Home > Martha Cornette uit Kortemark vierde op Moederdag speciale 100ste verjaardag in Blijvelde

Martha Cornette uit Kortemark vierde op Moederdag speciale 100ste verjaardag in Blijvelde

Geschreven op 12 mei 2020 om 14:24 door Mario De Wilde

Eeuwelinge Martha viert speciale verjaardag in Blijvelde

Martha Cornette werd op afgelopen zondag op Moederdag exact 100 jaar. Het gemeentebestuur kwam haar feliciteren, maar niet zoals dat gebruikelijk is: schepen Christine Logghe moest zich noodgedwongen beperken tot een babbel vanop afstand en van achter een scherm. Martha werd op 10 mei 1920 geboren op de wijk De Vuilpanne, als derde in een gezin van 7 kinderen. Ze had vier zussen en twee broers. Vader was seizoenarbeider in de bietenteelt in Frankrijk en in de tabakssector, moeder was huisvrouw en kweekte groenten en aardappelen voor eigen gebruik. Na haar lagere school ging Martha zoals veel leeftijdsgenoten ‘dienen’ bij drie meer begoede families.

Maurits Vandromme, een schildersknecht uit Handzame, kwam twee keer per dag voorbij Martha’s huis op weg naar zijn werk in Staden. Toen hij op een dag ook binnen kwam om een werkje op te knappen, sprong de vonk tussen de twee over. Martha en Maurice trouwden op 15 april 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog dus. Het jonge koppel woonde eerst twee jaar in Staden en kocht dan een woning in de Zarrenstraat. Het bleken twee ondernemers in hart en nieren: Maurits begon als zelfstandige schilder en Martha startte een schilderswinkel. Ze mengde zelf de verf in verschillende kleuren en verkocht voornamelijk aan landbouwers. Ze schilderde ook haarfijn de letters op grafkruisen op het kerkhof. Thuis kweekten ze ook kippen en konijnen.

Ondertussen werd het gezin gezegend met twee dochters en drie zonen: Annie woont in Zarren, Christine in Houthulst, Guido in Roeselare, Geert in Nieuwpoort en Marc in Ingelmunster. Chris, Serge, Jürgen, Nele, Leen, Marijn en Evelyne zijn de kleinkinderen. Er zijn ook al acht achterkleinkinderen: Jelle, Nicolas, Luna (+), Bo, Ella, Donna, June en Mila en nog eentje op komst. Er werd hard gewerkt maar ook veel genoten. Martha legde graag een kaartje en hield van een bezoekje aan de cinema van Pittem. Samen reisden ze graag met de auto naar Luxemburg, later naar Frankrijk en Duitsland. Op 19 maart 2000 overleed Maurits. In 2010, op haar negentigste, nam Martha haar intrek in het toenmalige Blijgaarde en later zou ze de verhuizing meemaken naar de nieuwe kamer in Blijvelde. Intussen verblijft ze bijna de volle tien jaren in Blijvelde, waar je ze nog altijd kunt aantreffen met glinsterende ogen en een stralende glimlach. Ze geniet van haar mooie kamer met zicht op de tuin en de parking en hoopt er nog vele jaren gezond te blijven.

Foto Blijvelde.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.