Home > #mkpromenade in Middelkerke nieuw decor voor vakantie aan zee

#mkpromenade in Middelkerke nieuw decor voor vakantie aan zee

Geschreven op 5 maart 2021 om 18:16 door Filip Vanloo

De metamorfose van de Westendse zeedijk is op vele vlakken een opmerkelijk project. Het biedt niet alleen een duurzame oplossing voor kwetsbare kustbescherming. #mkpromenade is ook een impulsproject in één van de belangrijkste toeristische regio’s van Vlaanderen: de Kust. Geen wonder dat Vlaams minister voor Toerisme Zuhal Demir met eigen ogen het project kwam bekijken. En voor het gemeentebestuur is #mkpromenade de katalysator voor een brede relance van Westende-Bad.

Metamorfose nu al zichtbaar

De werken voor #mkpromenade startten onlangs op 18 januari. Ondertussen is de metamorfose al goed zichtbaar. Net voorbij surfclub De Kwinte glooit een groene grasdijk met nieuwe wandelpaden op het strand. Schepen voor openbare werken Dirk De Poortere volgt de werken op de voet: “Vanaf maandag 8 maart legt de aannemer de nieuwe bovenlaag van de zeedijk aan. Meer ingrijpende werken… dat wel, maar met een fantastisch doel voor ogen: tegen de zomer van 2021 is de eerste fase van #mkpromenade klaar. In juni 2023 is de totale renovatie van de Westendse zeedijk afgerond. De samenwerking met de aannemer verloopt vlot zodat we de hinder tot een minimum hopen te beperken.”

Groene oase aan de kust

Het was minister voor Omgeving Zuhal Demir die eind vorig jaar de omgevingsvergunning voor #mkpromenade afleverde. Vandaag komt de minister het project met eigen ogen bekijken. Eén ding valt haar meteen op: dit is niet zomaar een infrastructuurproject, #mkpromenade creëert een nieuw decor voor de o zo populaire familievakantie aan zee. En laat Zuhal Demir nu toevallig ook Vlaams minister voor Toerisme zijn.

“Onze kust is elke vakantie opnieuw een trekpleister voor toeristen uit binnen- en buitenland. Dat zagen we de afgelopen Krokusvakantie nog toen het op de dijken over de koppen lopen was. In Westende hebben ze volgende zomer nog een extra troef in handen. Naast zon, zee en strand kan Westende volgende zomer toeristen uit binnen- en buitenland een wandeling over de groene promenade aanbieden gevolgd door een drankje en een hapje op één van de vele terrasjes. Na het afgelopen rampjaar voor de horeca komt deze nieuwe trekpleister geen seconde te vroeg”, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.”

“De nieuwe zeedijk wordt een fris jodiumshot voor de toeristische beleving in Westende-Bad.” Tom Dedecker, schepen voor toerisme

Westende-Bad: outdoor wellness met groeimarge

Ook voor toerismeschepen Tom Dedecker is het bezoek van minister Demir een ideaal moment om de impact van de Westendse zeedijk voor toeristisch Middelkerke toe te lichten. “Los van de ingrijpende en opmerkelijke vernieuwing van deze sleutellocatie, is de metamorfose van de Westendse zeedijk ook een belangrijke hefboom voor het lokale toerisme. Westende is een perfecte locatie voor jonge gezinnen: geborgen tussen twee duinengordels, een gezellige dorpskern met de mooiste watersportzone van het land. Met de extra belevingswaarde en het surplus aan bezonde zones krijgt Westende-Bad het verfrissende jodiumshot voor een nieuwe, toeristische beleving. We blijven Westende-Bad dan ook promoten als ‘outdoor wellness voor plezierzoekende waterratten’.”

“Het momentum van de nieuwe zeedijk pakken we vast om ook het centrum op te verfrissen .” Jean-Marie Dedecker, burgemeester

Totaalaanpak voor Westende-Bad

“Westende-Bad is inderdaad een pareltje”, vult burgemeester Jean-Marie Dedecker aan. “Maar er ligt nu nog te veel stof op. Met het momentum van de nieuwe zeedijk pakken we ook het centrum aan. De vaste inwoners verdienen ook meer glans van hun parel. Onze plannen voor het Rauschenbergplein krijgen stilaan vorm en we maken het straatbeeld netter en frisser. We controleren hier ook sterk op de woonkwaliteit en we schrijven strengere bouwvereisten voor. Nieuwbouwprojecten moeten ruimer en kwalitatiever.”

“mkpromenade moet meer duurzame ondernemers naar Westende-Bad lokken.” Natacha Lejaeghere, schepen voor lokale economie

Vaccin tegen economische stilstand

#mkpromenade wordt ook de katalysator voor een vernieuwd economisch elan in Westende. “Er lopen verschillende studies om het economisch weefsel in Westende-Bad te versterken”, zegt schepen voor lokale economie Natacha Lejaeghere. “Samen met de provincie werken we aan een actieplan om meer duurzame ondernemers naar Westende-Bad te lokken. Ik ben ervan overtuigd dat de realisatie van de zeedijk ook daarvoor een sterke stimulans is. Een sterkere lokale economie is cruciaal voor alle Westendenaars, of ze hier nu vast wonen, een tweedeverblijf hebben of er op vakantie komen.”

Ook dit nog

#mkpromenade: duurzaam infrastructuurproject met veel groen

Ondertussen won #mkpromenade twee ‘Blue Innovation Awards’ voor het duurzaamheidsaspect. Dit NBS-project (nature based solution-project) krijgt ook financiële steun van Europa en van Vlaanderen. Vlaams minister Lydia Peeters is bevoegd voor openbare werken en voogdijminister van agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust dat 2 miljoen euro financiert in dit project.

Vlaams Minister van openbare werken Lydia Peeters juicht de aanpak van het gemeentebestuur Middelkerke toe:  “In plaats van een traditionele harde renovatie met beton en andere harde structuren wordt er onder andere ingezet op een groene grasdijk in de residentiële zones en een golfdempende uitbouw in de centrumzones. Deze aanpak is een toonbeeld van het groeiende belang van duurzaamheid in grote openbare werken. Het verhoogt de kustveiligheid, heeft oog voor het klimaat, en creëert ruimte voor wandelen, fietsen en ontspannen op de zeedijk. ”

Minister Demir juicht tijdens het werkbezoek ook de vergroening van de zeedijk toe: “Als het volledige project tot in Middelkerke wordt afgewerkt zal er bijna 100.000 m² extra groene zone bijkomen.”

In de nieuw aangelegde grasdijk zal, naast de geplante helmgrassen en zandhaver ook andere inheemse kustbeplanting ontstaan. Denk aan soorten met lyrische namen zoals blauwe zeedistel, lamsoor, gele hoornpapaver, kruiptijm en randjesbloem. Ook de botanische seizoenstuin die in de loop van 2022 in Westende wordt aangelegd zorgt voor een originele kleurrijke touch.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.