Home > Méér cargo in tijden van corona op Luchthaven Oostende-Brugge

Méér cargo in tijden van corona op Luchthaven Oostende-Brugge

Geschreven op 5 mei 2020 om 16:38 door Mario De Wilde

De luchthavenactiviteiten op de luchthaven aan zee liggen zo goed als stil als het op passagiersvluchten aankomt. Op een paar essentiële vluchten na zoals repatriëringsvluchten, medische vluchten, inspectievluchten voor offshore en minimale activiteiten op apron 3 voor general aviation (o.a. zakenluchtvaart) is er verder geen vluchtverkeer met passagiers te bespeuren. Deze ongeziene crisis slaat diepe kloven in de luchtvaart als het op regulier vliegverkeer aankomt.

Cargo
Dat staat in schril contrast met de voorlopig goede cargoactiviteiten op Oostende, meestal ook met medisch materiaal en hulpgoederen. De cijfers voor de maand april zijn zéér goed. Zo nam het verhandelde volume toe van 1 846 ton in april 2019 tot 5 284 ton in april 2020. Dit betekent dat we year-to-date 83% meer volume hebben verwerkt in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. Dit resultaat sluit aan bij het ijzersterke eerste kwartaal van 2020. De luchthaven verwerkte tijdens de eerste drie maanden van dit jaar bijna 10 000 ton t.o.v. de 6 500 ton vorig jaar diezelfde periode (+53%).
Corona ligt mee aan de oorzaak van de opmerkelijke stijging van het totaal vracht volume. Door het wegvallen van de intercontinentale passagiersvluchten en hun vrachtcapaciteit is er wereldwijd nood aan full-cargo capaciteit waar ook de luchthaven van Oostende in tijden van corona haar steentje kan toe bijdragen. Deze extra chartervluchten deden het volume dat verhandeld werd op de luchthaven pieken.

Troeven
De karakteristieken van onze cargoluchthaven in Oostende hebben we dan ook mee als maatschappijen op zoek zijn naar nieuwe uitvalsbasissen. De nabijheid van onze luchthaven bij twee zeehavens, het vlotte mobiliteitsnetwerk rondom de luchthaven en onze goede ligging voor distributie binnen Noord-Europa maar ook de UK zijn grote troeven. Daarbovenop is er méér dan voldoende beschikbare capaciteit voor handen op onze luchthaven, zijn we 24/7 geopend en is er geen slotcoördinatie noch beperkingen. Eén voor één troeven die van onze luchthaven een uiterst servicegerichte luchthaven maken.

Toekomst
Inmiddels is onze luchthaven via een interne werkgroep zich volop aan het voorbereiden op een heropstart van de passagiersvluchten de komende weken. Daar zal onze focus liggen op twee nieuwe kernwaarden voor de passagiers, nl. het aspect “veiligheid en gezondheid”. Naast het DNA van ‘fly relax, fly regional’ waarmee we ons profileren, zal de luchthaven de komende maanden voortaan ook communiceren onder de noemer ‘fly safe, fly healthy’. “We zetten ons schrap voor de toekomst met een gezonde dosis realiteitszin, hoop en vertrouwen”, aldus Marcel Buelens, CEO Luchthaven Oostende-Brugge en Antwerpen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.