Home > Middelkerke blikt heel tevreden terug op voorbije Belgisch Kampioenschap wielrennen

Middelkerke blikt heel tevreden terug op voorbije Belgisch Kampioenschap wielrennen

Geschreven op 27 juni 2022 om 18:01 door Mario De Wilde

Maandag 27 juni, 15.23 u. Langs de Kerkstraat in Middelkerke is het opnieuw gezellig en rustig kuieren. Het verkeer vindt weer zijn weg door de Koninginnelaan en de zeedijk is het perfecte decor voor een zomerse fietstocht. Niets doet vermoeden dat hier gisteren tienduizenden wielerfans één van de hoogtepunten van het koersjaar beleefden. En dat is niet alleen de verdienste van de coureurs. Langs het parcours stonden gisteren honderden vrijwilligers en medewerkers paraat.

Kippenvel

“Dat het dan nog een spannende en attractieve koers was, is de absolute kers op de taart, zegt schepen voor sport Henk Dierendonck. “We konden ons geen beter sluitstuk voor ons BK-traject bedenken. Het weer was perfect en de sfeer was top. Toen ik op het startpodium stond kreeg ik ‘kippenvel’. (foto 1) Zoveel volk en zo’n fantastische ambiance. In tegenstelling tot wat vele waarnemers voorspelden, werden het échte knalkoersen. Zowel bij de dames als bij de mannen. Met ontsnappingen, breuken in het peloton, samensmeltingen, nieuwe ontsnappingen. Dat beide wedstrijden dan nog uitdraaiden op een sprint was de perfecte suspense.”

Vrijdag 24 juni: Safety first

In de week voor het BK geraakte Middelkerke iedere dag meer in de ban van het BK. De ‘schuld’ van Dorine van de sportdienst en Ruben en Philippe van Golazo (foto’s 2 en 3). Zij waren verantwoordelijk voor de logistiek en de praktische organisatie. Maar ook achter de schermen werkten heel wat gemeentelijke diensten mee aan dit BK. “Alles verloopt vlot”, lieten ze vrijdag optekenen.

“Onze opbouwteams zijn volop bezig en hier aan de finishzone staat alles quasi klaar”. Op de finishlijn zijn de teams van Arno en Bea volop bezig met het bevestigen van de finishborden. “Honderden lopende meters nadars en veilige ‘Boplan’ borden installeren doe je niet zomaar, maar het loont, want veiligheid voor alles hier”, zeggen de jonge werknemers van Golazo. (foto’s 4 en 5)

Voor Peter kondigde het BK-weekend zich als één groot feest aan. Normaal is hij de logistieke man bij gemeentelijke evenementen, maar nu kan hij met volle teugen genieten van het weekend. “Zalig”, zegt hij. “De koers is een echte sfeermagneet, heel de gemeente leeft op, de terrasjes gaan vol zitten en hopelijk wint de beste”. Peter kreeg volledig gelijk. Alle voornoemde ‘checks’, werden netjes afgevinkt. (foto 6)

Zondag 26 juni: Mee met de koerskaravaan

Al vroeg op de wedstrijddag was er al langs het parcours veel bedrijvigheid. Zoals bij Tamara en Didier van De Sterre in Lombardsijde. Vlak aan de haakse bocht van de lokale lus zetten ze alles in gereedheid. “Het is de max dat het BK hier ons dorp aandoet. Dat moet ook wel: Freddy Maertens is van hier afkomstig en de koers zit nog altijd in ons DNA. We gaan een prachtige dag tegemoet.” (foto 7)

Terwijl Marc, Björn, Damien, Christophe, Nico en Jens plichtsbewust alle straten veilig maken, (foto 8 en 9) ontwaakt het camperpark aan de Zeelaan onder een blakende zon. “Wij gaan wekelijks naar de koers vertelt Hubert. “Iedereen mag van mij winnen, maar mijn favoriet is Greg Van Avermaet”, stelt Myriam. (foto 10)

Zondag 26 juni: Gij zult dorst, noch honger lijden

Langs het parcours kon je de koers in 4 fanzones vanop de eerste rij meemaken. Branko en Laura waren van ‘korvee’ in Westende. “Ons bedrijf zet vandaag zo’n 50 medewerkers in om de fans van de nodige verfrissing te voorzien”, zegt Branko. Voor doorwinterde seingevers Marc en Stefaan is het ‘business as usual’. “Ze mogen ons altijd bellen, zolang we maar op tijd onze pistolet krijgen”, knipogen ze. (foto 11 en 12)

Zondag 26 juni: Gracieuze Karma? Ja toch!

In startplaats Middelkerke is het om 9.30 u. al redelijk druk. Het marktplein loopt vol voor de ploegvoorstelling bij de dames. Eén van die teams is het Multum Accountants Ladies Cycling Team. Ploegbazin Grace Verbeke (voor Lotte Kopecky de laatste winnares van de Ronde van Vlaanderen) heeft er een goed oog op. “Ik heb een paar snelle dames mee vandaag. Misschien kunnen we wel stunten”. En bij welk team rijdt – derdes bij de elite en eerstes bij de U23 – Sara Maes? Inderdaad voor het team van Grace Verbeke. Heerlijk! (foto 13)

Geen enkel incident

In de aanloop naar het BK had het gemeentebestuur en de politie de handen vol met het uittekenen van de verkeersmaatregelen. “Die uiterst gedetailleerde voorbereidingen brachten op”, haalt adjunct-directeur operaties bij de lokale politie Erwin Cools opgelucht adem. “Je moet beseffen dat een koers van die grootorde heel wat impact heeft. Toch registreerden we geen enkel incident. Ik wil al onze agenten een pluim geven, want we hielden alles onder controle en zorgden dat het verkeer zo snel mogelijk weer normaal verliep.”

The best of Middelkerke

“Daar doen we het voor”, besluit een trotse burgervader Jean-Marie Dedecker. “Het BK was één groot volksfeest. Ik heb met volle teugen genoten en we hebben ons van onze beste kant getoond. Meer moet dat niet zijn! Bedankt aan alle medewerkers en vrijwilligers!”

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.