Home > Mérula in Sint-Kruis opende wijnwinkel midden eigen uitgestrekte wijngaarden

Mérula in Sint-Kruis opende wijnwinkel midden eigen uitgestrekte wijngaarden

Geschreven op 12 december 2022 om 09:00 door Mario De Wilde

Mérula opende vandaag de deuren van haar gloednieuwe wijnwinkel. Een prachtige realisatie met een moderne look, volledig uitgeruste proeverij en een magnifieke winkel. En dat is nog niet alles. Vol trots stellen ze tijdens de opening ook hun Mérula Brut voor. Een mousserende wijn van hoge kwaliteit met een fijne pareling. Deze gouden bubbels zijn perfect om 2022 in schoonheid af te sluiten en te klinken op het nieuwe jaar.

Van kleinschalig project tot wijnhuis met naam, of wanneer kleine dromen groot worden…
12 jaar geleden, in het hart van Oostkamp, plantte wijnbouwer Marino Moenaert de eerste wijnranken naast zijn woning. Wanneer Luc Beke op een zondagochtend toevallig langs het huis passeerde, gingen ze in gesprek. Marino’s passie voor de wijnmakerij sprak Luc Beke zo aan, dat ze beslisten om de krachten te bundelen. De kennis van Marino en het ondernemerschap en de middelen van Luc lieten toe om wat begon als een kleine droom uit te bouwen tot een volwaardig wijnhuis met niet minder dan 45.000 ranken, verspreid over verschillende domeinen in Oostkamp, Koekelare en Moerbrugge. Met de aanplanting van ongeveer 24.000 wijnstokken op het domein van De Blauwe Zaal in Sint-Kruis, zette Mérula in 2020 ook voet op Brugs grondgebied.

Vandaag onderlijnt Mérula haar ambitie om wijnbouw in de streek terug op de kaart te zetten met maar liefst acht hectare wijngaarden. Bovendien kiest het jong Belgisch wijnhuis resoluut voor duurzaamheid. Ze zoeken continu naar alternatieven om de wijngaard met respect voor de natuur te bewerken en deze keuzes komen ook de kwaliteit van de wijnen ten goede.


Mousserende wijnen van topkwaliteit
Mérula legt de lat hoog. Een team van gepassioneerde wijnkenners zet zich elke dag in om wijnen van topkwaliteit af te leveren. De aangeplante druivenrassen – auxerrois, pinot gris, johanniter, siegerrebe, solaris, rondo, dornfelder en cabernet jura – worden zorgvuldig uitgekozen en lenen zich uitstekend om heerlijke stille en mousserende wijnen te maken.

Daarnaast wordt met de aankoop van onder andere een membraanpers en inox vaten met drijvende deksels sterk op innovatie ingezet om elke stap van het proces, van het aanplanten van de wijnranken tot de botteling, efficiënt en met aandacht voor kwaliteit te doorlopen. En het harde werk blijft niet onopgemerkt, want in 2018 werd Mérula Wit gekroond tot ‘Beste Belgische wijn’.

Een duidelijke visie en een hart voor druiven.
Marino en Luc zijn het kloppend hart van de wijngaard. We kunnen hen vergelijken met de Philipps broeders, de een maakt de lampen, de ander de investeringen om ze te vermarkten. Vandaag bewaakt Marino de kwaliteit van de wijn en Luc de budgetten, zo vormen ze een duo om van te dromen.

Als jonge snaak hielp Marino mee in de serre van zijn grootvader om eetdruiven te kweken. Al snel was hij gepassioneerd door de fruitsoort en enkele jaren later besloot Marino een opleiding tuinbouw te volgen. Anderzijds zag Luc, als jarenlange ondernemer in vastgoed, de mogelijkheid om met flinke investeringen, Marino’s passie te ontwikkelen tot een volwaardige, professionele wijngaard. Samen hadden ze een duidelijk doel voor ogen: een eigen, kwaliteitsvolle wijn op de markt brengen. En dat is gelukt, vandaag zijn we een lokale, Brugse wijn rijker.

De volledig uitgeruste wijnproeverij en de nieuwe Mérula Brut.

Mérula is een lokale, Belgische kwaliteitswijn uit Oostkamp, vlakbij Brugge. Gedreven door passie dankt de wijn zijn heerlijke afdronk aan een continu streven naar topkwaliteit en een doorgedreven respect voor de natuur en de streek. Intussen kan er komend jaar al volop geoogst worden van de eerste wijnranken die zich in Sint-Kruis in de omliggende wijngaarden bevinden. En volgens de eerste bevindingen worden het ook hier echte pareltjes.

Meer info contacteer op www.merulawines.com

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.