Home > Malino uit Knokke-Heist verzamelt alle woordpuzzelaars en fans van scrabble

Malino uit Knokke-Heist verzamelt alle woordpuzzelaars en fans van scrabble

Geschreven op 24 februari 2023 om 09:23 door Mario De Wilde

Malino is een Knokke-Heistse vereniging voor mensen die gebeten zijn door woordpuzzels, scrabble en allerlei andere woord- en letterspelletjes. Heb jij zin om een kijkje te komen nemen op deze gezellige bijeenkomsten in het Cultuurcentrum Scharpoord ? Kom vrijblijvend eens langs en maak kennis met deze fijne vereniging. Je hoeft geen eigen spelmateriaal bij te hebben.

Focus op warme ontmoetingsmomenten
Deze plaatselijke club is erg laagdrempelig en legt de focus op warme ontmoetingsmomenten. Wil je kennismaken? Dat kan iedere donderdag- en zaterdagnamiddag van 14 uur tot 17.30 uur in het Cultuurcentrum Scharpoord. Wil je lid worden? Dat kan tegen een eenmalige kost van 15 €/jaar en 1€ per activiteit.

In wat verschilt Malino met Scrabble?
De manier waarop Malino gespeeld wordt, namelijk het vormen en aanbouwen van woorden is dezelfde als bij Scrabble. Het verschil zit hem echter in het ontbreken van de geluksfactor, zoals 2x of 3x letterwaarde en 2x of 3x woordwaarde. In het Malinospel heeft elke letter dus een waarde van 1 punt. Ook in de uitvoering van het spel is een wezenlijk verschil waar te nemen. Het Malinobord bestaat uit 26 X 26 vakjes. De letterverzameling bevat 300 letters, waardoor het spel zich vrij kan ontwikkelen en langere woorden gevormd kunnen worden.

De geschiedenis van Malino
In 2023 viert Malino zijn gouden jubileum. Het woordpuzzelspel wordt sinds 1973 zonder onderbreking gespeeld in Vlaanderen. De eerste 10 jaren heette het nog ‘Wopu’. Dat was duidelijk. Die benaming had ontwerper Eric Vanmechelen gewoon gebaseerd op ‘WOordPUzzel’. In 1983 herdoopte Vanmechelen zijn geesteskind. Hetzelfde spel werd ‘Malino’. De ontwerper hoopte dat het spel met deze benaming meer succes zou hebben op een gecommercialiseerde markt.
In 1973 richtte Eric Vanmechelen een federatie op in de vorm van een vzw. Inmiddels werd er bijna een halve eeuw lang zonder onderbreking elk jaar een algemene vergadering gehouden. Het bestuur werd weliswaar enkele keren, meestal gedeeltelijk, opgevolgd. De federatie werkt met ‘clubs’ die elk afzonderlijk Malinowedstrijden organiseren. Alle wedstrijden worden vervat in één speelkalender. Het federatiebestuur zorgt voor een driemaandelijkse berekening en publicatie van alle spelersresultaten.

De eerste clubs situeerden zich vooral in het Antwerpse. Eric Vanmechelen richtte een club op in zijn woonplaats Berchem. Anderen richtten clubs op in Antwerpen-Stad, Hoboken, Schoten, Boechout, Mechelen. In de loop der jaren werden er ook clubs opgericht in Gent, Brussel, Knokke-Heist, Izegem. In het Duitse stadje Kempen was een tijdlang een club actief die gerund werd door Belgische beroepsmilitairen die daar hun permanente basis hadden. In Nederland namen wel hier en daar enthousiaste woordpuzzelaars een initiatief om malinowedstrijden te organiseren, maar kwam het nooit tot een clubwerking. Momenteel zijn er alleen nog Malinoclubs actief in Knokke-Heist, Hoboken en Schoten. Stichter Eric Vanmechelen overleed in 2012. Voorzitter is momenteel onze stadsgenoot Roger Van Parys. Meer info: Erna Vanhecke – erna_vanhecke@telenet.be – T 050 60 07 72 – https://malinowoordpuzzel.be/

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.