Home > Medisch Centrum Diksmuide opende gisteren eigen radiologie-afdeling

Medisch Centrum Diksmuide opende gisteren eigen radiologie-afdeling

Geschreven op 5 maart 2024 om 08:20 door Mario De Wilde

Het Medisch Centrum Diksmuide in het voormalige zwembad ‘De Kupe’ opende een goed half jaar geleden met een moderne dialyseafdeling en consultatieruimte voor artsen-nefrologen. Vanaf gisteren kan je er ook terecht medische beeldvorming. Daarbovenop vertrekt er vanaf 1 april ook een eigen PIT vanuit het Medisch Centrum Diksmuide. Het specifieke medische aanbod voor inwoners van Diksmuide en omstreken krijgt nu écht vorm. In de eerste week van maart verhuisde het Diksmuidse radiologisch kabinet van het Jan Yperman Ziekenhuis van de Kasteelstraat naar ‘De Kupe’. Patiënten kunnen vanaf gisteren in de Laure Fredericqlaan terecht voor medische foto’s (RX), echografie, mammografie (o.m. bevolkingsonderzoek) of botdensitometrie. De openingsuren (maandag tot vrijdag: 8u- 12u en 13u-17u) blijven dezelfde als in de Kasteelstraat en ook de JYZ-radiologen blijven aan boord: dr. Wim Faes, dr. Katrien Goemaere, dr. Jan Capoen, dr. Eva Pattyn, dr. Julie Desimpel en dr. Xavier Hoste.
Een PIT in Diksmuide vanaf 1 april
De eerste 10 minuten na een hartstilstand of beroerte zijn cruciaal. Als je binnen de 10 minuten geen medische bijstand krijgt dan is de kans op blijvende schade aan je lichaam een pak groter. Vanuit Diksmuide liggen de ziekenhuizen en MUG-diensten bijvoorbeeld te veraf. Er zijn wel 112-ambulancediensten in de regio actief maar die kunnen geen medische handelingen stellen. Een PIT, of Paramedisch Interventie Team, kan dat wel.
Wat doet een PIT?
Een PIT-team bestaat uit een gespecialiseerde spoedverpleegkundige met bijzondere beroepstitel, en een ambulancier. De spoedverpleegkundige mag bepaalde medische handelingen stellen bij de patiënt ter plaatse, zoals pijnmedicatie toedienen, het opstarten van een volwaardige reanimatie of de eerste opvang van een zware traumapatiënt. Hij of zij staat ook altijd in contact met de aanwezige urgentieartsen in het Jan Yperman Ziekenhuis. In hoogdringende gevallen zal de MUG (Medische Urgentiegroep met MUG-verpleegkundige + MUG-arts) in bijstand worden opgeroepen.
112
De aansturing van de PIT gebeurt altijd vanuit de 112-noodcentrale in Brugge. Die noodcentrale beslist welk interventiemiddel het beste is, een 112-ziekenwagen, PIT of MUG. Met de komst van een PIT naar Diksmuide kan bij levensbedreigende situaties binnen de 10 minuten worden ingegrepen. Op die manier beschikt Diksmuide over een bijkomend middel binnen de dringende geneeskundige hulpverlening. De ziekenwagen van Brandweer Westhoek, post Diksmuide, blijft trouwens operationeel overdag.

Frederik Chanterie, algemeen directeur van het Jan Yperman Ziekenhuis: “We dienden vorig jaar een aanvraag in om een PIT uit te baten in Diksmuide omdat we onze verantwoordelijkheid willen nemen. Medisch Centrum Diksmuide heeft zich tot voornaamste doel gesteld om noodzakelijke zorg dichter bij huis aan te bieden aan alle inwoners van de regio Diksmuide. We zijn de federale overheid dan ook dankbaar dat ze in deze redenering zijn meegegaan. Jan Yperman versnelt en versterkt dringende geneeskundige hulpverlening in de ruime regio, en zorgt ervoor dat het juiste middel in de juiste situatie ingezet wordt. We bieden met deze PIT de best mogelijke zorg aan wie dat dringend nodig heeft. De blinde vlek in adequate medische spoedhulpverlening voor de inwoners van de regio Diksmuide is weggewerkt.”

Burgemeester Lies Laridon van Diksmuide: “De komst van de PIT en het volledige Medisch Centrum Diksmuide is een opsteker voor de Diksmuidelingen, maar ook voor de inwoners van de omliggende gemeenten. We krijgen niet alleen toegang tot zorg dicht bij huis wat natuurlijk handig en comfortabel is, maar eindelijk ook tot dringende hulpverlening. In noodgevallen kan nu ook de spoedverpleegkundige van de PIT mensen stabiliseren en indien nodig een reanimatie opstarten. Deze investering van het ziekenhuis in onze stad gaat levens redden. Want het JYZ-interventieteam is vanaf april 24 op 24 en 7 op 7 vanuit Diksmuide actief. Natuurlijk blijft de 112-ambulance van brandweerzone Westhoek ook paraat. De PIT is een ‘een plus’, een versterking van met medische aanbod. Toen we de erfpacht van ons oude zwembad aan het Jan Yperman Ziekenhuis gaven, investeerden we als stad in de gezondheid en het welzijn van onze inwoners en buren.”

Voor de verbouwingen in ‘De Kupe’ en de uitbating van het Medisch Centrum Diksmuide investeert het Jan Yperman Ziekenhuis bijna 6 miljoen euro.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.