim Coens die het idee van stadsdichter jaren geleden lanceerde. “Ze is geboren en getogen in de woonkern Den Hoorn en is na een korte omzwerving in Brugge thuisgekomen in Moerkerke. Ze zal met haar poëzie de liefde voor Damme belichten en ons laten glimmen van trots op het platteland. Zij zal ons als een ware Tijl een spiegel voorhouden en ons laten stilstaan bij het leven in zijn gelijkheid en gelijkwaardigheid.”

De nieuwe Damse stadsdichter is rapper en slamdichter. Haar jongste artistiek project ‘De Stekkerblommen’ is een hiphopband met indie-invloeden die zich ook waagt aan een soundcape met woordenslam. De stad koos voor de jonge Nina Everaert omdat het bestuur gelooft dat zij als frisse wind Damme zal betoveren met haar woorden. De nieuwe stadsdichter straalt als ze over haar stad, haar geboortedorp en haar huidige thuis spreekt. Nina beklemtoont dat het voor jongeren niet nodig om naar een grote stad te trekken om iets te beleven. Ze wordt dan ook aanzien als een belangrijke ambassadrice van ‘Damme, de onthaaste stad’. Nina Everaert is beroepsactief in het Brugse jeugdhuis Comma waar ze op zoek gaat naar de verbinding van de mensen tot elkaar. Als Doorn Roosje was ze de voormalige huiskunstenaar van Cultuurcentrum Brugge. Ze werkt graag mag poetryslam of poëzieslag. Dat is een moderne vorm van voordracht van poëzie. Ze schrijft zelf en draagt haar werk ook zelf voor.

Eerdere Damse stadsdichters zijn Frederik Lucien De Laere, Frank Adam, Delphine Lecompte, Sara Hoste, Roland Van De Velde (stadsbard), Johan Six en Johan Rotsaert (stadskunstenaars) en Roel Jacobus (stadsfilosoof). Nina Everaert is de achtste in de rij. Traditiegetrouw gaat het mandaat van de stadsdichter in op Gedichtendag.

Foto (c) Bart Labeur

1 reactie

Erik Snauwaert
Geschreven op 2023-04-12 10:19:03
Aan NINA EVERAERT Bericht: Wij in Dudzele hebben een gedichtenwedstrijd georganiseerd ter gelegenheid van een nieuw gedichten wandelpad "Cathemgoed" > Dit natuurpark is gelegen tussen Dudzele en de achterhaven van Zeebrugge. Dus een bufferzone. > Samen met Stad Brugge en de Vlaamse Landmaatschappij stellen wij 80 gedichten tentoon langs dit pad. > De opening is voorzien voor 6 mei. > Willy Tieberghein - U bekend ? van Damme zou eventueel onze vakjury versterken maar kan niet om gezondheids reden. > Zou jij het zien zitten om hem te vervangen? > Wij zouden u de 80 gedichten volgende week opsturen zonder de naam van de dichters > Bedoeling is om 5 prijswinnaars aan te duiden. > Het wandelend publiek kan via een QR code tot september kiezen voor 5 publieksprijzen. > > Voor bijkomende vragen. > > Namens Dudzeels feestcomité > Erik Snauwaert > Tel 050 599249

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.