Home > Met dank aan Brugs bedrijf: nieuw bezoekerscentrum Lam Gods Sint-Baafs genomineerd voor ‘Oscars van de museumwereld’

Met dank aan Brugs bedrijf: nieuw bezoekerscentrum Lam Gods Sint-Baafs genomineerd voor ‘Oscars van de museumwereld’

Geschreven op 11 maart 2022 om 10:45 door Mario De Wilde

Bezoekers zijn laaiend enthousiast, kunstkenners en historici prijzen de manier waarop het bezoekerscentrum van de Sint-Baafskathedraal is aangepakt. Nu komt daar een bijzondere internationale erkenning bij: een nominatie voor de prestigieuze Museums + Heritage Award in de categorie ‘International exhibition of the year’. In de Sint-Baafskathedraal maak je een museale ervaring mee die start in de crypte waar een persoonlijke virtuele digitale assistent de bezoeker van kapel naar kapel leidt. Daar ontvouwt zich op diverse plaatsen levensecht, met de inzet van een AR-bril of AR-tablet, een tafereel. Het creëren van een extra belevingslaag op de realiteit via technologie, wordt bovendien gekoppeld aan levendige storytelling. Alle zintuigen worden aangesproken als voorbereiding op het grote moment: het aanschouwen van het meesterwerk van Van Eyck. De nominatie voor de Museums + Heritage Award – ook de ‘Oscars van de museumsector’ genoemd – geeft aan dat het project ook op internationale schaal als toonaangevend beschouwd wordt.

Op maat van onschatbaar waardevol historisch erfgoed met religieuze en liturgische functie.
De immersieve museale ervaring werd, in nauwe samenspraak met Toerisme Vlaanderen en de kerkfabriek van de Sint-Baafskathedraal, ontwikkeld door het West-Vlaams bedrijf Alfavision uit Brugge. Dat bedrijf was niet aan zijn proefstuk toe en realiseerde in binnen- en buitenland (Azerbijan, Tsjechië, Oostenrijk, Duitsland, UK…) al spraakmakende projecten. Maar deze opdracht was heel bijzonder, vertelt Hans Vandamme van AlfaVision: ‘We boden in deze sacrale omgeving een oplossing waarbij geen externe hardware nodig was, behalve een comfortabel draagbare Augmented Reality-bril of een tablet. Geen multimediale installaties of bekabeling dus, maar een beleving die dit architecturale en religieuze monument en het meesterwerk van van Eyck verrijkt met respect voor de unieke context.’
Het bezoekerscentrum Lam Gods Sint-Baafs vormde één van de speerpunten van het Vlaamse Meesters programma (periode 2018-2020), dat werd geïnitieerd vanuit Toerisme Vlaanderen.

Een architecturaal huzarenstuk
Het Gentse architectenbureau Bressers was verantwoordelijk voor de architecturale ingrepen die nodig waren voor de integratie van het bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal. Messing vormt hierbij de gouden draad die de nieuwe ingrepen in het historische kader aan elkaar borduurt (hellingsbanen, deuren, balie, trap, leuningen…) en de bezoeker begeleidt doorheen het project.
Integratie van de vitrine
De opbouw en materialisatie van de actief geconditioneerde vitrine in de Sacramentskapel, voor de opstelling van het Lam Godsretabel, is voornamelijk tot stand gekomen vanuit technische en bouwfysische noden, volgens de strenge randvoorwaarden voor de optimale bewaaromstandigheden bepaald door de Vlaamse topstukkenraad. Terzelfdertijd werd een maximale integratie in de bestaande context nagestreefd.

Een ongezien hoge bezoekerstevredenheid
Ben De Vriendt, die het project vanuit Toerisme Vlaanderen coördineerde, is fier op dit project dat van Eycks revolutionaire schildertechnieken tot leven brengt via revolutionaire digitale technieken van vandaag: ‘Het resultaat is een baanbrekende en innovatieve realisatie op het vlak van kunst- en erfgoedbeleving in Vlaanderen. De nominatie voor de Museums + Heritage Award bevestigt wat de bezoekersgegevens ons leren: uit enquêtes afgenomen bij bezoekers blijkt dat dit project een ongezien hoge bezoekerstevredenheid genereert.’

Vruchtbare samenwerking: mission accomplished
Kanunnik en historicus Ludo Collin, rector van de Sint-Baafskathedraal, ziet de nominatie als een internationale erkenning voor het project dat door alle betrokkenen als een succesverhaal wordt ervaren en dat een heel ruim publiek op maat aanspreekt: ‘Voor ons, als beheerders van een unieke religieuze kunstschat, is het een grote meerwaarde het verhaal van de kathedraal en het Lam Gods ruim te kunnen verspreiden. In negen talen bereiken we diverse doelgroepen, met een korte of een lange tour, met een versie voor families, voor mensen met een visuele beperking, voor specialisten… Wij zijn dan ook zeer trots dat we op de shortlist van de Museum + Heritage awards prijken.’

Museums + Heritage Awards

Sinds 2003 worden met de prestigieuze Museums + Heritage Awards uitzonderlijke prestaties in de museumsector bekroond. Alfavision is met het project voor de Sint-Baafskathedraal genomineerd in de categorie International Exhibition of the Year. De winnaars worden bekendgemaakt op woensdag 11 mei.

Home

Meer info over AlfaVision
AlfaVision is expert in de conceptontwikkeling en totale inrichting van A tot Z van bezoekerscentra, musea en erfgoedsites.
Het bedrijf bouwt musea van de volgende generatie, met focus op beleving, leren door ervaring, historische accuraatheid, stimuleren van alle zintuigen en edutainment. Het internationaal samengestelde team heeft enkele van de meest innovatieve en succesvolle museumconcepten ter wereld op zijn palmares staan. AlfaVision is een Vlaams bedrijf met hoofdkantoor in Brugge en bijkantoren in London, Boekarest, Istanbul en Bakoe. Het team omvat scenografen, verhalenvertellers, experts in museumconceptontwikkeling en ingenieurs die zaken ontwikkelen in het Innovatie Labo. Samen maken zij AlfaVision tot een betrokken en geëngageerde partner voor elk project.

www.alfavision.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.