Home > Mobiel beeldscherm aan Concertgebouw informeert vanaf nu de luchtkwaliteit in Brugge

Mobiel beeldscherm aan Concertgebouw informeert vanaf nu de luchtkwaliteit in Brugge

Geschreven op 12 maart 2025 om 07:00 door Mario De Wilde

Om inwoners en bezoekers beter te informeren over de luchtkwaliteit, plaatst het stadsbestuur van Brugge gisteren een mobiel beeldscherm dat actuele gemodelleerde waarden toont op wisselende locaties. Dit initiatief, in samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), maakt deel uit van een bredere inspanning om de luchtkwaliteit te monitoren en te verbeteren. Schepen van klimaat en leefmilieu Pablo Annys: “Enkele maanden geleden werden op verschillende locaties achttien meettoestellen geïnstalleerd die continu de luchtkwaliteit in de stad meten. De focus ligt op drie vervuilingsstoffen met de grootste gezondheidsimpact: stikstofdioxide (NO₂), ozon (O₃) en fijn stof (PM₂,5). De verzamelde gegevens bieden een actueel inzicht in hoe de luchtkwaliteit evolueert doorheen de dag, de seizoenen en het jaar.”

Schepen van ICT Pieter Marechal: “Naast de online opvolging via de website van de Stad, wordt nu ook een mobiel beeldscherm ingezet om voorbijgangers op bepaalde locaties te informeren over de luchtkwaliteit op dat moment. Dit scherm zal gedurende enkele maanden op wisselende plekken in de stad staan en toont via een kleurcode hoe de concentraties van de drie vervuilingsstoffen zich verhouden op een schaal van ‘uitstekend’ tot ‘uitermate slecht’.”
Men kan dezelfde informatie als op het scherm ook op de eigen smartphone raadplegen, en dit specifiek voor de locatie waar men zich bevindt. Dit kan door de ‘BELAIR-app’ op de smartphone te installeren (https://vmm.vlaanderen.be/diensten-producten/belair-app).
Luchtkwaliteit in Brugge
De algemene luchtkwaliteit in Brugge is de afgelopen decennia sterk verbeterd, maar er is nog werk aan de winkel om overal de streefwaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie te behalen. Vlaanderen heeft als doel deze normen tegen 2050 te halen. Van de drie vervuilingsstoffen heeft fijn stof de grootste impact op de gezondheid. De belangrijkste bron hiervan is houtverbranding in kachels en haarden, vooral in de winter. Daarnaast dragen ook transport en industrie bij aan de uitstoot. Stikstofdioxide (NO₂) komt voornamelijk uit uitlaatgassen van voertuigen, terwijl hoge ozonconcentraties (O₃) vooral in de zomer voorkomen en eveneens sterk gelinkt zijn aan verkeersemissies.

Meer info: www.brugge.be/luchtkwaliteit

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.