Home > Mobiel echotoestel AZ Zeno brengt onzichtbare letsels in kaart tijdens MUG-interventie

Mobiel echotoestel AZ Zeno brengt onzichtbare letsels in kaart tijdens MUG-interventie

Geschreven op 6 juli 2024 om 07:00 door Mario De Wilde

Tijdens een spoedinterventie is snelheid cruciaal. Om patiënten nog vlotter en correcter te helpen, kan de AZ Zeno-MUG nu gebruikmaken van de Vscan: een draagbaar echotoestel waarmee de arts real-time echobeelden maakt op de plaats van het incident. “Vooral bij trauma’s waarbij we ernstige letsels kunnen verwachten, zoals een zwaar verkeersongeval of een val vanuit de hoogte, is de echo op locatie of e-FAST-echo een meerwaarde. Dankzij het toestel kunnen we een betere medische inschatting maken, nog voor de patiënt op de spoedgevallendienst is’, vertelt spoedarts dr. D’hollander.

De Vscan is een klein wit toestelletje waarmee de spoedarts een aantal cruciale punten in het lichaam scant. De arts krijgt meteen een livebeeld te zien op de iPad die erbij hoort. “Vermoeden we bijvoorbeeld een klaplong, vocht tussen de longvliezen of bloed in de buikholte, dan kan het toestel zekerheid geven. Dankzij dat inzicht ter plaatse, kunnen we alvast de juiste behandeling opstarten. Eenmaal we de op de spoeddienst arriveren, is ook een grondigere briefing mogelijk aan het spoedteam dat klaarstaat. Dat is natuurlijk een zeer groot voordeel voor de patiënt.”

Beelden lezen

Of wij als spoedartsen genoeg kennis hebben om die beelden te interpreteren? Absoluut. Echografie zit bij jongere urgentieartsen volledig in de opleiding vervat. Voor de personen die al langer aan boord zijn, zijn er heel wat opleidingen en bijscholingen. Zo leren wij de beelden allemaal goed te lezen. Uiteraard zijn onze radiologen nog steeds onmisbaar voor het vaststellen van letsels en ziektes. Wij richten ons via e-FAST-echo enkel op specifieke checks, die in bepaalde spoedsituaties een verlengde kunnen vormen van het klinisch onderzoek.

Zomerseizoen gestart

Nu het zomerseizoen is ingeluid, wordt het stilaan weer drukker op onze spoeddiensten en er wordt nog een stijging verwacht met het bouwverlof én als de zon zich zal laten zien. “Geen zorgen, we zijn een kustziekenhuis en kennen de dynamiek van de vakanties. We zijn voorbereid om iedereen de beste zorgen te geven” aldus een enthousiaste dr. D’hollander.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.