Home > Meeuwenstrijd: 25 gezinnen in De Haan gaan een maand lang de nieuwe vuilniszakken testen

Meeuwenstrijd: 25 gezinnen in De Haan gaan een maand lang de nieuwe vuilniszakken testen

Geschreven op 12 april 2023 om 08:57 door Mario De Wilde

In samenwerking met afvalintercommunale IVBO gaat de gemeente De Haan in mei nieuwe en stevigere vuilniszakken testen, die minder gemakkelijk door meeuwen kunnen worden opengepikt. Bedoeling is om de straten nog properder te houden, ook tijdens het toeristisch seizoen. Het is een gekend probleem op de ophaaldagen en in het toeristisch seizoen aan de kust: rondslingerend afval nadat meeuwen de huisvuilzakken hebben opengepikt.

Ondernemers moeten verplicht containers gebruiken en ook de gemeente zelf investeert in ondergrondse afvalcontainers. Er is nachtophaling en inwoners, tweedeverblijvers en bezoekers kunnen hun restafval- en PMD-zakken ook kwijt in het recyclagepark in De Haan en het minirecyclagepark in Wenduine. Daar worden binnenkort nog containers bijgeplaatst, ook voor GFT-zakken.

Bovenop al deze maatregelen wil de gemeente nu, samen met de afvalintercommunale IVBO, ook verder en uitgebreider de nieuwe vuilniszak uittesten, die beter bestand moet zijn tegen pikkende meeuwen. Deze zak is steviger en heeft een fellere gele kleur, die de meeuwen meer zou moeten afschrikken. Er zal getest worden gedurende de maand mei omdat de meeuwen dan het meest aanwezig zijn.

Schepen voor afvalbeheer, Marleen De Soete: “De zak werd al getest bij de gemeentediensten en daar waren de resultaten alvast positief. Daarom starten we nu ook met een uitgebreider proefproject bij inwoners en tweedeverblijvers uit sector T in Wenduine. Deelnemers krijgen kosteloos vijf testzakken, die ze in de maand mei moeten gebruiken. In ruil moeten ze een korte vragenlijst invullen bij elke ophaling. Ook het ophaalpersoneel van IVBO zal zo’n vragenlijst moeten invullen.” Een 25-tal gezinnen zullen de zakken nu een maand lang uittesten. Daarna volgt een evaluatie

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.