Home > Massale opkomst voor infosessies over nieuwe omstreden Heistse woonprojecten

Massale opkomst voor infosessies over nieuwe omstreden Heistse woonprojecten

Geschreven op 6 juni 2023 om 07:54 door Mario De Wilde

Op donderdagavond woonden in Ravelingen een kleine 1000 inwoners de infoavond over enkele belangrijke toekomstige bouwprojecten in Heist bij. Het publiek kreeg op de infosessies van directeur Stadsontwikkeling Jan Van Coillie een heldere uitleg over het Ruimtelijk uitvoeringsplan Dorpskern Heist en het nieuwe bouwproject tussen de Hendrik Consciensestraat en Pannenstraat. Voor de omwonenden was het alvast een hele geruststelling dat er op deze locatie geen woonblok van 8 verdiepingen komt en er geen ondergrondse garages tot op het niveau –3 worden gebouwd.

Beleidsdeskundige ruimtelijke planning Kenneth Notte en Jeugdconsulent Jolien Vandierendonck gaven tekst en uitleg over de plannen van de stationsomgeving en de nieuwe jeugdsite in Heist. Het station van Heist wordt afgebroken en maakt plaats voor een nieuwbouw waar niet alleen de gemeentelijke dienst Jeugd en jeugdverenigingen maar ook de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia over een aangepaste infrastructuur zullen beschikken.

Gemeentelijke omgevingsambtenaar Simon Algoedt toonde een presentatie over de toekomstige site op de hoek van Heistlaan en Gustave Van Nieuwenhuyselaan. Hier zijn 117 appartementen voorzien waarvan 40 % betaalbare woningen, omgeven door een boomgaard en een hondenloopweide.

Diensthoofd Wonen Stefaan Keirse vertelde uitgebreid over de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de appartementen die variëren van 250.000 tot 390.000 euro (all-in). Hij gaf ook een impressie van het woonproject betaalbaar huren in Middenschip Heulebrug in samenwerking met de West-Vlaamse Intercommunale en het Betaalbaar Verhuurkantoor Knokke-Heist.

Excuses voor ongelukkige uitspraak

Tijdens de 2de sessie veroorzaakte Stefaan Keirse commotie in de zaal toen hij aangaf “dat het gemeentebestuur geen betaalbare woningen in het Zoute voorziet omwille van het Flodder-effect”.

Hiermee wilde hij eigenlijk aangeven dat je in een straat met rijwoningen geen villa moet bouwen maar ook omgekeerd geen appartementsgebouw in een residentiële villawijk. De gronden in het Zoute zijn bovendien sowieso veel te duur voor de gemeente om er betaalbare projecten te realiseren. Doordat de regionale televisiezender Focus deze ongelukkige uitspraak nog eens aanhaalde als slotzin voor de reportage over de infosessies, werd de vergelijking met de familie Flodder nog eens uitvergroot. Stefaan Keirse wil zich dan ook voor dit incident publiekelijk excuseren.

“In de eerste sessie waren er in de vragenronde al reacties gekomen waarom er geen betaalbaar wonen in het Zoute wordt gerealiseerd. In de 2de sessie wilde ik dit al counteren in mijn presentatie en heb ik impulsief mij een ongelukkige term laten ontvallen. Het was geenszins de bedoeling om iemand te kwetsen. Gezien de hele heisa op sociale media komt het gemeentebestuur hierdoor onterecht in een slecht daglicht te staan. Dit is een heel spijtige zaak want het bestuur en mijn collega’s hebben werkelijk alles in het werk gesteld om van de infosessies op 1 juni een interessante en serene bijeenkomst te maken. Ik wil dan ook voor mijn persoonlijke uitspraak alle verantwoordelijkheid op mij nemen en mij hiervoor zowel bij mijn werkgever en ten aanzien van de bevolking welgemeend verontschuldigen” aldus Stefaan Keirse.

Betaalbare en sociale woningen

Voor het gemeentebestuur is het incident hiermee afgesloten en wordt er verder werk gemaakt om in de eerstkomende jaren een 1500-tal betaalbare woningen voor jonge gezinnen te voorzien, niet alleen in Heist maar ook in Knokke en Westkapelle. Met “betaalbaar” wordt bedoeld een woning met een prijskaartje volgens het Vlaams gemiddelde en die voor tweeverdieners uit de middenklasse financieel haalbaar moet zijn. Daarbij wordt ook gedacht aan nieuwe woonvormen zoals coöperatief wonen en erfpacht. Naast betaalbare woningen wordt ook het aantal sociale woningen voor de doelgroep met een beperkt inkomen gevoelig uitgebreid. Zo is recent in Ramskapelle een bouwproject van Vivendo en T’Heist Best gestart voor de realisatie van 20 sociale koopwoningen en 20 sociale huurwoningen.

Wie de presentaties van de infosessies nog eens wil (her-)bekijken kan dit via www.knokke-heist.be/infovergadering-bouwprojecten…

Alle vragen en opmerkingen worden momenteel door de gemeentelijke administratieve diensten gebundeld. Samen met de schriftelijke bezwaren die ingediend werden tijdens de diverse openbare onderzoeken zullen ambtenaren van de dienst Stadsontwikkeling deze nu ten gronde bestuderen. Na goedkeuring en eventuele aanpassingen door het gemeentebestuur, gaat Knokke-Heist in samenwerking met private partners hiermee verder aan de slag. Heb je nog vragen over de projecten over betaalbaar wonen, mail gerust naar woonloket@knokke-heist.be!

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.