8.000 liefhebbers van garnaalkroketten kwamen de voorbije drie dagen samen in Oostende voor het Garnaalkrokettenfestival. Samen aten ze meer dan 55.000 garnaalkroketten, een absoluut record voor de organisatie. Elke kroket werd zorgvuldig gejureerd door het publiek, een vakjury en ook een kinderjury onderwierp de kroketten van de deelnemende restaurants aan een uitgebreid onderzoek. De pittige kroket van Mac Moules overtuigde de professionele jury, terwijl het publiek restaurant North heeft bekroond. CultuurCafé serveert de meest kindvriendelijke kroketten.
Tijdens de vijfde editie van het Garnaalkrokettenfestival kwamen in Oostende opnieuw 8.000 liefhebbers van de garnaalkroket samen. In een uitverkochte Wellington Hippodroom genoten de bezoekers van meer dan 55.000 garnaalkroketten, gepresenteerd door twaalf Oostendse restaurants. De restaurants namen het tegen elkaar op voor de titel van Beste Oostendse Garnaalkroket, met dit jaar vijf nieuwe deelnemende restaurants.
Dit jaar stond de professionele jury onder leiding van sterrenchef Martijn Defauw en ondervoorzitters minister Melissa Depraetere en Barbara Sarafian. Zij werden vergezeld van culinair journalisten, podcastmaker Stijn Deschacht en een afgevaardigde van Gault&Millau. De twaalf garnaalkroketten werden op basis van smaak, textuur, korst en creativiteit ingedeeld in een top drie.
De garnaalkroket van Mac Moules benadert de technische perfectie. De krokante korst met fijne textuur omhult een fluweelzachte vulling met een expressieve bisquesmaak. Het subtiele pitje van cayennepeper houdt de nasmaak levendig. Een elegante, geraffineerde uitvoering waarover de jury niets dan lof heeft.
Een reactie van de jury over de garnaalkroket van restaurant Mac Moules
Het is echt onwerkelijk om deze prijs in de wacht te slepen. Alle garnaalkroketten waren van zo’n hoog niveau hier, dus deze prijs doet extra deugd. We sleutelden nog aan het recept en begonnen zelfs met eigen paneermeel te experimenteren. Pas nadat het helemaal onze smaak was, gingen we aan de slag om de grote hoeveelheid kroketten te maken en te rollen. Dat een professionele jury ons deze onderscheiding geeft, zorgt ervoor dat we nog zullen nagenieten.
klinkt het unaniem bij Mac Moules
Bezoekers hadden ook hun zegje en stemden massaal op hun favoriete creaties. In totaal stemden 85 procent van de bezoekers, dit leverde de volgende top 3 op:
Het was echt afwachten tot het allerlaatste moment op de prijsuitreiking en we dachten even dat ons hart het zou begeven. De ontlading is echt enorm en we willen de bezoekers dan ook 5.800 keer bedanken. Wie niet kon langskomen op het festival, willen we heel graag ontvangen in het restaurant. We serveren al jaren onze garnaalkroketten volgens het familierecept en zullen dit ook altijd blijven doen.
Jan Liebrechts en Silke Beirens, uitbaters restaurant North
85 procent van de ticketkopers heeft gestemd, wat de betrokkenheid en passie voor garnaalkroketten toont. Elk jaar presenteren de restaurants hier een rijke diversiteit aan smaken en stijlen en het is fantastisch om te zien hoe elke chef-kok zijn eigen unieke recept verdedigt.
Rob Jonckheere, voorzitter van Toerisme Oostende
Fans van de Oostendse garnaalkroket
Het succes van het festival gaat verder dan alleen het aantal verkochte kroketten tijdens het festival. Het evenement trekt een internationaal publiek en draagt bij aan de toeristische ontwikkeling van Oostende heel het jaar door. Voor sommige bezoekers was de liefde voor de garnaalkroketten ook zo groot dat ze een blijvende tattoo lieten plaatsen ter plaatse.
De Oostendse garnaalkroket is veel meer dan een simpele kroket: ze is een traditie die diep verankerd zit in het DNA van onze stad. Met het Garnaalkrokettenfestival zetten we die rijke culinaire cultuur in de kijker en geven we bezoekers een extra reden om de beste Oostendse Garnaalkroket het hele jaar door te ontdekken. We zien dat het Garnaalkrokettenfestival een belangrijke impuls geeft bij de deelnemende restaurants, met nieuwe klanten als gevolg.
schepen Niko Geldhof
Bij Toerisme Oostende kijken ze nu al vooruit naar de zesde editie, die gepland staat tijdens het weekend van 10 oktober 2026.
Deze editie was een ongelooflijk succes. Het is een constant evenwicht zoeken tussen de grote vraag, het aantal zitplaatsen en de capaciteit van de restaurants. We hebben dit jaar met succes de late namiddag tickets op zondag getest en zullen volgend jaar nog meer inzetten op spreiding van bezoekers. Op deze manier kunnen we een maximaal aantal garnaalkroketten-fans ontvangen en het comfort van de bezoekers verhogen.
Pieter Hens, manager marketing- & events bij Toerisme Oostende vzw.