Meer dan 5.000 bezoekers voor Non-Fictieboekenfestival FAAR in Oostende
Het non-fictieboekenfestival FAAR bracht opnieuw een golf van literaire opwinding naar Oostende tijdens de derde editie van 7 tot en met 10 maart 2024. FAAR mocht meer dan 5.000 bezoekers verwelkomen, waarmee het festival wederom zijn status op de literaire kalender van België bevestigt. FAAR is bovendien het enige festival dat louter op non-fictie focust.
FAAR ontving tijdens vier boeiende dagen meer dan 80 auteurs in de Stad aan Zee en zorgde voor een gevarieerd en boeiend programma: van mentaal welzijn tot zorg, wetenschap, economie en muziek. De meer dan 60 voorstellingen mochten in totaal meer dan 5.000 enthousiaste bezoekers ontvangen.
Net als vorig jaar nodigde FAAR ‘Verrekijkers’ uit om hun blik te werpen op de toekomst. Niemand minder dan Lieke Marsman, Stefan Hertmans en Thomas Hertog deelden hun inzichten en visies tijdens de uitverkochte openingsavond in De Grote Post. Tijdens het Ensorjaar kon ook James Ensor niet ontbreken: Wouter Deprez keek door de bril van de Oostendse grootmeester naar de toekomst.
Oostende werd tijdens het hele weekend overspoeld met tal van uiteenlopende activiteiten. Zo bracht Kurt van Eeghem zijn boek “Oostende in de Belle Epoque” tot leven tijdens 2 wandelingen en dook Jutta Borms samen met 50 deelnemers in zee om de voordelen van koud water zwemmen te ontdekken. Verder was er in verschillende debatten, gesprekken en lezingen aandacht voor thema’s als mentaal welzijn, economie, geschiedenis en gezondheid. Tijdens de Nacht van de Razernij leerden bezoekers omgaan met hun boosheid.
Ook onder de auteurs is FAAR ondertussen een begrip geworden:
-Uus Knops (Hoe zware dagen dragen, Zijn we nog vrienden?, Het alfabet voor groot verdriet): “By far het beste boekenfestival! FAAR is de betere boekenboot waar het publiek breed geïnspireerd wordt.”
-Amir Bachrouri (Doe maar niet): “FAAR heeft het gegeven van een leesfestival naar een hoger niveau getild. Geen veiligere en inspirerende omgeving dan zo’n festival waar in vrijheid gesproken kan worden en in openheid gedacht.”
-Martha Claeys (Trots. De filosofie van een emotie): “Faar gaat over ontmoetingen. De lezingen, gesprekken en andere activiteiten dienen, zoals het zou moeten, als opstapje voor een gesprek tussen publiek en auteurs. Een festivalsfeer aan de kust met confronterende en uitdagende gesprekken.”
-Ook Burgemeester Bart Tommelein, voorzitter van initiatiefnemer Toerisme Oostende vzw,kijkt tevreden terug : “De derde editie van FAAR heeft bewezen dat het festival een essentieel onderdeel is van Oostende’s culturele landschap en een blijver voor de toekomst. Met meer dan 5.000 bezoekers en een succesvolle sectordag kijken we uit naar de verdere groei van dit unieke non-fictieboekenfestival in de komende jaren.”
FAAR is een organisatie van Toerisme Oostende vzw en wordt gecureerd door Ellen Van Tichelt, Guinevere Claeys en Lies Poignie. Ellen Van Tichelt: “FAAR zet in op het brede genre van non-fictie. Je merkt dat dat genre de laatste tijd erg opkomt. Er is zoveel aan de hand in de wereld en mensen zijn dezer tijden op zoek naar informatie, achtergrond, context en diepgang. De baseline van Faar is niet voor niets ‘denken over morgen’. Hoe gaat onze wereld er in de nabije toekomst uitzien. Onze bezoekers zijn daar erg mee bezig.”
Nieuwe editie in 2025
FAAR 2024 was een vierdaags literair festijn dat de liefde voor non-fictieboeken vierde, met een blik op de toekomst van literatuur en een warm welkom voor alle boekenliefhebbers in Oostende. Zet alvast 7 tot 9 maart 2025 in je agenda. Alle info over het festival via www.faar-oostende.be.