Meer dan 2500 vrijwilligers zamelden 3 ton afval tijdens 16de editie Clean Beach Cup
Op deze eerste zondag van de lente trokken massa’s vrijwilligers naar goede gewoonte richting kust om onze stranden schoon te maken tijdens de Eneco Clean Beach Cup. Op de 16de editie van de grootste en leukste opruimactie van België – dit jaar met Beachclub Blankenberge als hoofdlocatie – verzamelden deze namiddag 2500 vrijwilligers verspreid over 17 kustlocaties samen meer dan 3 ton afval, van plastic flesjes tot visnetten en zelfs een vrouwenslip. “Ik vind het hartverwarmend om te zien hoe jong en oud vandaag samen écht een verschil maakten. Met meer dan 3 ton opgehaald afval liggen de stranden er nu terug netjes bij”, aldus Sven Fransen, surfer en bezieler van het initiatief. Surfclub Windekind uit Oostduinkerke kon de meeste vrijwilligers activeren en sleepte de Eneco Clean Beach Cup in de wacht. Content creator Arno The Kid daagde de aanwezigen in Blankenberge uit voor een wedstrijdje durfen, een gloednieuwe sport waarin je rodeogewijs surft op een zee van afval. Tijdens het allereerste Open Belgisch Kampioenschap Durfing wist de 11-jarige Jasper Vileyn zich 4 minuten en 17 seconden staande te houden op de surplank. Hij werd zo de allereerste Belgisch kampioen durfen.
Stralend lenteweer, een sportieve strandwandeling én een lenteschoonmaak: het bleek opnieuw een geslaagde combinatie voor meer dan 2500 vrijwilligers die vandaag afzakten naar onze Belgische kust. Gezinnen, jongeren, vrienden, collega’s, verenigingen en sportclubs… ze staken allemaal samen de handen uit de mouwen om onze kustlijn op te ruimen.
Kinderen roepen hun ouders op om mee afval te rapen
Tachtig procent van het plastic afval dat in de Noordzee verdwijnt, spoelt uiteindelijk terug aan op onze Belgische en Nederlandse stranden. Gemiddeld vind je per 100 meter vloedlijn zo’n 137 afval-items. De jaarlijkse Eneco Clean Beach Cup maakt mensen bewust dat ze ook deel van de oplossing zijn. Wat ontstond als klein event van de surfgemeenschap groeide in zestien jaar uit tot een jaarlijkse traditie, vertelt Sven Fransen, bezieler van het initiatief:
“Op voorhand schreven 1100 vrijwilligers zich in om deel te nemen. Daar kwamen er vandaag meer dan 1400 extra helpende handen bij. Ze kregen van ons een grijper en afvalzak en trokken vervolgens het strand en de duinen in. We zagen ouders die hun kinderen hadden meegebracht om afval te komen helpen rapen, maar evengoed kinderen die hun ouders hadden aangemoedigd om te komen. In deze uitdagende tijden vind ik het hartverwarmend hoe een evenement als de Eneco Clean Beach Cup zo’n divers publiek bijeen weet te brengen, dat samen écht een verschil maakt. Met meer dan 3 ton opgehaald afval liggen de stranden er nu terug netjes bij.”
Naast Blankenberge kon je ook op 16 andere locaties langs de hele kustlijn mee vuilnis rapen. Voor Gaëlle Schelstraete, haar man Thibault en hun 3-jarig zoontje Warre is het al de tweede editie en ongetwijfeld niet de laatste. Ze kwamen vandaag speciaal naar Blankenberge afgezakt vanuit Harelbeke: “We vinden het belangrijk om ons zoontje al van kleinsaf te tonen waarom je afval niet mag weggooien. Hij heeft zich vandaag enorm geamuseerd met zijn afvalgrijper en de vele animatie rond de beach club.”
Ook Bert Clinckers, CEO van Eneco, stak met zijn vrouw en zoon de handen uit de mouwen op het strand van Blankenberge. Het drietal trok de duinen in en verzamelde maar liefst 5 kilogram afval, waaronder een bus lachgas én een vrouwenslip. “Ik ben blij dat we bij Eneco mee onze schouders kunnen zetten onder dit fantastische event en mee aandacht kunnen vestigen voor de afvalproblematiek. We beseffen onze verantwoordelijkheid voor een leefbare planeet en zetten ons volop in om klimaatneutraal te zijn tegen 2035.”