Home > Meer dan honderd belangstellenden op erfgoeddag in het Vloethemveld in Zedelgem en Jabbeke

Meer dan honderd belangstellenden op erfgoeddag in het Vloethemveld in Zedelgem en Jabbeke

Geschreven op 29 april 2019 om 19:57 door Mario De Wilde

Gisteren was het een succesvolle erfgoeddag in het Vloethemveld in Zedelgem en Jabbeke. Meer dan 100 mensen namen in de voormiddag deel aan de natuurlopen. De gemeenten Zedelgem en Jabbeke en de Natuur en Bos en VLM van de Vlaamse overheid lanceerden ook een unieke digitale gids over het Vloethemveld. Ze zullen komende jaren zo’n 5 miljoen euro investeren in Vloethemveld door een intensieve samenwerking. In de namiddag kwamen heel wat gezinnen met kinderen die genoten van vertellingen, unieke vondsten uit het krijgsgevangenenkamp, crea, geleide wandel- en fietstochten,…

Nieuwe wandellussen
Nieuwe wandellussen zorgen ervoor dat je helemaal kunt ontspannen in het Vloethemveld. Je kan kiezen tussen lussen die variëren in afstand van 1,8 kilometer tot 7,9 kilometer. Die drie wandellussen zijn het hele jaar door toegankelijk. Wandelbomen en bewegwijzering zorgen dat je niet verloren loopt en een idee krijgt van de af te leggen afstanden naar een van de bijzondere plekjes van het Vloethemveld. Dit najaar volgen nieuwe onthaalpanelen voor het gebied.
Leerrijk Vloethemveld
In het Vloethemveld kun je genieten van rust en ontspanning, maar je kunt er ook heel veel leren. Het gebied heeft een boeiend verleden, waarin de graaf van Vlaanderen, het Sint-Janshospitaal van Brugge, schaapsboerderijen en de wereldoorlogen een belangrijke rol spelen. Daarnaast is het Vloethemveld een plek vol Europese topnatuur! Het verborgen verleden van die verrassende natuurplek kun je vanaf vandaag verkennen aan de hand van de digitale gids Vloethemveld verborgen parel. Die interactieve gids kun je gratis downloaden op je iPad of iPhone via de bookstore van Apple en offline thuis lezen of tijdens je bezoek aan Vloethemveld. De digitale gids is afgestemd op de eindtermen basisonderwijs voor het leergebied mens en maatschappij en wetenschappen en techniek. De kampbladen die gepubliceerd werden door en voor krijgsgevangenen in de Tweede Wereldoorlog zijn een minder bekend aspect van de geschiedenis van het Vloethemveld. Je kunt je laten verrassen door de unieke tentoonstelling over de kampbladen door en voor de krijgsgevangenen die in het Kamp Vloethemveld verbleven. Daarnaast loopt er een tentoonstelling die opgebouwd is rond foto’s van ontheemden, zoals de Letse krijgsgevangenen die na hun gevangenschap de wereld rondzwierven.
Nog meer verrassingen voor jong en oud
Op erfgoeddag worden er ook fietstochten georganiseerd. Er is een speelzone met een vertelplek vol fantasie, ontspanning en avontuur en er zijn veel verrassende hoekjes. Gidsen nemen je op sleeptouw. Een verteller zorgt voor een spannend bosverhaal. Speciaal voor die dag kun je de speelzone verkennen via een origineel blotevoetenpad, meer te weten komen over het werk van de boswachter of over de vondsten die met metaaldetectoren gevonden zijn.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.