Home > Maxim, Josephine, Simon en Liam burgemeester en schepenen van Kortemark

Maxim, Josephine, Simon en Liam burgemeester en schepenen van Kortemark

Geschreven op 14 november 2023 om 09:26 door Mario De Wilde

Kortemark heeft weer een kindergemeenteraad. Tien leerlingen uit verschillende lagere scholen in onze gemeente waren donderdag 9 november op de afspraak voor de eerste officiële zitting.
Kort na schooltijd druppelden donderdagavond de verschillende raadsleden van de nagelnieuwe kindergemeenteraad één voor één binnen in de raadszaal op de tweede verdieping van het gemeentehuis van Kortemark. De jongens en meisjes uit GBS De Kreke, GBS De Linde, VBS ’t Ellebloempje en de twee afdelingen van VBS De Tweesprong waren in hun school eerder al voorgedragen als leden van de leerlingenraad. De verwachting stond in hun enthousiaste ogen te lezen, net als een gezonde dosis zenuwen voor wat komen zou.
Acht kandidaten
Bij die eerste raadszitting stond immers al meteen een belangrijk punt op de agenda: de aanstelling van een burgemeester en drie schepenen voor de bevoegdheden Vrije Tijd, Mens en Ruimte. Alle aanwezige raadsleden konden zich kandidaat stellen en daarbij hun eigen voorstel presenteren. Acht van de tien aanwezige kinderen stelden zich kandidaat. Daarna werd er gestemd. De leerling met de meeste stemmen werd sowieso burgemeester. Uiteindelijk werd dit college verkozen: Maxim mag zich het komende schooljaar kinderburgemeester noemen, Josephine (Schepen van Mens), Simon (Schepen van Ruimte) en Liam (Schepen van Vrije Tijd) maken het college compleet.
Agenda en speerpunten
De kindergemeenteraad zal dit schooljaar vier keer samenkomen. Na donderdag gebeurt dat nog eens in januari (dan sluiten ook nog twee leerlingen van de MMI-basisschool aan), in maart en een laatste keer eind mei of begin juni. Bij die laatste zitting zal de kindergemeenteraad drie adviezen – eentje voor elke bevoegdheid – mogen voorleggen aan het échte College voor Burgemeester en Schepenen. Via de kindergemeenteraad wil de jeugddienst, die dit project trekt, nagaan met welke vragen en noden de kinderen uit onze gemeente zitten en hen helpen om die ook zichtbaar te maken. Zo pleitte de uiteindelijke kinderburgemeester Maxim onder andere voor sporttornooien tussen de scholen en voor extra acties tegen zwerfvuil, terwijl Josephine voorstander is van een strengere aanpak van roken en Liam graag tijdelijke verkeersvrije straten zou zien in de schoolomgeving.

Voor de jonge burgemeester en schepenen lag ook een officieel lintje klaar. De andere raadsleden kregen een button van de kindergemeenteraad om op te spelden. De kindergemeenteraad bestaat voorts ook nog uit Martijn, Méronne, Lieze, Yuna, Camille en Alaya. Ook schepen van jeugd Lynn Vermote en jeugdconsulent Arne Crevits maken er deel van uit.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.