Home > Mo how zeg! Het collectief ‘de Preusketiers’ ijvert voor een opwaardering van ’t maghtig West-Vlams

Mo how zeg! Het collectief ‘de Preusketiers’ ijvert voor een opwaardering van ’t maghtig West-Vlams

Geschreven op 4 november 2022 om 13:42 door Mario De Wilde

De Preusketiers uit Lauwe is een initiatief van twee creatieve bloedbroeders, waarmee ze de stereotiepe voorstelling van het West-Vlaams als wat dommige, boerse taal willen ombuigen. Door bekende, maar fictieve figuren als Esther Belet, Tiffany Willen en Kelly Verbier een gezicht te geven, zetten de Preusketiers de spitsvondigheden van het ‘maghtig West-Vlams’ in de kijker. Er komen ook een pak nieuwe gezichten opdraven en vergeten spreuken en typische West-Vlaamse woorden worden in de kijker gezet.

Stereotypes

“Als in series en reclamespots personages figureren die niet al te slim zijn, dan is de kans groot dat die, als het even kan, West-Vlaams spreken. Je weet wel, het stereotype van de harde werker, maar niet al te snugger of met de voeten in de klei en meestal nog wat pinnig ook,” zegt Dominique Monbaillieu uit Lauwe, één van de oprichters. “En dat is jammer, want het meest geliefde dialect van ons land is net een beeldende, vindingrijke én scherpzinnige taal. Dat is wat de Preusketiers in de kijker zetten.”

Humor en design

Al wie ‘preus’ is op het West-Vlaams, kan dat nu tonen aan de hand van stijlvolle designs op t-shirts, mokken, drinkflessen, enz… En er zijn gratis downloadbare raamaffiches met boodschappen voor allerlei gelegenheden. “De idee om met humor en spitsvondigheden het West-Vlaams op te waarderen is niet nieuw, “ gaat Kristof Malfait, mede-initiatiefnemer, verder. ‘Westflemish for Behinners’ is een mooi voorbeeld. Maar wij voegen nu ook een tijdloze grafische component en meer variatie toe. Daarnaast wordt iedereen die onze creaties draagt, toont of schenkt automatisch zelf ook een Preusketier. Zo wordt het een echt collectief, met een duidelijke missie, maar altijd met een knipoog.”

De Preusketiers plannen ook sympathieke guerilla-acties in de publieke ruimte, o.a. rond snelheid aan scholen. Hou ze in de gaten…

Alle info op www.depreusketiers.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.