Home > Middelkerke eert vrijdag oud-strijders en zoekt nog oorlogsverhalen

Middelkerke eert vrijdag oud-strijders en zoekt nog oorlogsverhalen

Geschreven op 9 november 2022 om 15:36 door Mario De Wilde

Naar jaarlijkse traditie herdenkt het gemeentebestuur van Middelkerke op 11 november gevallen Middelkerkenaars uit beide wereldoorlogen. Vanaf dit jaar krijgt die herdenking, naast de kransneerlegging, een tastbare dimensie dankzij het ontsluiten van het Middelkerkse ereperk op de begraafplaats aan de Veldstraat. Voor de gelegenheid kun je er op 11 november deelnemen aan een gegidste wandeling.

Herdenking blijft nodig

11 november. De traditionele herdenkingsdag aan Wapenstilstand en gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog is ondertussen uitgegroeid tot een algemeen bezinningsmoment voor alle oorlogsslachtoffers wereldwijd, want helaas verstoren gewapende conflicten ook vandaag nog het leven van ontelbare burgers. Of het nu in Oekraïne, Jemen, Syrië of Zuid-Soedan is… stilstaan bij de waanzin van oorlog is ook vandaag broodnodig.

Operatie Opfrissing

Ook in Middelkerke veroorzaakten beide wereldoorlogen leed en miserie. Heel wat Middelkerkse oud-strijders – rechtstreeks of onrechtstreeks – kregen hun laatste rustplaats op het ereperk van de Middelkerkse begraafplaats. Op initiatief van schepen van openbare werken Dirk De Poortere en schepen van groen Henk Dierendonck werd die ereplek helemaal in ere hersteld.

“De afgelopen jaren werd het ereperk een beetje slordig. Woekerend onkruid, verzakte zerken… Het ereperk deed zijn naam geen eer meer aan. Samen met begraafplaatsopzichter Geovanni tekenden we een plan uit om die vleugel van onze begraafplaats helemaal op te frissen. Ik bedank van harte al onze eigen diensten die hier aan meewerkten.”

Geovanni: “Ik verwijderde alle woekerplanten, zette alle zerken netjes recht en stippelde samen met onze groenexperts een duurzaam beplantingsplan met bodembedekkers en bloemen uit. Daarnaast legden we nieuwe paden aan en fristen we het lijkenhuisje helemaal op. Het was een groot werk, maar het resultaat mag er zijn.”

“Het ereperk is nu een interactieve verzameling van persoonlijke oorlogsverhalen

Echo van Middelkerkse oorlogsverhalen

Het lijkenhuisje staat als sinds 1924 naast de toegang tot het ereperk en is nu een statige gids voor het ereperk. Dirk De Poortere: “Dat klopt. Vroeger bewaarden ze hier – tijdelijk – de stoffelijke overschotten van overledenen. Nu echoot het lijkenhuisje persoonlijke verhalen van de Middelkerkse oorlogsgeschiedenis.“

De gemeentelijke archiefdienst deed opzoekingswerk naar de personen die hier rusten. Samen met de dienst erfgoed ontsluiten ze alle beschikbare informatie aan de hand van een QR-code op de achterkant van de grafzerk. In het lijkenhuisje hangt een plattegrond van de begraafplaats en wat historische informatie. Zo kan iedereen op een simpele manier de persoonlijke verhalen van onze lokale oorlogsgeschiedenis ontdekken. Trouwens, hier liggen niet alleen gesneuvelden. Ook verzetslieden of weggevoerden kregen hier een laatste rustplek. Naast het ereperk liggen ook iets meer dan vijftig gesneuvelden van het Gemenebest en 2 Poolse soldaten.”

“Op 11 november kun je met een gids kennismaken met de verhalen van de ereplek

Gegidste rondleiding op ereperk

Op 11 november kun je het ereperk bezoeken met een gegidste rondleiding. Die start om 14 u. Deelnameprijs is 5 euro en je krijgt met de nodige achtergrond en expertise inzicht wie op het ereperk een laatste rustplaats kreeg.

In het gemeentelijk infoblad De Sirene lees je telkens een specifiek verhaal van een Middelkerkse oorlogsbetrokkene en dat tot en met de editie mei-juni 2023. Ontdek alle beschikbare ereperkverhalen via https://www.beeldbankkusterfgoed.be/ereperk .

We zoeken nog verhalen!

Heb je zelf familie die betrokken was in de wereldoorlogen? En ligt die persoon op de ereplek in Middelkerke? Heb je daar nog wat documentatie of foto’s van? Bezorg die dan aan de gemeentelijke archiefdienst. Zij digitaliseren en catalogeren deze kostbare informatie. Zo gaat de geschiedenis niet verloren en krijgt het de eer die het verdient. Alle info naar archiefdienst@middelkerke.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.