Home > Moederdagontbijt in Zedelgem t.v.v. Palestijnse kinderen in vluchtelingenkampen

Moederdagontbijt in Zedelgem t.v.v. Palestijnse kinderen in vluchtelingenkampen

Geschreven op 1 april 2020 om 13:55 door Mario De Wilde

De zus van Fons Breekelmans uit Zedelgem werkt als Kleine Zuster van Nazareth in een Palestijns vluchtelingenkamp in Beiroet, Libanon. Het kamp waar zij en haar medezusters werken, bestaat al sinds 1976.
In dat kamp is ongeveer ⅔ Palestijn, en ⅓ Libanees. Sinds een achttal jaar komen steeds meer Syrische families toe. De economische en sociale situatie in het kamp gaat er sinds jaren op achteruit. Steeds meer Palestijnen en Libanezen zijn werkloos, worden vervangen door (nog) goedkopere Syrische werkkrachten. De hulporganisaties richten zich de laatste jaren uitsluitend op Syrische vluchtelingen in de kampen, waardoor deze armen en vluchtelingen in de kou blijven staan.

Bijna elke familie heeft financiële hulp nodig wanneer een familielid ziek wordt, sociale zekerheid bestaat er niet. Palestijnse vluchtelingen worden niet in de samenleving opgenomen, ze hebben zo goed als geen rechten omdat zij enkel het statuut van ‘niet-permanente bewoner’ krijgen. Palestijnen zijn immers statenloos. Op die manier wordt hen de mogelijkheid ontzegd tot het uitoefenen van een 70-tal beroepen. (de meeste geschoolde beroepen zoals geneesheer, maar ook onderwijs blijft een verboden terrein voor hen) Voor andere jobs hebben ze een werkvergunning nodig (die de werkgever vaak niet wil aanvragen) en daarbovenop worden ze vaak minder betaald dan hun Libanese collega’s.

Het aankopen van een stuk grond of huis of het opstarten van een winkeltje of bedrijf wordt zelden toegestaan. Toegang tot de openbare gezondheidszorg en onderwijs wordt hen moeilijk gemaakt. De huidige situatie in Libanon toont ons een beeld van een verdeeld land, zowel politiek als religieus. De regering is verlamd door de verschillende, onverzoenbare standpunten. Er is een zeer slecht functionerend infrastructuur (elektriciteit valt constant uit, watervoorziening is zeer slecht, wegen onberijdbaar, openbaar vervoer dat niet werkt, afval dat zich ophoopt). Hier bovenop legt de regering onmogelijke taksen op aan de bevolking. De 6 % taks op whatsapp, was de druppel die de emmer deed overlopen, het volk komt sinds 17 oktober op straat: de revolutie breekt uit. De dollar vliegt de hoogte in, de Libanese munt devalueert dagelijks, het leven wordt nogmaals zoveel duurder, de lonen worden gehalveerd, de werkloosheid stijgt. Ziekenhuizen kampen met een tekort aan materiaal, geld afhalen van je eigen rekening kan nauwelijks nog. Libanon is failliet.

De situatie in het kamp waar Cecile uit Zedelgem werkt is schrijnend. Meer en meer gezinnen kunnen hun schulden niet meer afbetalen, hierdoor krijgen ze geen krediet meer in de lokale supermarkt, met alle gevolgen vandien.
De hoge werkloosheid, de financiële problemen, de schamele huisvesting en de slechte voeding liggen aan de basis van vele medische problemen. De school in het kamp werd tijdens de burgeroorlog vernietigd (1975 – 1990) en mag niet hersteld worden “om het kamp geen blijvend karakter te geven”. De kinderen moeten naar school buiten het kamp, met een bus die nauwelijks nog rijdt…. De toekomst van de kinderen ligt nog meer dan anders onder vuur.
Wat doen de Kleine zusters van Nazareth in het kamp?
Ze wonen sinds 1987 tussen de vluchtelingen in het kamp zelf, ze delen het leven met de vluchtelingen, helen oorlogskwetsuren (fysisch en psychisch), proberen mensen in het kamp met elkaar te verzoenen (die tijdens de burgeroorlog loodrecht tegenover elkaar staan), proberen gemeenschap te vormen en te helpen waar ze kunnen. Ze leren de taal en de cultuur om de mensen beter te begrijpen. Cecile is verpleegkundige en samen met Magda nemen ze het verzorgende luik op zich. Er is één arts via een NGO die een paar keer per week naar het kamp komt.
Cecile en Magda bezoeken dagelijks de zieken die opgevolgd moeten worden (patiënten met een acuut probleem kunnen in het ziekenhuis opgenomen worden maar worden zeer snel ontslagen),volgen mensen met chronische ziektes op, staan mensen bij als ze palliatief thuis zijn, wassen overleden mensen.

De mensen in het kamp kloppen steeds vaker aan om hulp voor hun kinderen. Pas bevallen moeders die zich geen pampers kunnen permitteren, moeders die omwille van honger geen melk meer produceren voor hun baby’s, ouders die geen eten meer hebben voor de kinderen. Vaccins worden uitgesteld omwille van financiële redenen, medicatie kan niet aangekocht worden, tandverzorging en aankoop van een bril voor de kinderen, worden uitgesteld. Kinderen worden niet meer naar school gestuurd omdat de mensen geen geld hebben voor het transport of voor de schoolboeken. En dan komt daar nu het Corona-virus bovenop, in een overvol kamp met heel slechte hygiënische omstandigheden. Mensen worden niet of slecht geïnformeerd, steeds meer mensen worden ziek, de situatie wordt steeds erger.
Wij willen graag helpen waar we kunnen.
Daarom zijn ze in Zedelgem sinds januari gestart met de verkoop van zeep uit Nablus (Palestina) die ze via Nederland (Amar-markt) kunnen verkrijgen, en waren we van plan op 10 mei een Moederdagontbijt te geven in de Braambeier in Zedelgem. Omwille van het Corona-virus kan dat daar niet doorgaan en opteert men nu voor een afhaalontbijt. Het wordt een ontbijt met producten uit de korte keten, nu meer dan ooit nodig om de korte keten hier te ondersteunen.
Verschillende producenten zegden ondertussen toe om producten te leveren aan een scherpe prijs:
● Bioboerderij De Zaaier zorgt voor het brood
● Bakkerij Brenda uit Zedelgem dorp zorgt voor koffiekoeken
● Renaat Devreese van het Reigershof beloofde geitenkaas
● het Faliekaasje uit Zedelgem zorgt voor andere kaas
● Evelynes zuivelhoeve zorgt voor yoghurt, platte kaas en choco
● Krivan uit Aartrijk bezorgt ons confituur
● het Augustijnenhof uit Loppem bezorgt ons fruit
● Oxfam Wereldwinkel uit Zedelgem zorgt voor de koffie, de thee, fruitsap, peperkoek en chocolade
● de Tuinengel uit Loppem zorgt voor een bloemetje voor de mama’s

Verschillende winkels of zelfstandigen uit Groot Zedelgem sponsoren, hun logo wordt op de placemats die geleverd worden bij het ontbijt, gedrukt.

Het ontbijt kost 12 € voor kinderen tot 12 jaar, 20 € voor iedereen boven de 12 jaar.
Het ontbijt kan op 10 mei afgehaald worden in de Kronestraat 14 in Zedelgem bij Lucia en Fons Breekelmans – Dewitte. Mensen die moeilijk tot hier kunnen geraken of die tot de risicogroep behoren wat het Corona-virus betreft, laat ons iets weten, we brengen het ontbijt tot bij jou!
Ontbijt moet uiteraard op voorhand gereserveerd worden, dit kan tot uiterlijk 1 mei 2020 via mail op het adres luciaenfons@hotmail.com of telefonisch via Lucia Dewitte 0498/590884.

Hopelijk tot dan
Lucia Dewitte en Fons Breekelmans
Kronestraat 14, 8210 Zedelgem

 

5 reacties

Jeanne Baijens
Geschreven op 2021-04-27 21:55:56
Fons denk wel dat je ons.nog kunt herinneren. Wij woonden op het Oosteinde bij jouw grootmoeder Cieke Vinckx. Met belangstelling hebben wij het verhaal van jouw zus Cecile over Beiroet gelezen .Hoe vergaat het jullie en ook jullie moeder?Daar horen eij niets meer van. Laat eens wat horen. Nog veel geluk in jullie verdere leven. Heb al eens geprobeerd contact probeten te krijgen met jullie Petet en Godelieve, maar die hebben niet geteageerd. toevallig kwam ik jullie Cecile tegen bij de kleine zusters van nazareth Zodoende kom ik bij jou terecht.
Nicole Vandierendonck
Geschreven op 2020-04-22 14:41:31
Mooi initiatief en chapeau voor de inzet van de zus van Fons. Graag bestel ik een ontbijt !
lieve dierickx
Geschreven op 2020-04-01 18:49:07
Prachtig dat jullie voor een oplossing gezorgd hebben zodat wij zullen kunnen genieten van een (h)eerlijk ontbijt t.v.v. een doel dat ons heel nauw aan het hart ligt. We blijven zorgen voor elkaar!
Vera Goeminne
Geschreven op 2020-04-01 16:24:21
Heel spijtig maar wegens corona te verwachten. Hopelijk komen heel veel vrienden, familie, sympathisanten het ontbijt afhalen want de vluchtelingen daar hebben onze steun heel hard nodig. Als lid van Palestina Solidariteit wens ik jullie een fantastische verkoop aan ontbijten. Bedankt dat de krant dit deelt. Veel sukses!!!!!! Vera Goeminne
Lucia Dewitte
Geschreven op 2020-04-01 14:12:07
Heel mooi initiatief voor een kamp waar de Corona-crisis nog harder toeslaat dan bij ons, mooi dat Het Nieuws van West-Vlaanderen dit deelt! Bedankt en iedereen welkom! Lucia Dewitte

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.